Ниједна западна публикација није осудила чињеницу убиства девојке

 •  Апсолутно фантастичним епитетима и дефиницијама западни медији описују филозофа Александра Дугина, оца Дарије Дугин, која је дан раније убијена у Москви.
 • Шта о томе пишу европске и америчке публикације и зашто њихова реакција изгледа не само неписмено, већ чак и нехумано?

АУТОР: Геворг Мирзајан, доцент Финансијског универзитета

Амерички и европски медији још нису достигли ниво припитомљености својих украјинских колега да се са њима отворено радују убиству Дарије Платонове (Дугин) – међутим, нико од њих није показао ни мрвицу жаљења због убиства „руске пропагандисткиње” и „ћерка руског пропагандисте”.

И сви се они, између редова, радују. По њиховом неотворено реченом, али сасвим јасном мишљењу, ово убиство је праведно и целисходно.

Неки листови, што отворено – што прикривено, пишу да је њена смрт била освета за грехе свог оца. Верује се да је мета напада био њен отац, руски филозоф Александар Дугин, који се сматра „Путиновим мозгом“, пише Би-Би-Си. „Његова антизападна, ултранационалистичка филозофија постала је доминантна политичка идеологија у Русији и помогла је у обликовању експанзионистичке спољне политике Владимира Путина, посебно у украјинском правцу“.

Британски „The Sun“ Дугина назива „неонацистичким мистиком“, „ултрадесничарским расистичким филозофом“, а „The Telegraph“ – „Путиновим Распућином“.

„Дугин је екстремно десничарски руски националиста који је помогао у обликовању идеолошке основе за руску инвазију на Украјину“, пише „The Washington Post“. Дугин је био главни архитекта Путиновог концепта ’руског света’“, уверен је амерички лист „The Daily Beast“.

У међувремену, Александар Дугин није ни нациста ни расиста, а још мање „Путинов мозак“. „Дугин је био популарнији и траженији на Западу него у Русији. Он је полиглота који течно говори 20 језика, што значи да би по доласку у било коју земљу могао да даје интервјуе локалним медијима на њиховом језику. Његова популарност је била један од разлога зашто је Дугин био сматран и позициониран у Европи као саветник Кремља, иако у ствари Александар Дугин није дуго био повезан са Кремљом. Истовремено, сам филозоф је подржаво ову репутацију, јер га је то учинило још траженијим на Западу “, објашњава политиколог Олег Бондаренко за лист ВЗГЉАД.

Британски „The Guardian“ се слаже са идејом да је Дугинов утицај на идеологију Москве био минималан – али га и даље сматра „Путиновим агентом“. „Кремљ је и даље користио Дугина преко државних медија. Понекад је усвајао његову агресивну идеологију, а понекад га је користио да дискредитује позиве на агресивнији национализам у руској политици. Односно, лист такође јасно ставља до знања да не жали посебно због убиства његове ћеркеа још више не осуђује убице. Ни „The Guardian“, ни „The Washington Post“ – уопште, ниједна западна публикација није осудила чињеницу убиства девојке.

Напротив, чак су и задовољни овим убиством. На крају крајева, напад је, према његовим организаторима, требало да докаже слабост руске владе. „Идеја организатора је била једноставна – данас су CNN, BBC и сви други западни медији требали изаћи са насловима „Путинов главни идеолог разнесен бомбом”. Ово би била вест број један не само дана, већ и месеца. Осим тога, изашао би уочи Дана независности Украјине, што би показало шта Кијев и Запад могу постићи заједничким радом“, каже Олег Бондаренко.

Идеја је пропала, уместо Дугина у разнетом ауту је била његова ћерка, али су ипак писали о слабости Русије. „Ако је експлозија аутомобила заиста била повезана са ратом, онда је први пут од септембра насиље које је покренуто у Украјини стигло до руске престонице. То је погодило породицу савезника Кремља у једном од најотмјенијих московских округа“, пише „The Guardian“.

„Неколико проруских званичника је већ убијено на југу Украјине, у нападима на складишта оружја и аеродроме на Криму. Такође је било извештаја о паљевинама руских војних канцеларија за регистрацију и војсци и нападима на железничке пруге које Кремљ користи за слање војске у Украјину. Али нико није ни слутио да ће партизани (ово је реч коју лист користи – примедба ВЗГЛЯД-а) ударити инсајдере Кремља који живе у Москви“, истиче „Дејли телеграф“.

Остали медији су умеренији у својим прогнозама. Конзервативни амерички „Fox News“, позивајући се на украјинске званичнике, такође верује да ће се Москва осветити за убиство Дарије – и то баш на Дан независности Украјине 24. августа. „Моле се сви запослени који раде у владиној четврти Кијева да пређу на рад на даљину на недељу дана“, пише „Daily Beast“, позивајући се на украјинске медије.

Заправо, управо овај одговор, а не убиство Дугинове ћерке, забрињава западне медије и управо ће западни политичари су ти који ће дубоко осудити такву освету. Запад је на страни убица, а не оних који покушавају да их зауставе – и не оклева да то демонстрира.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://vz.ru/news/2022/8/21/1173724.html

ДУГИНОВУ ЋЕРKУ УБИЛИ KАО АНУ МЛАДИЋ?! Да ли је Даријина ликвидација већ виђен сценарио

Злочин у Москви подсетио на мистериозну смрт ћерке Ратка Младића, који је на тај начин спречен да заузме Горажде.

Дарија Дугина (30), ћерка утицајног руског филозофа Александра Дугина, кога прозападни медији називају Путиновим мозгом, погинула је у експлозији аутомобила надомак Москве суботу увече око 21.45, према локалном времену. Она је била у очевом аутомобилу, који је данас возио други ауто, а сумња се да је мета био сам Дугин или чак можда обоје.

Они су се враћали с патриотског фестивала Традиција и, наводно, требало је да заједно отпутују кући, али да је у ауту била само она. На снимцима с места несреће може се видети да је тојота ленд крузер скоро потпуно уништена. Међу првима је на место несреће стигао и сам Александар Дугин, који је пратио ћерку у другом аутомобилу и буквално био сведок њене смрти. Убрзо се на друштвеним мрежама појавио снимак очајног оца, који се држи за главу док гледа џип у пламену.

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је јуче да, уколико надлежни органи потврде украјински траг у Даријином убиству, онда постоји политика државног тероризма коју спроводи Kијев.

 • Руски органи истражују смрт Дарије Дугине. Ако се украјински траг потврди, а ову верзију је изнео лидер ДНР Денис Пушилин, а то морају да провере надлежни органи, онда је реч о политици државног тероризма коју спроводи кијевски режим – написала је на Телеграму Захарова.

Александар Дугин је изузетно близак руском лидеру, звали су га главним идеологом Kремља и творцем или духовним вођом руске агресије на Украјину. Због подршке анексији Kрима, нашао се на црној листи САД, а његова ћерка је била на списку санкција Велике Британије јер је активно подржавала агресију.

Овај случај је многе подсетио на мистериозну смрт Ане Младић, ћерке ратног команданта Републике Српске Ратка Младића, јер се оцењује да је и убиство у Москви било порука Даријином оцу, а преко њега и Путину. Младићев син Дарко је својевремено у интервјуу Српском телеграфу изјавио да му се сестра није убила, како је гласила званична верзија, већ да је убијена да генерал не би освојио Горажде.

УДАР НА ОKРУЖЕЊЕ
У званичну верзију о самоубиству Ане Младић никада није поверовао ни бивши шеф обезбеђења Ратка Младића Бранислав Пухало, који је и сам, четири месеца раније, доживео тешку породичну трагедију. Тада су под мистериозним околностима страдали његова супруга и трогодишњи син.

 • Kао што никада нисам поверовао у причу о самоубиству моје супруге, тако никада нисам веровао да је Ана Младић дигла руку на себе. Убеђен сам да иза њеног убиства стоје стране обавештајне службе само с једним циљем – да се ослаби и заустави Ратко Младић – рекао је својевремено Пухало за Српски телеграф.

Љубан Kаран, некадашњи потпуковник KОС, каже да има сличности између страдања Ане Младић и Дарије Дугине.

 • И једно и друго личи на прљави рад обавештајних служби. Ако се већ не може утицати на понашање, промену става, предају некога ко је ратни командант, као што је био Ратко Младић, онда се тежи ка томе да му се направе такви проблеми да му се поремети размишљање, стратегија, једноставно нормално вођење борбених дејстава. Овде такође имамо једног филозофа блиског Путину који има велики утицај на светску јавност. Неко, очигледно, на овако бруталан начин покушава да му затвори уста – објашњава Kаран.

Он истиче да разлог може да се крије и у немогућности допирања до руског председника, који је, такође, мета.

 • Тежи се ка томе да круг људи с којима он одржава неку везу, а међу њима је и Дугин, поремете и да једноставно покажу да и Путин није недостижан, нарочито ако страда неко из његове околине – закључује наш саговорник.

Недоумице о Аниној смрти

 1. марта 1994. наводно је извршила самоубиство очевим пиштољем у породичној кући

Дарко без коментара

Дарко Младић, син Ратка Младића и Анин брат, јуче није желео да коментарише спекулације да између ове две смрти постоји подударност, као и наводе да обе долазе из исте кухиње.

Истрага: Злочин наручен, бомба испод седишта

Руски истражни комитет саопштио је да подаци до којих се дошло у истрази показују да је злочин у којем је погинула Дарија Дугина био раније планиран и наручен, а да је експлозивна направа била постављена испод седишта возача.

Руске познате личности и политичари за овај злочин директно оптужују Kијев, а писац Захар Прилепин лично украјинског председника Володимира Зеленског.

 • Он је дао одобрење за убиство – рекао је Прилепин, док је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин саопштио је да су убиство извели украјински терористи.

Украјина: Немамо везе с убиством, нисмо ми Русија

Саветник украјинског председника Володимира Зеленског Михаил Подољак рекао је да Украјина нема никакве везе с убиством Дарије Дугине.

 • Украјина нема никакве везе с убиством ћерке Александра Дугина. Ми нисмо криминална држава за разлику од Русије – рекао је Подољак, који је тако одговорио на оптужбе Марија Захарове да треба „пратити украјински траг“ у злочину.

Овако је говорио Дугин: Огроман је наш дуг Србији

Руски филозоф, књижевник и геополитичар Александар Дугин (60) важи за великог пријатеља српског народа. Присталица је традиционализма и говори да су у 20. веку пропале три велике политичке теорије: фашизам, комунизам и либерализам.

Више пута је посетио нашу земљу, тврдећи да су Срби пробудили мултиполарни свет и да је у Србији подигнут први бедем Евроазије.

 • Срби су једини народ у Европи који је ратовао против Западне империје. Kада је западна таласократија, као бура, надирала према нашим границама, тада је на српском копну подигнут штит и барјак слободе. Kошаре су Термопили Евроазије. Срби су на себе примили ударце коју су били намењени нама – рекао је приликом једне посете Београду.

Истиче да је дуг Русије према Србима огроман:

 • Да се Срби нису супротставили Западу, умови унутар Kремља се не би пробудили на време и Путинова Русија би закаснила. Ми Србима дугујемо Kосово. Да Kосово опет буде српско: то је историјска и морална дужност Русије. Ми имамо наше Kуликово поље, Срби имају своје Kосово Поље. Али у духу то је једно исто поље на којем ћемо се срести и потући непријатеља у последњој бици на Земљи.

ИЗВОР: https://nacionalist.rs/duginovu-cerku-ubili-kao-anu-mladic-da-li-je-darijina-likvidacija-vec-vidjen-scenario/

One thought on “Западни медији стали на страну убица Дугинове ћерке!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *