• Положај младих у локалним срединама све гори – Кровна организација младих Србије, у сарадњи са Групом за анализу и креирање јавних политика, спровела је истраживање под називомЛокална омладинска политика у Републици Србији: савети за младе јединица локалне самоупаве“.

АУТОР: Теодора Новаковић

Локал који не укључује младе, остаје без њих

Млади чине 16,4% укупне популације у Републици Србији и важно је да буду заинтересовани, активни и информисани грађани. Да би могли да утичу на креирање и спровођење демократских процеса, неопходно је да имају могућност да учествују у процесима доношења одлука, како на локалном, тако и на националном нивоу.

У истраживању су обухваћене све јединице локалне самоуправе у Републици Србији – укупно 145 јединица. Подаци о саветима за младе који су добијени из свих локалних самоуправа сврстани су у 6 група – од категорије у којој савет за младе уопште ни не постоји у датој локалној самоуправи, преко њихове делимичне функционалности, па до категорије инклузивних и функционалних савета за младе – који чине најмањи број.

Поред савета за младе, истраживали смо да ли постоје и који су други механизми локалне омладинске политике – попут Локалног акционог плана, Канцеларије за младе, омладинског клуба и слично.

Подаци до којих смо дошли кроз истраживање су забрињавајући:

  1. 65 од 145 јединица локалне самоуправе уопште нема савет за младе.
  2. Од 79 формираних савета за младе – 29 се сврстава у групу савета за младе основаних да би се задовољила форма
  3. 73% локалних самоуправа нема локални акциони план за младе.
  4. 79% локалних самоуправа нема опредељена средства за финансирање удружења младих и за младе за спровођење локалне омладинске политике.
  5. 119 јединица локалне самоуправе у Србији нема омладински клуб.
  6. само 6 од 145 јединица локалне самоуправе има све инструменте локалне омладинске политике, док 23 јединице немају ни један инструмент!

Цело истраживање можете преузети овде.

Млади морају бити укључени у решавање проблема у локалној заједници. Кровна организација младих Србије ће у наредном периоду заговарати оснивање инклузивних и функционалних савета за младе, тела где глас младих треба да се чује.

У сарадњи са Националном академијом за јавну управу едуковаћемо локалне руководиоце да мењају ове поражавајуће статистике.

Млади који нису укључени у процесе доношења одлука имају осећај искључености који води томе да пожеле да напусте своју локалну заједницу. Оваква последица не утиче само на младе људе, већ и на њихове породице као и на локалну заједницу у целини.

Због свега наведеног, закључујемо да локал који не укључује младе, остаје без њих.

Истраживање је спроведено у сарадњи Кровне организације младих Србије и Групе за анализу и креирање јавних политика у оквиру пројекта Млади за активне савете, који је добио подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – АЦТ“, који спроводе Хелветас Сwисс Интерцооператион и Грађанске иницијативе.

Извор: хттпс://комс.рс/поцетна/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *