• ЈЕДАН У СВОЈ РУСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ Московске патријаршијеМи смо се ипак обрадовали!

Напомена редакције (Москва Трећи Рим). – Драга браћо и сестре у Христу! Како смо се обрадовали и пожурили да објавимо ову наизглед радосну вест, да се један епископ Руске православне цркве Московске патријаршије успротивио вакцинацији, а онда је стигла вест да је овај соловецки епископ Порфирије окренуо ћурак (види доле) и почео да се извињава. У тему су  се укључили и патријаршијски гунђајевци (мисли се на световно име патриjа́рха Кири́ла (Влади́мир Миха́јлович Гунђајев) и лакеји – легојдијанци (мисли се на следбенике Влади́мира Рома́новича Лего́јде — руског црквеног и друштвеног делатника, новинара, педагога, специјалисте у области културологије, политикологије и науке о религији који је у Русији метафора за црквеног послушника – прим. прев.), који трубе да је „Вакцинација данас главни начин борбе против пандемије“.

Сада смо још једном уверени да се црквеним лицима и мирјанима, који су у евхаристијском јединству са Христовим непријатељем – отпадником, лажним богом Кирилом, веома тешко остати у Истини. Ево још једног упечатљивог примера. Иако бојажљиво и непотпуно, Порфирије је изговорио речи истине и одмах их је, уз најмањи притисак, повукао. Ко има разума, схватиће!

P.S. Браћо и сестре! Нема потребе да покушавате да оправдавате владику Порфирија. Управо је то речено у саопштењу: „Владика Порфирије, жали што се у својим расуђивањима окренуо аргументима који су били изван домета његовог знања и тако довео у заблуду вернике, те је благословио уклањање свог видео записа“.

Владика се обратио народу у беседи, ослањајући се на закључке медицинских специјалиста. Уколико уклоните његове аргументе о мењању ДНК особе вакцином, од његовог проповедања неће остати ништа. Поред тога, није рекао главно да православци не могу да пристану на вакцинацију, чак и само зато што се поуздано зна да садржи ћелије беба убијених абортусом.

Владика Порфирије је анулирао целу своју беседу и то је учинио сам, тј. то није урадила његова прес-служба, јер није могуће да она иде против свог владике и објави његово извињење без његовог знања и пристанка. Он је, заправо, подлегао притиску гунђајеваца, уместо да брани своје становиште. Аргумената и доказа има више него довољно да се поткрепе све његове изјаве у беседи.

 

 

НАСТОЈАТЕЉ СОЛОВЕЦКОГ МОНАСТИРА, ЕПИСКОП ПОРФИРИЈЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ

(из обраћања соловецкој заједници)

„Вакцина је генетски инжењерски високотехнолошки производ. Садржи протеине матичних РНК или ДНК. Ови агенси су уграђени у људски геном, мењају га, модификују, уређују. У овом тренутку хришћанин одговоран за своје спасење мора се зауставити. Сви добро знамо шта су генетски модификоване намирнице. Ако је то парадајз, онда има само спољну сличност са воћем узгајаним у башти.

А шта је генетски модификована особа, или генетски прерађена особа, или особа са уређеним геномом? У којој мери је слика Божја у њему остала нетакнута? И ко може да гарантује да ова интервенција није резултирала неповратном штетом на нашем лику Божијем? Такође је поуздано познато да су наночестице метала присутне у вакцини, да те честице имају низ својстава, да постоји технологија утицаја на нервни систем преко њих.

Сви они су уграђени у контуре дигиталног управљања. С тим у вези, поставља се питање да ли је особа која је искусила ове интервенције остала аутономна суверена личност? Или се центар контроле нашег понашања преселио негде споља?

Апсолутно је неопходно за наше спасење да останемо људи, по образу и подобију Божјем.

Ако су такве промене направљене у људској природи, онда ће Христос, који је дошао да спаси грешног човека, оног који истовремено није изгубио образ Божји, наћи у нама оне који су били подвргнути интервенцији палог човека, а на основу њиховог већ палог ума? Интервенције у дубине људске природе? Да ли ће наћи у нама овцу за које је он, пастир, оставио деведесет и девет оваца у планинама и кренуо за једном? Да ли ће пронаћи ту једну изгубљену овцу – људски род – и узети га у своје наручје?

Ако од решења овог питања зависи сва наша вечна судбина, хоћемо ли бити Христови? Да ли ће наша вечност бити у светлости Свете Тројице или ћемо делити паклена места припремљена за ђавола и његове анђеле?

Боље је примити на себе ударе хиљаду муња, него видети како се нежно лице Господње окрећа од нас, Његово око које не жели да нас гледа. Тако је једном рекао Јован Златоусти. Ово је наш страх, страх Божји да не увредимо небеског Оца, Бога који нас воли, и овај страх изгони све друге страхове из хришћанског срца.

Због тога је хришћанска цивилизација повукла црвене линије, преко којих се ни у ком случају не може прећи, мешати се у тајне овог света, тајне Божје. Дух овог хришћанског поштовања у човековој личности, према Божјем образу у нама, буквално је прожео норме права. Права, оног са великим словом, а не безакоње које је заоденуто законима који се често усвајају у наше време.

Можда ће се некима ови аргументи чинити безначајни. Човек који верује да је потекао од мајмуна, њему ће чак изгледати часно да научи да се меша у дубине људске природе и постане моћан нови фактор у еволуцији … “

Видео на Јутјубу овог обраћања је — удаљен

„Изашао из оквира надлежности“: епископ Порфирије је уклонио свој видео снимак у коме говори против вакцинације

Владика Порфирије (Шутов) приметио је да су аргументи које је користио у проповеди о вакцинама и вакцинацијама довели до „погрешног расуђивања међу верницима“.

Намесник соловецког Спaсењско-Преображенског манастира Руске православне цркве владика Порфирије (Шутов) изразио је жаљење због недељне беседе о могућој опасности од вакцинације од коронавируса за хришћане и благословио уклањање видеа са ЈуТјуб канала манастира. О овоме је 19. јула (2021.) известила прес служба Соловецког манастира.

„Владика Порфирије, жали што се у својим расуђивањима окренуо аргументима који су били изван домета његовог знања, па је тако дошло до погрешних ставова међу верницима, благословио је уклањање овог видео записа. Истовремено, Његово Преосвештенство епископ Порфирије поново наглашава да сматра неприхватљивим принудно вакцинисање, које мора бити праћено пуним пристанком особе, израженим без икаквог притиска на њега“, каже се у поруци на веб локацији Соловецког манастира.

Ситуацију је прокоментарисао председавајући Синодског одељења Руске православне цркве за односе Цркве са друштвом и медијима – гунђајевски лакеј Владимир Легојда.

„Вакцинација је данас главни начин борбе против пандемије. Када доносимо одлуку о вакцинацији, морамо јој приступити с максималном одговорношћу за своје поступке и њихове последице по наше вољене. Речи изговорене у јавности треба третирати са једнаком одговорношћу.

Владика Порфирије је достојан монах и искусни игуман манастира, али питања генетике не спадају у област његовог професионалног знања. Пастирска жеља за смиривањем и охрабривањем људи је разумљива, али у овом случају је довела до ширења непрофесионалних и контроверзних информација, што је и сам владика са жаљењем признао“, написао је представник РПЦ на свом телеграм (тг) каналу.

Владимир Легојда се такође подсетио на документ усвојен на основу закључака округлог стола „Вакцинација: етички аспекти у светлу православне доктрине“, у коме је речено да одбијање вакцинације не може бити из верских разлога, а такође је додао да у већини говора представника Цркве „доследно се износило становиште да вакцинација треба да буде добровољна“.

Превод „Наука и култура“


ИЗВОР: https://3rm.info/main/85822-nakonec-to-hotja-by-odin-episkop-rpc-mp-vystupil-protiv-vakcinacii-ot-kovida.html

2 thoughts on “Владика РПЦ МП успротивио се вакцинацији против ковида, а онда се онда се „нешто“ догодило и извинио се (ВИДЕО)”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *