• Ватикан је повукао озбиљан потез одлуком да буде отворена специјална мисија Приштине при овој држави, али ипак не мислим да је то корак ка признању Косова. С друге стране, ово је за Приштину ветар у леђа који ће она максимално да искористи, каже историчар Лука Јовановић.

АУТОР: Бранкица Ристић

Вест да је заједничким декретом Свете столице и Косова отворена званична специјална мисија Приштине при Ватикану објавила је председница тзв. Косова Вјоса Османи. Она је ту могућност најавила пре годину дана када је у јануару прошле године боравила у приватној посети папи Фрањи. О томе је крајем прошле године говорио и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Успело дугогодишње лобирање

Лука Јовановић, историчар са Косова и Метохије и универзитетски професор, подсећа да Приштина годинама озбиљно лобира да добије признање од Ватикана.
„Не могу рећи да је ово признање или да води ка томе али јесте неки приснији контакт који сматрам да је повучен због католичке заједнице на Косову и Метохији која није мала. С друге стране, Приштина ће овим махати као својим великим успехом у нади да ће друге велике католичке државе које не признају независно Косово каква је Шпанија променити свој став према Косову,“ упозорава Јовановић.
Он такође сматра да Ватикан неће признати Косово због чињенице да је оно по међународном праву део Републике Србије а да Ватикан и Србија имају потписан уговор и да се преко њега неће прелазити.
„Пре свега Ватикан и Србија као и Српска православна црква имају добре међусобне односе и из тог разлога не мислим да ће Ватикан признати Косово. Такође, самом Ватикану то заправо и није неопходно,“ додаје Лукић.
Према његовом мишљењу, ни ситуација у Шпанији се неће променити нити ће овај нови однос Приштине и Свете столице утицати на ову или било коју другу државу да призна Косово.
„Јасно је, ипак, да ће Приштина ово обилато да користи у свом спољнополитичком деловању, посебно сада када се очекује да притисак на Србију буде појачан како би се косовско питање на неки начин заокружило по мерама Запада,“ каже Јовановић.

Ватикан неће кварити односе са Србијом

Османи је на друштвеној мрежи „Икс“ навела да је до званичног декрета о отварању мисије дошло након две године заједничких напора са руководством Ватикана и оценила да је реч о новом поглављу у односима две стране.
Иначе, косовски званичници су током претходних посета Ватикану говорили да намеравају да обезбеде признање од Ватикана, јер би то по њиховом уверењу тицало на даље јачање тзв. државе Косово и интеграцију земље у евроатлантске структуре.

„Циљ Косова је признање Ватикана што доприноси даљем продубљивању и унапређењу наших вековних односа, као и европском путу наше земље“, изјавила је Османи после приватне аудијенције код папе Фрање у Ватикану у јануару 2023. Године.
Подсећамо да је папа 2018. године одлучио да апостолску администратуру Косова подигне на ниво бискупије.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20240113/vetar-u-ledja-pristini-i-iz-vatikana—da-li-sveta-stolica-ide-ka-priznanju-nezavisnosti-kosova–1166329212.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *