• Дакле, јунски испитни рок на једној од старијих високошколских институција у граду Београду, године 2022, вероватно би се завршио као и остали рокови да се на испиту није појавила професорка са наногицом.
  • Судском наногицом и мини сукњом (као да је хтела, онако подоста корпулентна, због срамоте приркити наногицу) озбиљно смркнута. Љута!

… Види ми се мријет ми се неће, ал`јест нешто

што ме напред креће

(Иво Андрић)

Да ли електронски судски надзор у Србији надзире и шверц испита на високошколским установама и зашто?

Да ли је и овај процес судског праћења шверца предвиђен у фамозној Болоњи – болоњском процесу детерминсамом у граду Болоњи, Декларацијом 1999, и каснијим састанцима одржаним у Прагу 2001, Берлину 2003, Бергену 2005, Лондону 2007 и Левену 2009, или не, или су га реформатори образовања у „небеској“ Србији намерно изоставили на папиру а у пракси примењују? Не због подизања квалитета већ због личних интереса, материјалног богаћења.

Сва срећа па Мркаљ, Даничић, Обрадовић и Караџић нису знали за Болоњу. Да су знали питање је шта би данашње генерације училе и како? Да је знао за болоњски процес образовања генијалани Вук Стефановић Караџић, питање је какв би био први „Српски речник“ објављен у Бечу, 1818. године са 26.270 речи?

Но у циљу одговора на претходно помињана питања а пре преласка на фабулу, овде треба напоменути да је Русија одбацила Болоњски процес и то током Специјалне операције у Украјини. Пазите, неко паметан је вагао да ли је опаснија Специјална операција или Болоњски процес образовања и донео одлуку какву је донео.

Но одговор на претходно помињана питања најбоље ће дати скорашњи догађај у једној високошколоској установи у Београду. Државној установи давно основаној!!!

Дакле, јунски испитни рок на једној од старијих високошколских институција у граду Београду, године 2022, вероватно би се завршио као и остали рокови да се на испиту није појавила професорка са наногицом. Судском наногицом и мини сукњом (као да је хтела, онако подоста корпулентна, због срамоте приркити наногицу) озбиљно смркнута. Љута!

Студенти одмах не приметивши сви, захваљујући (уз видно чуђење) тихом подсмевању колега из првих редова брзо приметише да фамозна професорка, цура, удавача са 58 година има наногицу на лијевој нози. Већина закључи разлог њене љутње је сигурно наногица. Студенте младе здраве људе ружне емоције ипак уозбиљише. Појави се и извесно сажаљевање.

Међутим, прави шок, гађење, бијес и сопствено сажаљевање код студената уследило је после љутитог професоркиног упозорења. Сва смркнута строгим гласом, подвикнула је: КО НИЈЕ КУПИО МОЈУ НОВУ КЊИГУ НЕ МОЖЕ ПОЛАГАТИ!?! (Пракса јој је да студент после куповине донесе књигу да парафира професорка, јер ако је парафирана лакше ће учити и положити, знала је да да појашњење).

Догађај са испита доста илистративно преносе студенти (неки завршили чак и гимназију), а на питање аутора овог текста, зашто сте уписивали горе кад сте знали, чули каква је установа, уследио је без размишљања њихов одговор: па школарина а и државна је установа.

Значи држава!

Никуд мајци, никуд у ђевера!!!

Држава је без сумње укључена у сва дешавања. Из буџета плаћа професоре и покрива све материјалне трошкове а треба привући децу малим школаринама да има новца за лична богаћења појединаца, а где има ту се може и поделити.

Пре јунског рока штампани медији су доста добро обавестили јавност о хапшењу (једанаест) 11 наставника са фамозне установе.

Интересантно је, како су медији пренели, „сви ухапшени су одмах приведени тужилаштву и сви су признали дела која им се стављају на терет“! Полиција је професионално одрадила свој посао и предала случај тужилаштву. Хапшење је синхронизовано изведено у доста градова широм Србије (јер наставници одабрани од стране министарства образују народ широм Србије), један је „научник шверцер испита“ чак ухапшен на граничном прелазу са РС.

Но, не лези враже, сви приведени имају по три – четири стана у Београду, а појединци који су и раније хапшени купили су деци станове и у иностранству (Рим, Марбеља итсл.), а тек ови што су чланови озбиљних комисија министарства просвете (Комисија за акредитацију, НАТ, матични научни одбори, директори фондова и тсл.- ажурна евиденција код министарства) како поносно носе наногице?! Понос генерисан дугогодишњим искуством са државном управом.

Кадар наставни горе на фамозној установи у Београду (белом граду) јединствен је по много чему. Тако се један „јако добар предавач математике“ сетио да се у доста времешним годинама научно надограђује и усавршава преко С.Карловаца у области менаџмента и открије тек касније да је у ствари врстан математичар, кад је видео да се испит из математике на фамозној установи продаје најскупље.

И тако води он евиденцију- свеска Б5, са коцкама, ко га је молио у ком року и за колико испита. Зна он одлично да колеге шверцери продају и математику (огрезли у продаји својих али и туђих испита, али и куповини станова) али и он од њих тражи њихове испите па ће и он да се ценка са дилерима, и тако 2014. године у јануарском року евидентира 73 продата испита. Из директног разговора са њим каже да је цена од 300 до 500, а да је XX црногорац, пре њега продавао чак по 800 евра, али он је одрастао на Косову, па му жао родитеља студената. Знао би уз покварено сажаљење рећи „немају родитељи а за децу би дали и последњи динар“!

Ако узмемо да је продао по 300 евра, пута 73 испита, износи 21.900 евра, па пута пет рокова износи 109.500 „евара“, ето станова у Бгд., али и иностранству. Кад ово човек види, просто му дође жао шиптара на Косову са ким су живили.

Но, није он једини. Никуд мајци, никуд у ђевера! Један фамозни дефакто правник, али дејуре доктор интернационалног менаџмента (ни сам не зна адресу установе где је докторирао) предавао је кривично право и уз то још 5-6 испита!?! У ствари уписивао оцене, није ни један предавао, јер мало ко горе и држи предавања.

Нажалост по народ, знају они сви да је држава оборена давно, да интересне групације владају друштвом одлучујући о свему, користећи државу по потреби, колико им треба и кад им треба, а ко има четири стана у Бгд, лако се договара са представницима интересних група!

Пише: Самуило Самуиловић

Мала Моштаница бб

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *