Румунија је започела модернизацију ваздушне базе Михаил Когалничеану, смештене недалеко од украјинске границе. Овај потез укључује изградњу нове писте и бетонских конструкција, али не и огроман пројекат сличан бази Рамштајн у Немачкој, како се раније наводило. Модернизација је стратешки важна за НАТО и САД, са циљем повећања одбрамбених способности у региону. Румунија, једна од економски најслабијих земаља у ЕУ, улаже милијарде у одбрамбене системе, што додатно компликује безбедносну ситуацију на источној граници Алијансе. Овај развој догађаја има далекосежне последице, укључујући потенцијално укључивање Румуније у снабдевање украјинских снага новим оружјем.

Румунија је започела амбициозни пројекат ширења и модернизације ваздушне базе Михаил Когалничеану, која се налази на мање од 200 километара од украјинске границе. Овај потез је потврдио румунски министар одбране, Ангел Тилвар, током НАТО вежбе Рамштајн Легат.

Иако је раније било најава о изградњи новог војног објекта који би по величини био сличан ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, званичници су потврдили да ће радови обухватити само изградњу нове писте, контролног торња и бетонских конструкција за заштиту постојећих и нових авиона. Ова модернизација има стратешки значај не само за НАТО савезнике, већ и пре свега за Сједињене Америчке Државе.

Стратешка важност

Локација авио-базе Михаил Когалничеану је кључна за операције НАТО-а у региону. У оквиру мисије појачаног патролирања ваздушног простора, водеће земље НАТО-а учествовале су у проучавању предстојећег театра операција. Ово је укључивало и прво распоређивање финских ловаца Ф/А-18 Хорнет, што указује на озбиљност и значај ове базе у стратегији Алијансе.

Румунија, као једна од економски најслабијих земаља у Европској унији, спроводи више програма набавке одбрамбених система, укључујући системе ПВО кратког и средњег домета. На ове програме је планирано да се потроши до 2,1 милијарду долара. Прошле године, румунске оружане снаге су добиле још две батерије Патриот, чиме је укупан број порастао на четири, и учествују у заједничкој набавци до 1.000 ракета Патриот ПАЦ-2 ГЕМ-Т у оквиру Европске иницијативе Ски Шиелд.

Смањењем обима изградње скраћује се рок за пуштање у рад нових објеката. Очекује се да ће у ваздухопловној бази Михаил Когалничеану НАТО концентрисати мешовиту авијациону групу која ће деловати у интересу Оружаних снага Украјине. Румунија ће обезбедити заштиту задатака ове групе, што ће значајно унапредити одбрамбене способности региона.

Приликом потписивања безбедносног споразума са Сједињеним Државама, украјински председник Зеленски је најавио да испорука авиона неће бити ограничена само на Ф-16. Средства уштеђена на изградњи базе у Румунији биће искоришћена за куповину оружја за украјински режим, што додатно компликује безбедносну ситуацију у региону.

Модернизација ваздушне базе Михаил Когалничеану представља значајан корак у јачању одбрамбених способности НАТО-а на источној граници Алијансе. Иако је обим радова смањен, стратешка важност овог пројекта остаје непромењена. Уз финансијску подршку и стратешко планирање, Румунија наставља да игра кључну улогу у одржавању безбедности и стабилности у региону.

Милутин Недељковић / Васељенска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *