ТВОРЦИ ДАНАШЊЕГ ИНТЕРНЕТА – АМЕРИ И ДРУГИ ГЛОБАЛИСТИ – ИПАК НИСУ УСПЕЛИ ДА КОНТРОЛИШУ УМОВЕ ЉУДИ

* Web3 више није само чисто политички пројекат увређених трамписта и уопште конзервативних снага у западној групи држава. Сада се у то улаже и новац многих који желе да зараде на једноставној и свима разумљивој идеји да Интернет, овакав какав је сада, не ваља – да је потребан – други, бесплатни

________________________________________________________

Аутор: Дмитриј КОСИРЕВ, РИА Новости

ХОЋЕ ли се родити нови, чисти, прави Интернет, где ни председнику Сједињених Држава неће бити одузета слобода говора (као што се десило са Доналдом Трампом прошле зиме, па је беспомоћно претио: „Створићемо сопствени интернет!“).

Свој одговар је понудио и амерички лист The American Conservative, на начин који завређује пажњу и по свом ентузијазму и по песимистичним закључцима.

Реч је о ономе што инвеститори називају Web3 – „трећа светска мрежа“. Сада још живимо са другом, власт над којом је у рукама монополиста истине, владара друштвеним мрежама, и огромних корпорација Амазон, Гугл и Фејсбук са њиховом цензуром и наметањем одређене идеологије.

Милијарде се већ данас улажу у иновативне пројекте алтернативне мреже, не само да би се разбио овај монопол.

То више није само чисто политички пројекат увређених трамписта и уопште конзервативних снага у западној групи држава.

Сада се у то улаже и новац многих који желе да зараде на једноставној и свима разумљивој идеји да Интернет, овакав какав је сада, не ваља – да је потребан – други, бесплатни.

The American Conservative је публиковао чланак са насловом „Илузије треће мреже“, у којем је, што се тиче илузија, све добро речено. На пример, да се илузијама хране анархисти – појединци који верују да људи могу сами да управљају својим животима, без притиска држава и мега-корпорација.

„Фондaција Треће мреже” постоји од 2014. године, а данас има и много конкурената и инвеститора.

Они желе да имају децентрализовани Интернет за децентрализовани свет. Без цензуре, са потпуном анонимношћу. Независних једни од других, а посебно од великих IT-платформи.

Испоставило се да је врло мало људи вољних и способних да одржавају своје сервере. И све опет долази на ноге великим платформама. Али, другим, а не Амазону, Гуглу и Фејсбуку. Једном речју, ту неће владати демократе, већ републиканци или неко други.

На неки начин, ово подсећа на вековну тежњу човечанства за социјалном правдом – са покушајима да се утврди шта је то.

За човечанство стварање светске информационе мреже је грандиозан догађај, упоредив са проналаском точка.

Неки мисле да ће сада доћи право доба просветитељства за цео свет. Да ће човек постати свезнајући и самим тим интелигентан, љубазан, свемогућ и срећан.

Способност да тренутно пренесете своје чињенице и своје идеје до најудаљенијих крајева планете моћ је, али над умовима. Моћ, без преседана у историји света.

А ово што су створили они који су измислили интернет – дакле Американци и други глобалисти – очигледно је пропало.

Свемоћна технологија није помогла. Чак ни са њиховим могућностима – мозгове нису успели да обраде како су желели.

       (сажета верзија текста)

ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/vec-su-ulozene-milijarde-%24-u-trecu-svetsku-mrezu-koju-nece-kontrolisati-gugl-amazon-i-fejsbuk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *