• Продор римокатолика у Руску Цркву, заузимање духовног простора Русије је веома лош знак.
  • За Русију је то увек знак црквене и државне катастрофе

АУТОР: Игор Романов

Одржан је састанак патријарха Кирила и папиног изасланика кардинала Зупија, једног од „тајнотвораца“ у Ватикану.

Зупи је дошао забринут за судбину света. Уосталом, сви желе мир. Посебно папа. Састанак није почео извињењем папе због увреде московског патријарха и целе његове православне пастве. Иако је папа не тако давно назвао патријарха „олтарским дечком Путина“ и својим понашањем демонстрирао јасно и грубо непоштовање предстојатеља Руске цркве.

Од папе – нема извињења. Истовремено, са стране Патријаршије постоји потпуна спремност за даљу сарадњу. На састанку патријарха и кардинала посебно је истакнута „миротворачка“ улога римокатоличке заједнице Светог Егидија. „Заједница Светог Егидија је глобалистичка римокатоличка модернистичка и екуменска организација коју су у фебруару 1968. године у Риму основали следбеници римо“католичког модернисте Луиђија Ђусанија“, наводи портал „Све јереси“. Једна од водећих делатности 0ве заједнице је промоција унијатства.

Кардинал Зупи: вук у јагњећој кожи

Сада се преко ове заједнице решавају питања мира у Украјини и широм света. За православне мир који нуди папа и све врсте организација које делују уз његов благослов може бити само издајнички. Чиме се завршава политичка „помоћ“ римског папе православнима је одавно познато. Узмимо, на пример, Фирентинску унију. Папа је изразио спремност да помогне Цариграду који је био угрожен од Турака. Али за то је, наравно, била потребна унија, односно такав „мир“ између православних и римокатолика, у којем православни морају издати Христа, признати примат папе и целокупну јерес римокатолицизма. Познато је да после ове уније Византија нестала.

Лицемерје да нам папа и његови гласници доносе мир достигло је крајње границе. Може ли бити да ће папе, чији је сан био да себи потчине Православну Цркву, одједном помоћи Русији и Руској цркви у постизању мира у православној Украјини, где се пролива православна крв и води братоубилачки рат?

Када је Ватикан похрлио у Русију и тражио да јој „помогне“?Само тада, када је у Русији, због издаје великих размера, била на ивици смрти.Тада је римски папа употребио сва средства да покори Русију и православље.

Погледајмо примере из историје.

За време живота светог кнеза Александра Невског, Русија је била у рушевинама, татарски јарам је сатрео руски народ. Рим искоришћава ситуацију, јури на руску земљу, настоји да ласкањем и силом наметне принцу своју „помоћ“ и покровитељство. Одговор племенитог кнеза је познат.

Почетком 17. века немири у Русији – римокатолици користе ситуацију и упадају у московски Кремљ.

После револуције 1917. године, убиства суверена и прогона Руске цркве, Ватикан је почетком 1920-их покренуо махниту активност како би заузео духовни простор Русије. Истина, забрана верске делатности у СССР-у је замрзнула ову активност.

Не смемо заборавити да је римски папа био пријатељ са Хитлером и благословио га, после тога је папа покровитељ нациста који су се крили после рата.

У совјетско време, Ватикан је, користећи прогон Руске цркве, показивао подршку Московској патријаршији, промовишући своје себичне политичке интересе.

Деведесетих, након распада СССР-а, Ватикан нам је са новом снагом пожурио „да помогне“. Ова помоћ је „расла“ све до данас, а њене подле плодове већ видимо у виду римокатоличења и екуменизације наше Цркве. Продор римокатолика у Руску Цркву, заузимање духовног простора Русије је веома лош знак. За Русију је то увек знак црквене и државне катастрофе.

Римски папа је један од важнијих актера светских процеса, подређен циљу стварања глобалне антихришћанске државе са Антихристом на челу. Православна Русија је последња и најважнија прекретница у успостављању власти папе, у стварању јединствене светске религије и светске државе.

Данас, у позадини братоубилачког рата и крвопролића на руском тлу, отворено антиправославне снаге хрле на власт. У Украјини су ове снаге већ на челу и видимо систематске и сурове покушаје украјинских власти да униште православље на територији коју су заузели.

Постоји хитна потреба за свенародном расправом о критичним проблемима који су се данас појавили у Цркви и држави.

Очигледни су разлози за сазивање Сверуског црквено-државног сабора. Неопходно је молити се за сазив Сабора и сагледати питања која ће бити изнета на јавну расправу. У критичној ситуацији Сабор може да сазове група православних грађана Русије, важно је да му присуствују признати духовни ауторитети, епископи и свештеници Руске Цркве, представници православне патриотске заједнице, чији подвизи у живот Цркве и Русије нису спорни. Сабор није партијски конгрес. Сабор је одговорност за судбину Цркве и Русије, он је сведочанство о правом путу којим Руска Православна Црква и сав наш народ морају да иду.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://ruskline.ru/news_rl/2023/06/30/vatikanskie_mirotvorcy_v_ovechih_shkurah

One thought on “ВАТИКАНСКИ „МИРОТВОРЦИ“ У ОВЧИЈОЈ КОЖИ: сазрела је потреба за општом расправом о проблемима у Цркви и држави”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *