Уочи моје наредне посете Кини, драго ми је што имам прилику да се директно обратим бројном кинеском и страном аудиторијуму највеће информационе агенције „Синхуа.“

Наше земље су блиски суседи везани вековним традицијама пријатељства и поверења. И ми високо ценимо чињеницу да су руско-кинески односи свеобухватног партнерства и стратешке интеракције, улазећи у нову еру, достигли ниво без преседана и постали модел ефикасности, одговорности и посвећености будућности. Наше земље су основне принципе и смернице заједничког рада дефинисале у Договору о добросуседству, пријатељству и сарадњи, чију смо двадесетогодишњицу обележили прошле године. Пре свега, то је равноправност, уважавање међусобних интереса, слобода од политичке и идеолошке конјунктуре и од остатака прошлости. Управо на тим принципима ми, из године у годину, доследно, у духу континуитета, продубљујемо наш политички дијалог. Упркос потешкоћама изазваним пандемијом коронавируса, настојимо да динамично градимо потенцијал економског партнерства и ширимо хуманитарну размену.

Током наше предстојеће посете, председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг и ја ћемо свеобухватно размотрити кључна питања билатералне, регионалне и глобалне агенде. Наш сусрет ће се, симболично одржати током Празника пролећа – Нове године по лунарном календару. Уосталом, како каже кинеска пословица: „Планове за целу годину треба правити на пролеће.“

Наравно, посебну пажњу планирамо да посветимо развоју пословних веза. За то постоје све могућности, јер наше земље имају озбиљне финансијске, индустријске, технолошке и кадровске ресурсе који нам омогућавају да успешно решавамо проблеме дугорочног развоја. Заједничким радом доћи ћемо до постизања стабилног економског раста и побољшања благостања грађана, јачања конкурентности и заједничке одбране од савремених ризика и изазова.

Крајем 2021. године међусобна трговина је порасла за више од трећине, премашивши рекордних 140 милијарди долара. Самоуверено се крећемо ка нашем циљу – да подигнемо трговину на 200 милијарди долара годишње. Низ значајних иницијатива се спроводи у инвестиционом, производном и агроиндустријском сектору. Конкретно, „портфолио“ Међувладине комисије за инвестициону сарадњу обухвата 65 пројеката вредних преко 120 милијарди долара. Реч је о сарадњи у секторима као што су вађење и прерада минерала, изградња објеката инфраструктуре и пољопривреда.

Континуирано ширимо праксу обрачуна у националним валутама и развијамо механизме за неутралисање негативног утицаја једностраних санкција. Важна прекретница у овом послу било је потписивање Споразума између влада Русије и НР Кине о обрачунима и плаћањима, 2019. године.

Између наших држава се формира узајамно корисна енергетска алијанса. Уз дугорочне испоруке руских угљоводоника у Кину, планирамо да реализујемо читав низ крупних заједничких пројеката. Једна од њих је изградња четири нова енергоблока у кинеским нуклеарним електранама уз учешће Државне корпорације „Росатом“, започета прошле године. Све ово значајно јача енергетску безбедност НР Кине и азијског региона у целини.

Видимо широко поље могућности у развоју партнерстава у информационо-комуникационој индустрији, у медицини, у истраживању свемира, укључујући коришћење националних навигационих система и имплементацију пројекта Међународне научне лунарне станице. Озбиљан подстицај јачању билатералних веза дале су „унакрсне“ Године научне, техничке и иновативне сарадње које су се одвијале у нашим земљама 2020-2021.

Захваљујемо се нашим кинеским колегама на помоћи у успостављању производње у НР Кини руских вакцина „Спутњик V“ и „Спутњик Лајт“, као и на благовременој организацији испоруке неопходне заштитне опреме нашој земљи. Надамо се да ће оваква сарадња расти и јачати.

Један од стратешких задатака Русије је убрзани друштвено-економски развој Сибира и Далеког истока. Ове територије су најближи суседи Кине. И намеравамо да активно развијамо међурегионалне везе, да привлачимо кинеске инвестиције и технологију, проширујемо глобалне транспортне и трговинске руте. Тако је почела модернизација Бајкалско-Амурске и Транссибирске железнице. До 2024. њихов проток би требало да се повећа један и по пута због повећања обима транзитног терета и смањења времена транспорта. Лучка инфраструктура на руском Далеком истоку такође расте. Све ово би требало додатно да унапреди комплементарност руске и кинеске привреде.

И, наравно, актуелни правац обостране прекограничне и међурегионалне сарадње остаје пажљиво очување природе и заједничких екосистема. Ова питања су увек у фокусу пажње јавности наших земаља и свакако ћемо их детаљно разматрати током преговора, као и широк спектар хуманитарних тема.

Русија и Кина су државе са хиљадишњим оригиналним традицијама и колосалним културним наслеђем, за које је интересовање константно велико како у нашим земљама, тако и у иностранству. Да, у последње две године, због пандемије, смањен је број туриста, заједничких масовних догађаја, директних контаката наших грађана. Међутим, не сумњам да ћемо надокнадити пропуштено и, чим ситуација буде дозволила, покренућемо нове просветне, образовне програме који ће наше грађане упознати са историјом и данашњим животом две земље. Тако смо председник НР Кине Си Ђинпинг и ја одлучили да 2022. и 2023. године организујемо Године руско-кинеске сарадње у области физичке културе и спорта.

Наравно, важан део најновије посете биће и разговор о актуелним међународним темама. Спољнополитичка координација Русије и Кине заснива се на блиским, подударним приступима решавању глобалних и регионалних проблема. Наше земље играју важну стабилизујућу улогу у савременој, нимало једноставној, међународној ситуацији, доприносе процесима демократизације система међудржавних односа, како би овај систем имао праведнији и инклузивнији карактер. Радимо заједно на јачању централне координирајуће улоге Уједињених нација у светским пословима и настојимо да спречимо ерозију међународног правног система, у центру којег се налази Повеља УН.

Русија и Кина активно сарађују на најширој агенди у БРИКС-у, РИК-у (Русија, Индија, Кина), Шангајској организацији за сарадњу и другим удружењима. У „Групи 20“ се залажемо за узимање у обзир националних специфичности при формулисању одређених препорука, било да је реч о борби против пандемије или спровођењу „климатске“ агенде. У великој мери захваљујући солидарној позицији наших земаља 2021. године, након резултата самита Г20 у Риму, било је могуће донети избалансиране одлуке о питањима међународне сарадње за обнављање економског раста, признавање вакцина и сертификата о вакцинама, оптимизацију енергетске транзиције и смањење ризика дигитализације.

Такође имамо сагласне ставове о питањима међународне трговине. Залажемо се за отворен, транспарентан и недискриминаторски многострани трговински систем заснован на правилима Светске трговинске организације. Такође смо за поновно покретање глобалних ланаца снабдевања. Русија је још у марту 2020. године предложила иницијативу о „зеленим коридорима“ у трговини, искључујући било какве санкције, политичке и административне баријере. Његова примена је добра потпора за превазилажење економских последица пандемије.

Најважнији догађај светског значаја су XXIV Зимске олимпијске игре које почињу у Пекингу. Русија и Кина су водеће спортске силе, које су познате по својој спортској традицији и које су више пута биле достојни домаћини највећих међународних такмичења. Топло се сећам свог пута у Пекинг у августу 2008. године на церемонији отварања летње Олимпијаде 2008. Гости и спортисти из Русије су дуго памтили сјајну представу, а саме Игре су организоване са обимом и изузетним гостопримством својственом кинеским пријатељима. Заузврат, са задовољством смо угостили председника НР Кине Си Ђинпинга на отварању Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. године.

Авај, у последње време су интензивирани покушаји једног броја земаља да политизују спортску проблематику у корист својих амбиција. Ово је суштински погрешно и супротно самом духу и принципима Олимпијске повеље. Снага и величина спорта је у томе што уједињује људе, даје тренутке тријумфа и поноса на своју земљу, одушевљава часном, поштеном и бескомпромисном борбом. А такве приступе дели и већина држава – учесница међународног олимпијског покрета.

Кинески пријатељи су урадили велики посао за квалитетну припрему за Зимске олимпијске и Параолимпијске игре. Уверен сам да ће богато искуство Кине у беспрекорној организацији репрезентативних међународних такмичења омогућити да се овај светски фестивал спорта одржи на највишем нивоу. Пожелео бих тимовима Русије и Кине импресивне резултате и нове рекорде!

Упућујем најсрдачније честитке пријатељском кинеском народу поводом Празника пролећа, којим се обележава почетак године Тигра. Желим вам здравље, просперитет и успех.

 Превела с руског Дајана Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *