Само једно није јасно: докле ће Руси и Русија да трпе ово?

У Украјини од 16. јануара 2020. године новине на руском језику могле су да се штампају само у дуплом тиражу, тј. са половином тиража на државном (украјинском) језику, чак и ако ћете их дистрибуирати бесплатно. За скоро све остале језике постоје „изузеци“ од правила. За Руски такви услови нису створени.

Сада је закон допуњен. Од 16. јануара 2022. године, у складу са важећим законодавством, свеукрајински и регионални штампани медији у Украјини морају да излазе на државном језику.

На ово је, подсетила прес служба Државног комитета за телевизију и радио-дифузију Украјине.

Штампани медији могу се објављивати и на другим језицима, под условом да се истовремено са одговарајућим тиражом публикације на страном језику (укључујући руски) и тираж ове публикације објављује на државном језику. Закон приморава да се уради тираж и на украјинском језику, а примерци се морају доставити у складу са законом надлежној институцији.

За кршење закона о језику, казна је од четири стотине до пет стотина неопорезивих минимума прихода грађана. Поновљени прекршај, за који је лице већ изречено административној казни и почињено у року од годину дана, за последицу је изрицање новчане казне од петсто до седамсто неопорезивих минимума прихода грађана. Повереник за заштиту државног језика прекршиоце ће моћи да приведе административној одговорности од 16. јула 2022. године.

ИЗВОР: https://www.umoloda.kiev.ua/number/0/2006/163048/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *