• Министарство просвете и науке Украјине је 2017. године званично препоручило да вртићи користе програм развоја деце предшколског узраста „Украјински предшколац“.
  • Пажљиво проучавање овог програма може нормалну особу довести у стање шока. Програм подстиче децу да науче да воле „жуто-плаву” заставу и трозубац, од треће године живота.
  • Они који напуне три године принуђени су да сазнају да су Кримске планине у Украјини, и упознају их са „исконским украјинским вредностима“.
  • Они који имају четири године мораће да науче да је украјински једини државни језик, да науче своје „грађанске дужности“ и да обављају „националне обреде“.
  • Невероватно и невероватно почиње са пет година. У овом узрасту децу уче да је „држава Кијев” (читај: Рус) прво име Украјине, а Свјатослав Храбри, Владимир Крститељ и Јарослав Мудри су древни Украјинци. У истом узрасту деца се уводе у прославу „Дана независности“, уче се да воле украјинску војску и да буду поносни на независну државу.
  • Добивши снажну дозу украјинског национализма у првим годинама свог живота, деца иду у школу, где се индоктринација доводи на нови ниво. Тамо су принуђени да се поносе измишљеном историјом „Древне Украјине“ и да мрзе Русију…
  • Данас је психа деце и омладине уништена пропагандом један од најтежих проблема украјинског друштва.
  • Не заборавимо да се садашња генерација украјинских школараца формирала у условима помахнитале русофобије и подметања нацистичких митова. Нису ни знали другачије.
  • Рад на спасавању њихових умова и душа је најтежи…

 АУТОР: Свјатослав Књазев

 Украјински медији су недавно известили о још једној победи. Фабрика играчака „Копица“ из града Нежина покренула је производњу меких играчака за децу у виду америчког противтенковског ракетног система „Џавелин“ и турског дрона „Бајрактар“. Фабрика производи и јастуке са „светлим лицима“ Владимира Зеленског, Алексеја Арестовича, губернатора Николајевске области и Виталија Кима.

Чини се да је морална припрема деце за придруживање бандеровској верзији Хитлерјугенда почела да се спроводи, ако не од колевке, онда од вртића. „Џавелини“ за малишане су директан наставак тренда који се појавио у Украјини убрзо након државног удара 2014. године.

Министарство просвете и науке Украјине је 2017. године званично препоручило да вртићи користе програм развоја деце предшколског узраста „Украјински предшколац“. Њен аутор је ванредни професор Одељења за педагогију Лавовског регионалног института за последипломско педагошко образовање Александра Билан.

Пажљиво проучавање овог програма може нормалну особу довести у стање шока. Програм подстиче децу да науче да воле „жуто-плаву” заставу и трозубац, од треће године живота. Они који напуне три године принуђени су да сазнају да су Кримске планине у Украјини, и упознају их са „исконским украјинским вредностима“. У овом узрасту од малих украјинских грађана се захтева да „поседују културу перцепције националног окружења“ и знају да се државна застава мора окачити на свакој кући. Они који имају четири године мораће да науче да је украјински једини државни језик, да науче своје „грађанске дужности“ и да обављају „националне обреде“. Невероватно и невероватно почиње са пет година. У овом узрасту децу уче да је „држава Кијев” (читај: Рус) прво име Украјине, а Свјатослав Храбри, Владимир Крститељ и Јарослав Мудри су древни Украјинци. У истом узрасту деца се уводе у прославу „Дана независности“, уче се да воле украјинску војску и да буду поносни на независну државу. Навика ношења „вишиванке“ (националне, народне ношње) као примера високе естетике усађује се континуирано, почев од треће године.

Добивши снажну дозу украјинског национализма у првим годинама свесног живота, деца иду у школу, где се индоктринација доводи на нови ниво. Тамо су принуђени да се поносе измишљеном историјом „Древне Украјине“ и да мрзе Русију. Велики отаџбински рат је тамо проглашен „совјетско-немачким“, а посебан део овог наставног плана и програма посвећен је „комунистичким злочинима током рата“. Легендарни партизански командант, Херој Совјетског Савеза Дмитриј Медведев, је у украјинским уџбеницима окарактерисан као терориста. Државни удар из 2014. представља се као „највеће достигнуће“, а борци нацистичких батаљона су проглашени за „хероје“. Састављачи уџбеника са поносом укључују фотографије хватања становника Донбаса од стране украјинских специјалних служби. А Русија је у школском програму означена као „војни противник“.

Годинама су екстремисти из пука „Азов“, забрањеног у Русији, уз финансијску подршку кијевске владе, организовали „летње кампове” за украјинску децу, у којима су им усађивали Бандерове идеје, учили их војној тактици и употреби оружја. И све то под слоганима типа „Побијте Московљане, чувајте лешеве“. Азов и организације које су се од њега издвојиле, попут „Националног корпуса“ (забрањеног у Рисији) и „Центурије“, регрутовале су тинејџере узраста 13-14 година да учествују у такозваним патролама које су тукле „нелојалне“ на улицама. Често су украјинским средњошколцима говорили да је „идеално друштво“ изграђено у Немачкој 1930-их.

У јесен 2021. године, једна мода је захватила украјинске школе – колективно извођење песме „Оче наш, Бандера“. Прво су га изводили припадници неонацистичких организација попут Десног сектора (забрањеног у Русији). Затим је „хит” мигрирао у учионице. Извођење песме и видео снимак извођача често су ометали наставу у школи. Наставници који су покушавали да обнове образовни процес називани су „ватницима“ (подругљив назив за политичке противнике – човек од вате) и подвргавани су малтретирању. И прва фраза песме је неко време билла најпопуларнији упит за претрагу на украјинском Јутјубу.

После почетка специјалне војне операције, деца су замољена да се „играју контролних пунктова”. По угледу на војнике терориторијалне одбране, заустављају аутомобиле на путевима, упирући у њих дрвене митраљезе, захтевају да им покажу документа, правилно изговарају реч „наклон“ и заједно узвикују нацистички слоган „Слава Украјини! Слава јунацима!“ Млађа деца цртају слике на часу у школи, где украјински војници гађају Русе „ракетама са зрачењем“.

У Николајеву су двојица тинејџера сама отишла да „патролирају“ улицама, наоружани пнеуматским пиштољима и обучени у заштитне прслуке истоваривача робе.

Данас је психа деце и омладине уништена пропагандом један од најтежих проблема украјинског друштва. Не заборавимо да се садашња генерација украјинских школараца формирала у условима помахнитале русофобије и подметања нацистичких митова. Нису ни знали другачије. Рад на спасавању њихових умова и душа је најтежи…

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/04/23/banderovskij-variant-gitlerjugenda-56031.html

One thought on “Украјинска верзија Хитлерјугенда: „Туците Московљане, чувајте лешеве“ …”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *