• Неограничена војна и финансијска помоћ Запада Украјини значи неограничен рат са Русијом. Стога, једина прихватљива опција за Русију да заврши специјалну војну операцију остаје нестанак Украјине као државе са политичке карте света

АУТОР: Александар Владимиров

Један од резултата самита „Г 7“, одржаног у јужној Немачкој, у замку Елмау, у Баварској, било је коначно саопштење земаља Г7 о подршци Украјини од 27. јуна 2022. године.

Наводимо неколико цитата из овог документа:

Наставићемо да пружамо финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку и подржавамо Украјину колико год буде потребно. Чинећи то, обавезујемо се да ћемо показати глобалну одговорност и солидарност док радимо на решавању међународних последица руске агресије, посебно за најугроженије.“

„Наставићемо да координирамо напоре да задовољимо хитне потребе Украјине за војном и одбрамбеном техником. Такође ћемо наставити да координирамо напоре да Украјини обезбедимо материјалну подршку, као и обуку и логистичку, обавештајну и економску подршку за увећање њених оружаних снага“.

Што се тиче финансијске и економске подршке, до 29,5 милијарди долара биће обезбеђено Украјини 2022. године „како би се затворио јаз у финансирању и наставило да се пружају основне услуге украјинском народу“. У саопштењу се наводи да је економска подршка Украјини од 2014. до 2021. премашила 60 милијарди долара.

ПОМОЋ ЗАПАДА УКРАЈИНИ – И ШАКОМ И КАПОМ (И ОРУЖЈЕМ)

Додатна планирана подршка украјинским државним предузећима и приватном сектору преко Европске банке за обнову и развој и Међународне финансијске корпорације износиће 3,5 милијарди долара. Једна од мера које ће министри трговине Г7 развити биће суспензија царина (дажбина) на украјински извоз.

Напоменимо да се 27. јуна 2022. године десио још један занимљив догађај. Помоћник председника Сједињених Држава за националну безбедност Џејк Саливен је у комуникацији са новинарима најавио завршетак ове недеље развоја још једног пакета војне помоћи Украјини. Укључиће „напредну противваздушну одбрану средњег и дугог домета, као и друге предмете који су хитно потребни, укључујући артиљеријску муницију, контра-артиљеријске и радарске системе“.

Раније је кијевски режим затражио испоруку противваздушних ракетних система „NASAMS“. Очигледно, да се ради о његовој испоруци. Комплекс је развила норвешка компанија „Kongsberg Defence & Aerospace“ заједно са америчком компанијом „Raytheon“. Домет његових ракета зависи од врсте испоручених пројектила и креће се од 20 до 120 километара. За њега се развија и ракета домета до 180 километара.

Важан детаљ. Обука украјинских специјалиста за употребу ових комплекса раније није спроведена и обично траје до шест месеци. Испорука ће, дакле, бити за шест месеци, или у блиској будућности, али са страним посадама.

Иначе, комплекс је у служби не само у САД и Норвешкој, већ иу Литванији, Финској, Шпанији, Холандији и другим земљама. С обзиром на погоршање стања Оружаних снага Украјине на фронтовима Донбаса, највероватније ће се на територији Украјине у блиској будућности појавити системи ПВО „NASAMS“, који ће бити под контролом страних оператера.

Још један важан догађај у погледу пружања потенцијалне војне помоћи Украјини. Чланови Представничког дома америчког Конгреса Адам Кинзингер (Adam Kinzinger) и Криси Хулахан (Chrissy Houlahan) су 17. јуна 2022. представили предлог закона о обуци украјинских пилота и посада борбених авиона у америчком ваздухопловству.

Према речима америчких законодаваца, ова иницијатива ће омогућити Сједињеним Државама да почну обуку украјинских пилота и чланова посаде на авионима Ф-15, Ф-16 и другим ваздушним платформама, док администрација наставља да разматра могућност испоруке таквог наоружања Украјини.

Средином марта 2022. године, представник за медије украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат изјавио је: „Ако нам дају америчке авионе, за почетак, најмање две ескадриле (по 12 јединица), онда ће њихово оружје помоћи да се боримо на нивоу на небу са преовлађујућим бројем руских летелица. Има младих дипломираних пилота који већ имају искуство у борбеним ловцима, а ту је и море резервних пилота који се стално жале да их не примају у војне службе“.

Осим тога, званична могућност обуке украјинских пилота у Сједињеним Државама омогућава да се на украјинском небу широко користе страни војни пилоти, који се могу представити за обучене Украјинце. Исти амерички ловац Ф-16 је у служби у око 25 земаља, тако да има доста пилота који су савладали ову летелицу. Једини застрашујући фактор је моћ руске ПВО, која је с правом на првом месту у свету по својој ефикасности.

Што се тиче трансфера борбених борбених авиона америчке производње у Украјину у будућности, то је сасвим могуће. Кијевски режим већ тајно добија резервне делове и авионе совјетске производње из бивших земаља Варшавског пакта, сада чланица НАТО-а.

Бројке речито говоре у прилог томе. Према подацима Министарства одбране Руске Федерације, на почетку специјалне војне операције, Ваздухопловство Украјине имало је 152 борбена и транспортна авиона, према другим изворима – 175 авиона. Од 15:00 часова 27. јуна, Оружане снаге РФ уништиле су 215 авиона. Одакле кијевском режиму још најмање 40 авиона?

Недавно се појавила информација да је Словачка спремна да Украјини испоручи 12 ловаца МиГ-29, одмах након што се Пољска и Чешка договоре да штите њен ваздушни простор док не добију ловце Ф-16 купљене од САД.

По чему ће се снабдевање Украјине ловаца МиГ-29 совјетске производње од стране земље чланице НАТО-а разликовати од снабдевања америчких ловаца Ф-16? Готово ни у чему. Једина ствар је да ће за пренос оружја произведеног у САД трећој страни бити потребна званична дозвола америчке владе.

Снабдевање нацистичког режима у Кијеву оружјем је у порасту – од лаког до средњег, а сада и тежег. Ко је у фебруару 2022. могао да замисли да ће Запад постепено прећи са снабдевања малокалибарским оружјем, Ручним ракетним бацачима, противтенковским ракетама, лаким преносивим противавионских система на набавку тенкова, борбених возила пешадије, оклопних транспортера, самоходне и вучне топовске артиљерије, извиђачке и ударне беспилотне летелице, вишецевне ракетне бацаче, противбродске ракете и борбене авионе совјетске производње?

Закључци из наведеног су, дакле, следећи.

СТРАТЕГИЈА РАТА „ДО ПОСЛЕДЊЕГ УКРАЈИНЦА“ ПОСТАЈЕ ИМПЕРАТИВ

Изјава „Г 7“ о неограниченој војној и финансијској помоћи Украјини, њен квантитативни и квалитативни садржај указују на то да стратегија „рата до последњег Украјинца“ постаје императив. И неће бити друге стратегије.

Овај приступ не укључује нерешен резултат. Једна од страна у оружаном сукобу мора да претрпи поразан пораз. Рат није за живот, већ на смрт.

Неограничена војна и финансијска помоћ Запада Украјини значи неограничен рат са Русијом. Стога, једина прихватљива опција за Русију да заврши специјалну војну операцију остаје нестанак Украјине као државе са политичке карте света.

С руског превео Зоран Милошевић

https://inforuss.info/ukraina-dolzhna-ischeznut-s-politicheskoj-karty-mira/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *