Прилог отварању 77. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку

АУТОР: Антон ВЕСЕЛОВ

У тренутној невиђеној конфронтацији између колективног Запада и Русије, Вашингтон настоји да искористи сва расположива средства и методе како би Москви нанео максималну штету. У том погледу, структура УН није изузетак – некада ауторитативна међународна организација претворила се у организацију коју потпуно контролишу САД. Један од бројних примера за то био је покушај да се Русији одузму уговори за коришћење њених авиона у интересу Светског програма за храну (WFP – World Food Program), као и мировних и политичких мисија.

Од 2001. године главни снабдевач ваздухопловних услуга УН је руска компанија „Ютейр“ (UTair). Већ две деценије, њени авиони и хеликоптери доказују своју поузданост и непретенциозност и то у најтежим условима експлоатације, а летачко и техничко особље – највишу вештину и професионализам. Схватајући важност задатка који се налази пред њима, пилоти и техничари припремају и изводе летове у удаљена подручја земаља у којима не постоји мрежа аеродрома и подршка за навигацију. Данас 30 руских хеликоптера и 32 авиона са нашим посадама раде у интересу УН, а пре свега у Програмуза храну. УН су од 2014. године пренеле више од 2,3 милијарде долара на рачуне „УТаир-а“ за услуге испоруке хуманитарног терета, медицинске евакуације и других задатака, а потписали су нови дугорочни уговори са администрацијом Светског програма за храну.

Руски Иљушин Ил-76, по уговору са WFP -ом, баца храну падобранима за гладне људе Јужног Судана. Фото TOMSONPHIRI/WFP

Ситуација је почела да се радикално мења са почетком СВО – Специјалне војне операције у Украјини. Украјинска делегација у седишту УН бомбардовала је Секретаријат писмима са захтевом да се раскину уговори са Руском Федерацијом. Притисак је био толико јак да је 8. марта шеф Одељења за оперативну подршку УН (ова структура спроводи уговоре за подршку ваздухопловству) био принуђен да упути одговарајући меморандум генералном секретару. Меморандум препознаје да ће прекид сарадње са руском компанијом довести, ако не до потпуног застоја у активностима многих мисија УН, онда до веома великих проблема у њиховим активностима. Поред тога, немогуће је брзо пронаћи извођача који може да обезбеди потребан број авиона, а трошкови услуга ће се повећати за 3-4 пута.

Украјинска делегација је наставила да тражи савезнике и пронашла их. Испоставило се да је то био сам директор WFP -а, који је 2. августа послао меморандум генералном секретару УН у коме га позива да одмах размотри питање одбијања услуга „Утаир-а“ и његове замене „било којом неруском фирмом“. Као оправдање наведен је билтен ИКАО-а од 15. јуна у коме је Москва оптужена за кршење Чикашке конвенције о цивилном ваздухопловству из 1944. године. Посебан бес је изазвала одлука руског руководства од 14. марта да пререгиструје цивилне путничке авионе који су били на лизингу. ИКАО, а потом и шеф ВФП-а, поставили су ултиматум Русији – да испуни захтеве до 14. септембра, у супротном ће сви авиони и хеликоптери које су изнајмиле УН бити заплењени, а све ради усаглашености са захтевима безбедности у ваздухопловству! И нема везе што је летелица руске производње, посаде су руске, нема говора ни о каквом лизингу Ирске и Бермуда. Кључна реч је руски и то је довољно.

Потенцијалним извођачима је 23. августа упућен захтев за учешће на тендеру. Апсурдно је овде тражити логику. Циљ се јасно види – наштетити Русији на било који начин, чак и ако то захтева да извучете столицу на којој седите испод себе.

Ко је, дакле, овај очајник који води највећу хуманитарну организацију, али је спреман да прекине њен рад и осуди стотине хиљада људи у најсиромашнијим земљама света на глад? Одговор објашњава целу комбинацију – у питању је Американац Дејвид Бизли (David Beasley), који је прешао у фотељу директора ВФП-а право из канцеларије гувернера Јужне Каролине.

Остаје да додамо да је 16. децембра 2021. године, током пленарне седнице, Генерална скупштина УН усвојила резолуцију, а коју је поднела Русија, „Борба против глорификације нацизма, неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и сродне нетолеранције.” Само две земље у свету успротивиле су се усвајању резолуције (дакле, стале су у одбрану неонацизма и сличне праксе) – САД и Украјина.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/09/14/oon-kak-instrument-politiki-ssha-57183.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *