Фотографија: Фра Влахо Маргетић ,,покрштава“ Србе у селу Миклеуш у Славонији, 21. децембра 1942. године

  • Почетком маја 1941. године мучен је, па убијен епископ бањалучки Платон (световно име Миливоје Јовановић). Заједно с њим убијен је и Душан Суботић, архијерејски намјесник из Босанске Градишке

Прота Даниловић је прва позната жртва геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској са подручја Приједора.

Иако је прије рата имао добре односе и са муслиманима и Хрватима, у хрватском селу Шурковцу је организовао изградњу школе, све то га није спасило мученичке смрти. Свештеници Српске православне цркве били су међу првима на удару хрватске власти.

Почетком маја 1941. године мучен је, па убијен епископ бањалучки Платон (световно име Миливоје Јовановић). Заједно с њим убијен је и Душан Суботић, архијерејски намјесник из Босанске Градишке.

Широм НДХ српски православни епископи, свештеници, монаси и монахиње убијани су или протјеривани за Србију, а српски православни храмови затварани или рушени.

Док су спровођене ликвидације и протјеривања припадника клира СПЦ, у настојању да се униште могући предводници отпора злочинима и самовољи хрватске државе и насилном прекрштавању српског народа, организоване су и акције „разоружавањаˮ Срба.

Одузимане су углавном ловачке пушке и по која застарјела војна пушка. Разоружавање Срба са подручја Љубије почело је у другој половини јуна 1941. године и било је дио шире акције разоружавања српског становништва на подручју НДХ:

„Становништво не даје отпор. Оружја је до сада нађено само у околици Дрвара, док на другим дијеловима нађена је само по нека стара пушкаˮ.

На јавним скуповима које су организовале хрватске власти, муслимански и хрватски народ је подстицан на крвави обрачун са Србима.

Љубију је 20. јула 1941. године посјетио Виктор Гутић, усташки повјереник за бившу Врбаску бановину и један од главних подстрекача геноцида над Србима Босанске Крајине. Србима је наређено да тога дана не смију бити на прозорима, нити пред кућама. Маса муслиманског и хрватског становништва дошла је да види и чује Гутића.

Према свједочењима, Гутић је рекао: „Нећемо тора са три стада, хоћемо тор са једним стадомˮ и затим додао: „Удри Србина сјекиром по глави – никоме одговарати нећеш и ова ће земља желити да види Србина.ˮ

Док је Гутић у Љубији објашњавао како треба поступати са Србима, у центру Среза Приједор, тј. у граду Приједору, започета је акција ликвидације Срба чији је врхунац био крајем јула и почетком августа 1941. године.

Извор: Музеј жртава геноцида

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *