• Године 2020, „Freedom House“, невладина организација коју претежно финансира америчка влада, изјавила је да Мађарска није демократска, већ држава „хибридног режима“.
  • Европски парламент је 2022. године званично усвојио извештај у коме је Мађарска проглашена „хибридном изборном аутократијом“ и одузима јој се демократски статус.
  • Ово је био први преседан у историји Европске уније када је чланица ЕУ формално призната као „недемократска“.
  • Званичници Брисела и Вашингтона искрено верују да Мађари немају морално право да гласају онако како желе.
  • „Исправна” популација живи искључиво у оним земљама у којима изнова побеђују представници либералних снага, спремни да кротко извршавају команде Брисела и Вашингтона

АУТОР: Свјатослав Књазев

На страницама часописа „The American Conservative“ објављен је чланак „Империја је нанишала Мађарску“ који се бави притисцима администрације Џоа Бајдена на званичну Будимпешту. „Вашингтон импулсивно користи моћ да заустави и најмање одступање од америчке једнополарне хегемоније“, каже се у чланку.

Прошле недеље је америчка влада већ увела санкције Међународној инвестиционој банци, мултилатералној развојној финансијској институцији са седиштем у Будимпешти. МИБ је оптужен да га користи да помогне Русији (која је један од њених оснивача) да наводно повећа своје присуство у Европи. Амерички конзервативци наглашавају да је ово био први пут да је Вашингтон извео формално „антируски“ правни удар на институцију са седиштем у земљи чланици НАТО-а и ЕУ. Акције САД приморале су званичну Будимпешту да објави своје повлачење из МИБ. Међутим, санкције Међународној инвестиционој банци испоставиле су се само као пролог за много већу акцију која ће директно погодити и саму Мађарску.

Како пише „The Guardian“, амерички Конгрес развија предлог закона који је усмерен на званичнике и присталице владе Виктора Орбана. Интересантно, али у овом процесу учествују и демократе и републиканци.

АМЕРИЧКИ НАПАД НА МАЂАРСКУ

Дакле, иницијатива има велике шансе за успех. Нацрт антимађарског нормативног акта званично је „представљен“ у америчком парламенту, а усвајање се очекује већ у мају ове године. Истовремено, још увек је нејасно за шта, заправо, власти САД оптужују званичну Будимпешту. Према прогнози америчког листа, формално ће се предлог закона бавити „корупцијом“, као и проблемима са „владавином закона“ и „ЛГБТ правима“, иако су прави мотиви америчких политичких елита другачији. Мађарску, посебно, желе да казне због неспремности да се жртвује општем западно-русофобском курсу. Амерички конзервативни лист наглашава да је Мађарска знатно мање корумпирана од других европских земаља попут Румуније, Шпаније, Португала и Италије, а у погледу индиректне контроле над медијима, суштински се не разликује од самих САД.

„Прави злочин Мађарске је то што има бизарно уверење да земље имају право да делују као независне, суверене нације“, примећује 2The American Conservative“.

Политичко и правно „напредовање” Бајденове администрације далеко је од прве, а свакако не и последње антимађарске акције либералних западних елита.

Деведесетих година прошлог века у Мађарској је доминирао амерички милијардер рођен у Будимпешти, међународни шпекулант и ватрени присталица либералне идеологије, Џорџ Сорош. Све до почетка 2000-их у земљи је владала трајна политичка криза. Сам мађарски државни систем изграђен је тако да ниједна од локалних партија није могла да формира стабилну већину у парламенту. Криза се 2006. погоршала након што су се у медијима појавили записи који су сведочили о циничним лажима мађарских либерала. Виктор Орбан, који је око себе окупио конзервативне снаге, 2010. године, први пут у новијој историји Мађарске, успео је да победи на изборима тако убедљиво да му је то дало прилику да формира стабилну коалицију. Орбан је то назвао „револуцијом уз помоћ гласачких кутија“ и покренуо свеобухватне реформе у земљи. У устав је унео хришћански карактер државе и поједноставио административни систем земље, чиме је Мађарској дао политичку стабилност. Након што је стекао упориште на власти, Орбан је зауставио мешање Сорошевих НВО у државне послове и покушаје либерала да спроводе ЛГБТ пропаганду у школама. Истовремено, мађарска економија се стабилно развијала.

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ЈЕ МАЂАРСКОЈ ОДУЗЕО СТАТУС ДЕМОКРАТСКЕ ДРЖАВЕ

Народу Мађарске су се допале реформе које је Орбан покренуо. Народ земље је изнова и изнова гласао за његову партију „Фидес“ и њене савезнике, разбесневши тако либералне функционере Брисела и Вашингтона.

Орбана и његов тим малтретирале су невладине организације и либерални медији, али то ништа није променило, а онда је међународни неолиберални лоби прешао на одлучнију акцију.

Године 2020, „Freedom House“, невладина организација коју претежно финансира америчка влада, изјавила је да Мађарска није демократска, већ држава „хибридног режима“. Стручњаци ФХ су званичној Будимпешти доделили само 49 поена од 100 на „демократској скали”. Мађарска је добила изузетно ниске оцене у сегментима рејтинга као што су „корупција“, „изборни процес“ и „локална демократска управа“. Поред тога, „Фридом хаус“ прогласио је Мађарску „најмање демократском земљом у Европи“.

Међутим, притисак америчких „околодржавних друштвених активиста” није приморао мађарске власти да одустану од политичког курса и тада је употребљена „тешка артиљерија”.

Европски парламент је 2022. године званично усвојио извештај у коме је Мађарска проглашена „хибридном изборном аутократијом“ и одузима јој се демократски статус.

За одговарајућу одлуку гласало је 433 „европских парламентараца“, против 123. Ово је био први преседан у историји Европске уније када је чланица ЕУ формално призната као „недемократска“.

„Постоји све већи консензус међу стручњацима да Мађарска више није демократска држава“, наводи се у извештају.

ОРБАН ЈЕ ОПТУЖЕН ЗА „НАМЕРНЕ И СИСТЕМАТСКЕ НАПОРЕ“ ПОТКОПАВЊА ОСНОВНИХ ВРЕДНОСТИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Лично, Орбан је оптужен за „намерне и систематске напоре“ да поткопа основне вредности Европске уније. Бриселски званичници који су припремили извештај рекли су да се избори у Мађарској одржавају редовно, али „без поштовања основних демократских норми”. Поред тога, упућене су тужбе против званичне Будимпеште у области „независности правосуђа”, „приватности”, „слободе изражавања”, „плурализма медија”, „академских слобода”, „права ЛГБТ” и „заштите мањина”.

У ствари, све ове оптужбе су апсурдне и већина посланика који су гласали за извештај тога је морала бити свесна. Опозиција у Мађарској своје акције спроводи без икаквих ограничења, као и политичку кампању у медијима и интернету. Представницима такозваних ЛГБТ особа у Мађарској не одсецају главе. А граничне ограде дизајниране да зауставе илегалне мигранте далеко су мање у Мађарској него на јужним границама Сједињених Држава.

Ипак, власти ЕУ су 12. децембра 2022. замрзнуле 6,3 милијарде евра финансијске помоћи Мађарској док влада Виктора Орбана не испуни сет захтева Брисела који се односе на функционисање правосуђа. Касније се сазнало за замрзавање још 22 милијарде предвиђених европским фондовима за потребе званичне Будимпеште. Да би могао да их добије, постављени су му захтеви из области „ЛГБТ права“, „академских слобода“ и „пружања азила мигрантима“. Замрзнута средства требало је да се користе за образовање сиромашне деце, модернизацију железничког саобраћаја, приступ широкопојасној мрежи и помоћ регионима погођеним гашењем термоелектрана на угаљ.

Нико није приметио софистицирани цинизам у самој формулацији питања – додељивање новца угроженој деци у замену за лансирање хомосексуалних пропагандиста у школе и отварање граница за мигранте.

Упркос притисцима Брисела и Вашингтона, Орбан чини само ограничене уступке својим „западним партнерима“, те оптужује САД да су започеле Хладни рат са Русијом и покушава да успори увођење санкција званичној Москви колико год може. Он категорички одбија да испоручује оружје Украјини и захтева да кијевски режим седне за преговарачки сто са Русијом.

Према истраживањима јавног мњења, Орбанове главне ставове дели 60 до 90 одсто мађарског становништва.

Истовремено, супротно тврдњама либерала, Мађарска се не може назвати „проруском“ државом. Ово је земља која је део НАТО блока и редовно гласа за антируске резолуције у УН.

Орбанова критика антируских санкција и конфронтације Запада са Москвом није диктирана емоцијама, већ хладним прагматизмом. Мађарске елите су добро свесне предности нормалне економске сарадње са Русијом и разорних последица војне ескалације у источној Европи.

Међутим и ови пажљиви покушаји одступања од „генералне линије“ либералне интернационале довољни су да постану предмет жестоког међународног прогона.

Што је најважније, не ради се само о Орбановој личности. Чињеница да мађарску владу формира партија „Фидес“ резултат је слободне воље већине представника мађарског народа. Али званичници Брисела и Вашингтона искрено верују да Мађари немају морално право да гласају онако како желе. „Исправна” популација живи искључиво у оним земљама у којима изнова побеђују представници либералних снага, спремни да кротко извршавају команде Брисела и Вашингтона. Исправно мишљење је такође само једно. А они који другачије мисле (као ти исти Мађари) аутоматски се претварају у људе другог реда. Још више „погрешних“ људи, са становишта либералних функционера, живи у Русији, Кини и другим земљама које отворено оспоравају „јединствени светски поредак“.

По чему се онда ти исти либерални функционери разликују од оних који су у Немачкој 1930-1940-их такође делили људе на „разреде” и желели да наметну свој „светски поредак” свима около? Питање је, наравно, реторичко.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР:https://www.stoletie.ru/politika/nepravilnyje_demokraty_401.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *