ФОТО: Никола Лончар, оснивач фондације (ТНФ) Америке и Србије

У организацији Теслине научне фондације (ТНФ) Америке и Србије, у хотелу „Њујоркер“ на Менхетну и под називом „У духу Тесле“, и овог јануара одржана је традиционална, 12. међународна конференција и дружење великог броја експерата и ентузијаста који поштују и цене лик и дело Николе Тесле.

О утисцима са конференције, али и о односу матице и дијаспоре разговарамо са Николом Лончарем, председником ТНФ из Америке.

 

Како видите рад „Теслине научне фондације“ у протеклом периоду и који су Ваши планови за будућност?

Наша мисија је све ближа циљу, а то је формирање Никола Тесла клубова широм света, чији чланови ће, између осталог, радити и на културној дипломатији Теслиног народа, појма који смо у Фондацији дефинисали пре 10 година како бисмо наш српски народ представили човечанству у најлепшем светлу, без улепшавања. Портал (тј. дигитална платформа) Никола Тесла клуб ће ускоро бити доступан свима који желе да отворе Тесла клубове широм планете и све ће бити бесплатно, баш како би то и Тесла желео. Посебан акценат стављамо на младе, са њима једино можемо постићи да и Никола Тесла и Теслин народ заузму место које им припада. Наш примарни циљ је задржати младе у нашој заједници и што боље их повезати између себе и остварити што бољу сарадњу са матицом. На тај начин ће они, кроз Тесла клубове и културну дипломатију, промовисати знања и искуства својим сународницима и грађанима других нација са којима живе у заједници у земљама у којима су се привремено или трајно населили.

Тај пројект је јачи од свих медија који нису (баш) увек објективни. Време вештачке интелигенције ће можда смањити поверење у информације које медији пласирају и то је неки нови пут..И поред тога што радимо са минималним средствима, имамо преко 100 експерата из разних области који су нам се прикључили. Поносан сам на све сараднике-волонтере Теслине научне фондације и немам праве речи да бих се могао довољно захвалити свима.

Иначе, 10. јула ове године биће тачно 20 година од оснивања наше фондације, коју смо основали на Теслин рођендан 2004. у српској цркви у Филаделфији.

Никола Лончар

Са Вашег личног аспекта и аспекта Фондације, како видите повезивање и сарадњу матице и дијаспоре?

Матица и дијаспора најбоље могу да се повежу кроз културну дипломатију. Кад кажем матица – ту мислим и на Србији и на Републику Српску. Повезивање са коренима је јако битно, да се очува наша традиција у дијаспори, да се не забораве обичаји наших предака, слава, српско коло, јунаци из минулих ратова, научници, уметници, Мирослављево јеванђеље…. Кључ је у сарадњи са што већим бројем младих људи и са независним медијима јер државни медији, као што знамо, углавном пишу само оно што им нареде „са врха“.

Шта је урађено и шта је још потребно да се уради, како би матица и дијаспора биле на вишем ступњу повезаности?

Ту би требало уложити много и много рада, наћи заједничке теме као што је промоција Тесле, Пупина, Миланковића, Милеве Марић… Пре неколоко година, ТНФ је урадила обимно истраживање које се звало „Матица и дијаспора на истом путу“. Анкета је постављена на веб сајту https://teslasciencefoundation.org/teslas-people/ и сада се ту налази, па позивамо и ваше читаоце да анкету попуне. Преко 7.500 људи нас је тада контактирало. Али, постоји чувено старо питање: Шта је горе, бити глуп или бити зао? Злог човека можемо да препознамо и одстранимо из окружења, али најопаснија је људска глупост и мазохизам. Народ треба да се што више образује и ту опет долазимо до младих обазованих људи који могу да помогну да се едукује наш народ, и у матици и у дијаспори.

ТНФ се не плаши ни једне власти, „страховлада“ је типична за многе земље у свету, није Србија ту никакав изузетак. Власт је променљива, само погледајте Италију… Данас Срба има више у Америци него у Србији. Када би се матица и дијаспора удружили, Србија би ојачала и Срби би имали много више самопоуздања, ма где да битишу.

Шта је будућност односа матице и дијаспоре? Како на то гледате за период од наредних пет или десет година?

Шта урадити? Највише енергије и времена треба уложити у младе људе који треба да буду поносни зато што су Срби, да се осећају сигурни, чврсти и повезани, ма где се налазили. Мирнодопски периоди нису само за уживање, већ и за рад и напредак, како појединца, тако и друштва у целини.

 

Пише: Марина Булатовић

Фото: Архива ТНФ Америке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *