Четврти талас опоидне кризе у САД

  • Почетком 2000-их, истраживачи су пријавили нагли пораст смртности од употребе опиоида на рецепт, касније су то назвали „првим таласом“.
  • „Други талас“ се појавио 2010. године, када се повећао број смртних случајева од предозирања хероином.
  • „Трећи талас“ је повезан са повећањем предозирања фентанила, које је почело да се бележи 2013. године.
  • „Четврти талас“ почео је 2015. године, када је предозирање фентанилом почело да буде праћено злоупотребом стимуланса

Фентанил је изузетно моћан синтетички опиоид, отприлике 100 пута јачи од морфијума и 50 пута јачи од хероина. Фентанил је одобрен од стране америчке Управе за храну и лекове за анестезију и ублажавање болова. Фентанил сада нашироко дистрибуирају улични дилери дроге, што погоршава опиоидну кризу у Сједињеним Државама. Универзитет у Калифорнији је недавно известио да се број смртних случајева од предозирања фентанилом повећао 50 пута у последњих 13 година.

У 2010. години било је 235 смртних случајева (0,6%) од злоупотребе фентанила и стимуланса. У 2021. овај број се повећао на 34.429 (32,2%). У 2021, стимуланси као што су кокаин и метамфетамин постали су најчешћи лекови који се налазе у случајевима предозирања фентанилом. Истраживачи ово алармантно повећање броја смртних случајева од злоупотребе дрога називају „четвртим таласом опиоидне кризе у Сједињеним Државама“.

МЕШАЊЕ ЛЕКОВА СА ФЕНТАНИЛОМ ВОДИ ПРЕДОЗИРАЊУ

Опиоидна криза у Сједињеним Државама траје скоро две деценије и убила је више од пола милиона Американаца. Изванредна дуговечност ове кризе изненађује оне који нису свесни да је предозирање опиоидима у порасту од почетка 21. века. Почетком 2000-их, истраживачи су пријавили нагли пораст смртности од употребе опиоида на рецепт, касније су то назвали „првим таласом“. „Други талас“ се појавио 2010. године, када се повећао број смртних случајева од предозирања хероином. „Трећи талас“ је повезан са повећањем предозирања фентанила, које је почело да се бележи 2013. године. „Четврти талас“ почео је 2015. године, када је предозирање фентанилом почело да буде праћено злоупотребом стимуланса.

„Сада схватамо да употреба фентанила са стимулансима брзо постаје доминантан тренд у кризи предозирања у САД“, рекао је истраживач Џозеф Фридман. – Фентанил је покренуо кризу предозирања са више супстанци. То значи да људи мешају фентанил са другим лековима, као што су стимуланси, као и са другим синтетичким лековима. Ово ствара многе здравствене ризике и проблеме за здравствене установе. Имамо податке и клиничко искуство у лечењу поремећаја употребе опиоида, али релативно мало знања о последицама употребе мешавина опиоида и стимуланса и других лекова. То отежава медицински стабилизацију људи који се уздржавају од употребе више дрога.

ЦРНЦИ И ИНДИЈАНЦИ НАЈЧЕШЋЕ ЖРТВЕ

Важно је разумети да су корисници више мешавина лекова у кратком временском периоду изложени ризику од предозирања. Многи лекови који се користе истовремено са фентанилом не реагују на налоксон, који се користи као антидот за предозирање опиоидима. Према истраживачима, смртни случајеви од предозирања фентанилом и стимулансима најчешћи су међу црнцима и Индијанцима. На пример, 2021. године, такви смртни случајеви су чинили 73% црних мушкараца и жена старости 65-74 године који живе у западним Сједињеним Државама. Исти удео забележен је и код црнаца старости 55-65 година. У 2021. години, ови смртни случајеви су износили 49% укупне популације САД.

Постоји и географска дистрибуција смрти од таквих предозирања. На североистоку Сједињених Држава, фентанил се обично меша са кокаином; на југу и западу се обично меша са метамфетмином. „Сумњамо да овај образац одражава све већу доступност јефтиног метамфетамина високе чистоће у Сједињеним Државама, као и постојање дуге традиције употребе кокаина на североистоку која је дуго ометала дистрибуцију метамфетамина“, нагласио је Фридман.

Превод и опрема текста „Наука и култура“

ИЗВОР: Deadly ‘4th wave’ of Opioid Crisis Linked to Shocking Rise in Fentanyl Overdoses, John Anderer, activistpost.com, September 25, 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *