• Линта подсјећа да од 2018. године ученици основних и средњих школа у Кантону Сарајево на часовима историје уче лекције о „непостојећој агресији Срба на БиХ 1992-1995. године, опсади Сарајева и геноциду у Сребреници“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да додатак уџбенику историје за девети разред основне школе у Тузланском кантону у коме пише да су Срби агресори није ништа ново и представља један од бројних доказа ширења мржње према Србији и српском народу на подручју Федерације БиХ.

Линта подсјећа да од 2018. године ученици основних и средњих школа у Кантону Сарајево на часовима историје уче лекције о непостојећој агресији Срба на БиХ 1992-1995. године, опсади Сарајева и геноциду у Сребреници.

Наиме, Скупштина кантона Сарајева је 2017. године усвојила скандалозне законе о основном и средњем образовању у којим стоји србомрзачка одредба: „Министар ће осигурати да наставни садржаји, односно тематске јединице које су посвећене изучавању злочина геноцида почињеног у Босни и Херцеговини, у временском периоду 1992 – 1995. година, тематске јединице посвећене опсади Сарајева, према пресудама надлежних судова, буду саставни обавезујући дио наставног плана и програма“.

Линта истиче да бошњачки политичари и интелектуалци промовишу лажне митове о српској агресији, опсади Сарајева и геноциду у Сребреници.

„Брутална је лаж да су Србија и Срби извршили агресију на БиХ а да су Бошњаци водили одбрамбени рат и били жртве тзв. великосрпске агресије. Поставља се питање како је могуће да су Срби, чији су преци живјели дуги низ вијекова на подручју БиХ, могли да изврше агресију сами на себе. Безочна је лаж да је Сарајево било под опсадом од стране Војске Републике Српске. Бројне чињенице јасно показују да се радило о блокади и да је Сарајево било подијељен град што је утврдила и Међународна независна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву. Истина је да су Срби у Сарајеву доживјели масовне злочине и етничко чишћење о чему се не говори у приручницима за бошњачке ученике. Потпуна је лаж да се у Сребреници десио геноцид над Муслиманима. То је, између осталог, закључила и Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године. Истина је да се на подручју Сребренице десио злочин над Србима и Муслиманима.“, закључио је Линта.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/linta-u-federaciji-bih-udzbenicima-istorije-raspiruju-srbomrznju-kod-osnovaca/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *