• Све је више знакова да и европски бирачи и елите ЕУ губе интересовање за подршку режиму у Кијеву. Тон европске штампе се постепено мења. Чини се да су у Европи почели да нагађају ко је и зашто све ово организовао: „Све је више доказа да иза онога што се дешава стоје САД“, кажу присутни на демонстрацијама.

АУТОР: Валерија Вербинина

Пре само неколико недеља, европски медији били су пуни живахних извештаја. Из њих је произилазило да се украјинске трупе спремају да заузму Херсон, да се офанзива успешно развија, да се Руси повлаче и да је потребно само још мало погурати да би се остварила одлучујућа победа.

Сада се слика мења пред нашим очима. Не само да се Херсон ретко помиње, већ је, чини се, нерадо, и сама тема Украјине почела да се повлачи у други план у јавном дискурсу.

Тако је Италија замрзнула слање новог пакета војне помоћи Украјини. Немачка је Кијеву помогла тек толико да не нашкоди сопственим интересима, па чак и изазвала оптужбе да њени поступци подсећају на „спори спортски аутомобил“.

Француска је обећала да ће обучити украјинску војску, али је сада више заузета својим пословима. Одједном се, замислите, показало да у Француској постоје велики проблеми са наставницима, а посебно са особљем дечијих болница. И иако се у овом другом случају Влада заклела да ће бити великодушна са чак 150 милиона евра, аутори отвореног писма председнику, а које је потписало 4.000 болничких радника, кажу да је главна замка у систему и да новац – поготово по стандардима постојећег система здравства, неће ништа решити, па чак да се додели и већа сума.

Испада да је Француска спремна да даје колико се жели за војне операције, док политичари практично не брину о здрављу будућих генерација у овој земљи. И штампа је већ почела да говори о томе – на пример, Франце Соир у свом материјалу поставља питање како тако корумпирана земља као што је Украјина добија финансијску помоћ од више милијарди долара „без икакве ефективне контроле ко ће и за шта добити овај новац.“

У истом материјалу аутор с правом примећује да је „Запад, заслепљен својим пројектом дестабилизације Русије у име НАТО, спреман да жртвује читаве народе“. Наравно, реч је о Украјинцима и Русима претвореним у потрошни материјал, који је пожељно што више ослабити, али жртвовање француског или, не дај Боже, америчког народа је потпуно непожељно. Јер сви су народи једнаки, али су неки много равноправнији.

Вољом судбине Украјина је постала карта на коју Европа ставља све, а што више губи, све више улаже.

Више, више, више – више новца, више оружја, више војних инструктора, више плаћеника. Тек у најочајнијег играча  деси се дапонекад остане без новца, а очајање га тера да уложи свешто има, чак и последњи новчић.

„Експрес“ пише, већ неколико недеља на Западу се чују гласови да сукоб траје већ превише дуго и да га треба решавати дипломатским методама. Заменик француског Сената Пјер Лоран је 26. октобра одржао читав говор о потреби прекида непријатељстава, док је његов колега Филип Ба рекао да су мировни преговори неопходни како би се „избегла ескалација насиља“.

Ипак, присталица наставка рата на Западу и даље има довољно. Њихов главни аргумент је да од лета руска војска није могла да напредује на линији фронта и, штавише, изгубила је нека важна насеља.

Бивши дипломата Пјер Вимон сматра да „за њему (Зеленском) нема  никаквог смисла да иде да преговара. Он има предност на бојном пољу, зауставити офанзиву значи пропустити тренутак. Међутим, већ је новембар. Предстоји зима, хладноћа, лед, када ће наставак војних дејстава бити под знаком питања, истовремено „беспилотне летелице“ уништавају украјинску инфраструктуру, а у самој Европи се још увек не зна шта ће бити са енергетским ресурсима и, што је најважније, са економијом .

У ЕВРОПИ НЕ СМЕЈУ ДА АНКЕТИРАЈУ ГРАЂАНЕ ШТА МИСЛЕ О РАТУ У УКРАЈИНИ

За 2023. годину Зеленски већ тражи 38 милијарди евра помоћи. О чијем се трошку планира банкет? Колико ће још учитеља и лекара у истој Француској бити потплаћено зарад фатаморгане о којој неки сањају у Европи – да натерају Русију да пропадне?

Према анкетама, 92 одсто Мађара је за мирно решење сукоба у Украјини.

Али, на пример, у Италији или Француској нико се не би ни усудио да спроведе такву анкету – уз све изјаве о слободи говора и значају народног мишљења. Па ипак људи иду на демонстрације да изразе своје гледиште.

У октобру је у Италији одржан низ демонстрација против трансфера оружја и антируских санкција, а у септембру и октобру сличне демонстрације одржане су у Чешкој, у Француској у октобру. У свим овим случајевима исказано је незадовољство поступком надлежних и погоршаним економским приликама.

Политичар Флоријан Филипо, који је предводио демонстрације у Паризу, изнео је своје гледиште: „Видим све више и више доказа да Сједињене Државе стоје иза онога што се дешава. Њихов циљ је да опстану, пошто је у ствари ослабљена земља са огромним спољним дугом. Да би остали светски хегемон, потребне су им резерве, а таквих има у Европи.

САД су поставиле замку, чија је сврха коначно одвајање Русије и Европе.

Са Русијом смо били повезани енергетски, економски, геополитички. Наша корист је да задржимо ову везу, а САД – напротив, да је униште. За то су искористили Украјину, а сада ће нам бити веома тешко да побољшамо односе са Русијом – они су деценијама мажени, а поред тога, гурнули смо Русију у загрљај Кине. Резултат ће бити наш економски, индустријски, енергетски и друштвени колапс. Ко ће имати користи од овога? Само САД.“

Можда привреда – тачније обим проблема у њој – има најбоље шансе да натера европске власти да преиспитају свој изабрани курс. Права рецесија у Европи тек почиње, а може се само нагађати шта ће се десити када она почне озбиљно да се одвија. Ако не десетине хиљада, него милиони излазе на улице, који траже мир и укидање санкција, којима сама Европа себе брижно сатерије у ћошак.

Ипак, постоји осећај да ћемо ове зиме све сами схватити. Можда ће оно што се деси у наредних неколико месеци премашити и најлуђа очекивања.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://vz.ru/world/2022/11/3/1185179.html

2 thoughts on “У Европи су почели да нагађају о замци постављеној од стране САД и Украјине”
  1. Nikada ne mogu da shvatim Evropu da se povinovala NATO, Americi i Engleskoj koji je uništavaju time što izazivaju sukobe u svijetu. Pljačkaju siromašne do te mjere da i žito iz Ukrajine i Rusije plijene da bi zarađivali. Sramota za one koji su proslavili evropske zemlje svojom umjetnošću, svojim stvaralaštvom,(slikarstvo, književnost, muzika, arhitektura…)Ginuti za Američke interese je ravno samoubistvu Evropo. S druge strane Evropa je nezahvalna u odnosu na Rusiju koja je desetine miliona ljudi dali spasavajući je od nacizma. Evropa je postala veliko 0 i to joj nikada neće oprostiti narodi koje su uništavali. Brani se nacizam koji desetinama godina daju “časove”Ukrajini samo da bi uništili Rusiju. Jaka je Rusija, neće dozvoliti da je zapadnjaci unište. Živjela RUSIJA, Živio PUTIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *