Чак је и тврдокорни атеиста Ричард Докинс морао да призна неке ствари. Недавно је изјавио да је „културни хришћанин“, да се „осећа као код куће у хришћанском етосу“, да би „бирао хришћанство сваки пут“, и да би замена хришћанства било којом другом алтернативном религијом била „заиста страшна“.

Чувени британски атеиста Ричард Докинс, аутор књиге „Заблуда о Богу“, рекао је у недавном интервјуу да се идентификује као „културни хришћанин“ и да више преферира хришћанство него ислам, иако је појаснио да не верује ни „реч“ хришћанске вере.

У интервјуу са Рејчел Џонсон емитованом 31. марта на ЛБЦ-у, Докинс је рекао да је био „помало ужаснут“ када је сазнао да Оксфорд стрит у Лондону промовише Рамазан, муслимански месец поста, уместо Ускрса.

Докинс је наставио да објашњава: „Мислим да смо културно гледано хришћанска земља. Ја себе називам културним хришћанином.”

„Нисам верник, али постоји разлика између верујућих хришћана и културних хришћанина“, приметио је Докинс, додајући: „Волим химне и божићне песме и некако се осећам као код куће у хришћанском етосу, и осећам да смо у том смислу хришћанска земља“.

Након што је изразио задовољство оним што доживљава као опадање броја хришћана, познати атеиста је приметио да „не би био срећан да, на пример, изгубимо све наше катедрале и наше прелепе парохијске цркве“.

„Зато себе називам културним хришћанином и мислим да би било заиста страшно ако бисмо то заменили било којом алтернативном религијом“.

ПРИРЕДИО: Марио Калик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *