Вијест о кампањи коју је покренуо ИН4С у сусрет предстојећем попису становништва одјекнула је и у међу комшијама Хрватима, као и онима који се тако осјећају у Црној нам Гори – попут Побједе и остатка Ђукановићеве медијске мафије.

Кампања „Поносни на своје српско“ увеличана је постављањем 50 билборда широм Црне Горе, на којима се налазе историјске личности, али и наши савременици, који су препознатљиви и по томе што су се недвосмислено изјашњавали као Срби.

На овај начин, настојимо да подсјетимо јавност на богату културну баштину и историјско наслеђе српског народа, разгрћући вишедеценијски идеолошки тоталитарни мрак који је оптеретио српски народ и бацио га дијелом у идентитетску конфузију.

Извор: Дубровачки дневник

Међутим, тако не мисли портал Дубровачки дневник који о свему каже следеће:

„Осим што постављају билборде на територију друге државе, на њих су уврстили и неке Дубровчане, чиме се поновно догађа својатање најбољих кроз дубровачку прошлост од стране оних којима се очито свиђа идеја ‘Српског света’.

Билборди су постављени у градовима диљем Боке которске. На њима се, међу осталима, налазе Руђер Бошковић и Балтазар Богишић.

Да би лицемјерје било још веће, ову срамотну кампању представљају као ону која је ‘Србима на понос, али не и на штету других народа који с њима живе’“, стоји у тексту.

Надаље, они истичу да су билборди постављени баш у времену кад Дубровник обиљежава годишњице највећих страдања у Домовинском рату, и то, додају, управо због оних који су на њега пуцали, који су убијали његове суграђане и који су говорили како ће изградити ‘лепши и старији Дубровник’.

„Њихови потомци, 32 године након, својатају дубровачке великане тврдећи како су Срби“, поручују из овог хрватског портала.

Да ли су Руђер Бошковић – син Николе Бошковића из Попова поља крај Требиња, Валтазар Богишић – који је у Новом Саду 1866. године основао политички покрет назван „Уједињена омладина српска“, док је у Дубровнику био члан „Србокатоличког покрета“, а на Цетињу „Дружине за ослобађање и уједињење српско“, или, пак, Медо Пуцић – аутор пјесме „Срби на Косову“, били Срби или не, заиста је беспредметно полемисати са редакцијом ове интернет платформе из Дубровника.

Извор: Дубровачки дневник

На то питање су одговорили они сами, а ми смо на њихов национални осјећај само подсјетили.

Оно што вриједи прокоментарисати јесте „пулс“ тамошњег јавног мњења и отворено усташтво које је потекло у коментарима испод овог лицемјерног текста.

Тако један тврди да, ваљда у неком новом ратном сукобу, не би требало заустављати офанзиву на „хрватским границама“, него ићи пут српских градова.

Други, пак, тврди да су Срби Турска копилад која, пазите сад, немају своју прошлост, него својатају туђу.

Извор: Дубровачки дневник

Комшије се, по ко зна који пут до сада, љуте на било који израз који има за циљ афирмацију српске националне свијести и савјести. Очигледно да је положај Срба у Хрватској идеалан модел односа према нашем великом, историјском народу, који је био жртва оне злочиначке „три трећине“, док су се са остатком остатака поиграли на начин што су Србима забранили ћириличне написе на гробљанским споменицима и спровели такву кампању против, бројчано незнатне, српске мањине да су чак и Уједињене нације констатовале да је однос према Србима у Хрватској забрињавајући.

Само ви, комшије, радите свој посао. Ми ћемо наш.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/turska-kopilad-svojataju-tudju-istoriju-treba-krenuti-na-srpske-gradove-srpski-bilbordi-u-cg-izazvali-projavu-ustastva-u-hrvatskoj/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *