ФОТО: Стефанос Каселакис

  • Испада да су глобалисти почели да постављају своје марионете на чело партија које су сматране левичарским, па чак и готово противницима монополског капитализма.
  • Промена руководства у највећој опозиционој партији и оставка њеног лидера, бившег премијера, убедљиво су показали да се политички пејзаж у Грчкој све јасније мења у правцу потпуног потчињавања Сједињеним Државама.

АУТОР: Владимир Малишев

Избор новог лидера друге партије у земљи, „Коалиције радикалних левих снага – Прогресивни савез – СИРИЗА“, завршен је ове недеље у Грчкој неочекиваним резултатом. Изабран је Стефанос Каселакис, кога пре само неколико месеци нико у овом својству није могао да замисли, пошто се овај бизнисмен из Сједињених Држава одскора појавио не само у политици, већ и у Грчкој.

Пре тога је радио за америчку компанију „Голдман Сакс“ и успео је да постане богати бродовласник у иностранству. Оваква фигура је необична за СИРИЗА-ПА, која се током свог постојања позиционирала као шарени савез левице, који је прихватио и троцкистичке радикале, па чак и бивше комунисте који су више него скептични према капитализму и Сједињеним Државама.

ЧОВЕК „НИОТКУДА“ ПРЕУЗИМА ПАРТИЈУ

Утицајни грчки лист „Катимерини“ не може да сакрије изненађење оним што се догодило. „Да је ово Нетфликс серија“, пише лист, „гледали бисмо само прву епизоду. „Тако нешто се не дешава“, рекли бисмо. Који сценариста је мислио да човек „ниоткуда” који ишта не говори да буде изабран на функцију?… У грчкој стварности, човек који се појавио пре неколико месеци сада заузима четврту јавну функцију у земљи“, примећује „Катимерини“, јер се ради о другој политичкој странци у земљи, која је недавно била на власти.

„Стефанос Каселакис, 35-годишњи амерички бизнисмен, бродовласник, богати човек, са искуством у великим међународним банкама и у изборном штабу Џоа Бајдена, од недеље је нови председник СИРИЗЕ, странке радикалне левице. вече“, пише највећи грчки лист „Вима“. „Ово је један од ретких случајева у политичкој историји земље када се странац, без претходног политичког и партијског искуства, практично одсутан из друштвеног и економског живота земље, учлани у странку и за трен ока победи, заузевши високо институционално место лидера званичне опозиције.” .

Зачудили су овим избором и свет ван Грчке. „Да ли је ово тројански коњ или истински левичар?“ – Пита се немачки лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг“. Према мишењу овог листа, ради се о човеку о коме до јула нико ништа није знао.

„Каселакисова биографија“, навела је ова публикација уочи гласања, „је нешто необично за левичарске присталице СИРИЗЕ. То што је отворено хомосексуалац, значи да ће позивати на правно признавање истополних бракова и да жели да одгаја дете са својим америчким партнером није проблем за већину левице, где је све то опште прихваћено… Али чињеница да је кандидат за лидера самопроглашене радикалне левице Грчке радио је у „Голдман Саксу“ и био је активан у сектору поморства, за неке је оличење непријатеља. Дакле, да ли је Каселакис заиста левичар или је тројански коњ капитализма који стоји на вратима странке?“, пита „Франкфуртер Алгемајне Цајитунг“.

Гласање у Сиризи-ПА, где је Каселакис наследио харизматичног Алексиса Ципраса на месту оснивача странке и бившег премијера Грчке, уследило је након што је странка претрпела тежак пораз на овогодишњим парламентарним изборима.

После таквог фијаска, Ципрас је морао да поднесе оставку на место њеног лидера. Ефи Ахциоглу је требала да заузме његово место, али се након пребројавања гласова испоставило да је „мрачна коњина” Каселакис био испред ње са убедљивом предношћу.

Биографија Каселакиса објављена на сајту „Сириза-ПА“ каже да је рођен 1988. у Атини и да је емигрирао у Сједињене Државе са 14 година, након што је освојио сребрну медаљу на Архимедовом такмичењу Грчког математичког друштва и добио стипендију за амерички Лицеј Phillips Academy. Затим је студирао на Универзитету у Пенсилванији. Још на студијама се бавио политиком – постао је волонтер на председничким изборима 2008. у држави Џоа Бајдена, који је у то време био сенатор. Каселакис је такође радио у истраживачком центру за спољну политику Центра за стратешке и међународне студије у Вашингтону. Године 2009. ангажован је у инвестиционој банци „Голдман Сакс“. Каселакис је од 2015. радио у бродарству и живео је у Мајамију. Писао је и чланке за амерички недељник грчке дијаспоре National Herald. Али, коначно је одлучио да се врати у Атину с погледом на политичку каријеру. Што је и учинио, и то не сам, већ, како пишу грчке новине, „заједно са својим америчким мужем Тајлером Макбетом“.

Према речима самог Каселакиса, он се 2021. састао са руководством СИРИЗЕ и прихватио Ципрасову понуду да постане кандидат странке за посланика, као представник грчке дијаспоре у иностранству. Покушао је да постане посланик на парламентарним изборима, али није изабран.

И није то било случајно, јер је пре само неколико месеци Каселакис био практично непознат широј грчкој јавности. Међутим, то га није спречило да поднесе своју кандидатуру за место председника СИРИЗЕ, и ту је брзо потиснуо Ахциоглуову, која се раније сматрала главним претендентом. Истовремено, то је и изненађујуће, Каселакис није понудио никакав политички програм, одбијајући да учествује у телевизијским дебатама које му је понудила Ахциоглуова.

Међутим, како медији показују, он је већ врло јасно изразио своје политичке преференције, рекавши да СИРИЗА, ако жели да се врати на власт, мора „што пре да копира амерички образац демократа“.

ТРАДИЦИОНАЛНИ СВЕТ ГРЧКЕ ЛЕВИЦЕ У ШОКУ – СВЕ ЈАСНИЈИ СМЕР ПОДЧИЊАВАЊА АМЕРИЦИ

„Бивши партнер Голдмана преузима узде главне грчке опозиције“, наслов је Блумберговог чланка о Каселакису, док шпански лист Ел Паис пише да су „чланови СИРИЗЕ одлучили да се одвоје од традиције грчке левице“. Као резултат тога, дошло је до раскола у руководству СИРИЗА-ПА и, како предвиђају посматрачи, сада би се ова партија могла једноставно поделити. Како је Стелиос Кулоглу, члан Европског парламента из СИРИЗЕ, рекао за енглески лист „Гардијан“, његова „партија је данас мртва“ и „традиционални свет грчке левице је у шоку“.

Истовремено, промена руководства у највећој опозиционој партији и оставка њеног лидера, бившег премијера, убедљиво су показали да се политички пејзаж у Грчкој све јасније мења у правцу потпуног потчињавања Сједињеним Државама.

Ако је раније њен садашњи премијер Киријакос Мицотакис и лидер конзервативне партије „Нова демократија“ важио за америчку марионету, сада се на челу највеће опозиционе странке појавио „тројански коњ“ из САД.

На неки начин ово изненадно појављивање Каселакиса на грчкој политичкој сцени подсећа на убрзану каријеру Емануела Макрона, који је искочио у Француској као демон из табакере уочи председничких избора 2017, иако га нико није познавао у француској политици раније. Ако се Каселакиса може посматрати као штићеник „Голдман Сакса“, онда се Макрон може сматрати штићеником Ротшилдових. Испада да су глобалисти почели да постављају своје марионете на чело партија које су сматране левичарским, па чак и готово противницима монополског капитализма.

Тренутна промена у политичком „пејзажу“ Грчке је очигледно позитивно прихваћена у Вашингтону. О томе сведочи повољан чланак објављен у „Њујорк тајмсу“ у понедељак, одмах после избора у Атини.

Аутор хвали наводне економске успехе Грчке. „Ово је једна од најбрже растућих економија у Европи“, пише, истичући да „инвеститори и туристи хрле у ову земљу“.

„Економија расте двоструко брже од просека еврозоне, а незапосленост, иако је и даље висока (11%), најнижа је у последњој деценији. Туристи су се вратили у масама, распирујући грађевинску помаму и отварајући нова радна места. Мултинационалне компаније као што су Мајкрософт и Пфајзер инвестирају значајна средства. А банке које су замало пропале опоравиле су се и поново дају кредите, доносећи корист широј економији… Грчка је изашла из строге финансијске контроле програма спасавања 2018. године, а владине акције су од тада заслужиле поверење Европске уније. Године 2021. креатори политике у Бриселу одобрили су додатних 30 милијарди евра за климатске инвестиције у Грчкој, део ширег напора да се подржи економија ЕУ након изолације од Ковида-19“, хвали NYT грчке власти.

Међутим, у стварности, грчка економија се и даље суочава са озбиљним ризицима. Њено брдо дугова се смањило, али са 166% задужености привреде, он је међу највишима на свету.

Банке у земљи и даље имају гомилу ненаплативих кредита, виших од европског просека. А за неке људе, бол штедње је још увек свеж, појачан високом инфлацијом, као што сам NYT и признаје.

СВИ ЛИДЕРИ У ЕУ ПОСТАЈУ ПОСЛУШНЕ СЛУГЕ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА

Питање је, дакле, зашто у САД виде Каселакиса као новог грчког лидера Грчке? Уосталом, садашњи премијер Еладе Киријакос Мицотакис већ покушава да се додвори Вашингтону колико може. Редовно снабдева Кијев оружјем, а ставио је на располагање Пентагону нове војне базе на територији Грчке, укључујући и стратешки важну луку Александрополис на северу земље, преко које се одвија главни проток оружја ка Источној Европи, укључујући Украјину. Такође, треба рећи да он је већ до крајности погоршао односе са Русијом.

Генерално, дакле, Вашингтону заиста не треба да баци Грчку на колена мењајући лидере својих политичких партија. Атина већ стоји пред њим у пониженом положају, претворивши, као и цела Европа, у послушну марионету.

Чини се да се читава политичка терминологија Европе данас већ може променити: више нема деснице и левице, јер сви постају послушне слуге Сједињених Држава.

Или, можда, номиновањем отвореног геј мушкарца из Сједињених Држава за улогу новог политичког лидера православне Грчке, Бајден и друштво желе да остваре потпуни тријумф својих нових „демократских вредности“?

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/zarubejie/trojanskij_kon_ssha_612.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *