Да је живот Фејсбук неко би ову објаву на зиду једне сарајевске зграде пријавио као говор мржње, па ако то више људи пријави по истом основу, објава би била уклоњена, а њен постављач био кажњен.
Али живот није Фејсбук, па ова објава стоји одавно и шири мржњу према хришћанима, додуше западним. Приватну НАТО војску не би требало сматрати хришћанском, иако за заштитни знак има крстолики симбол. Није сваки крст хришћански.
Није оправдано оптужити неку војску да је хришћанска, јер је не предводе вјерске вође нити вјерска идеологија, нити је на челу те државе вјерски поглавар. Да је Ватикан учинио ова злодјела онда би то било оправдано тако квалификовати. То што су можда већина војника хришћани, не значи да је војска хришћанска. То је скоро па исто као када би неко неку војску прогласио вегетаријанском, пошто су већина војника сљедбеници тог култа исхране.
Овај уоквирени постер говора мржње у ствари циља на САД, пошто нису хришћани бацили атомске бомбе на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки, него војска САД-а. А та држава чак нема ни хришћанске симболе на државној застави као што имају многе крстове на заставама. Нема чак нити једну линију укрштену.
Постављачи објава би требали бити мало конкретнији и директнији при кориштењу појмова. Сам појам „Босна“ је неконкретан пошто означава недефинисани ентитет непознатих граница. Босна не означава ништа конкретно, осим ако се не односи на ријеку Босну, за коју знамо гдје извире, куда тече и у шта се улијева. Ако је постављач објаве мислио на државу, онда је требао написати Босна и Херцеговина, пошто јој се знају границе. Питање је да ли су рецимо Семберија или Крајина Босна или су то засебни ентитети?
И каква је то босанска демократија, у односу на херцеговачку која се и не спомиње, као да ентитет Херцеговина у овој држави и не постоји?!
Ова објава је вишеструко произвољна и нетачна, али је једноструко злонамјерна, типичан је примјер говора мржње. На објави се налази Исус на распећу, а не рецимо неки симбол „западно хришћанске демократије“, тако да се може ова објава односити на све оне
којима је респеће симбол вјере, а не само Западњацима.
Да су се користили тачни, прецизни и прави појмови и одговарајућа симболика, ово би био говор истине, а не мржње.
Танка је линија између говора мржње и говора истине.

Душко Бошковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *