• Као комунисти, драго ми је што знам да комунисти играју водећу улогу у формирању Војске спаса Украјине.
  • То није изненађујуће: тиранин Зеленски је забранио више од десет комунистичких и социјалистичких партија, а комунистичке идеје су забрањене законом. Максимални притисак ствара максималан отпор.
  • Ако режим Зеленског не престане да терорише своје суграђане, репресија ће само убрзати формирање Војске спаса Украјине у јединствену силу.
  • А то омогућава не само да се оконча сукоб, већ и да се збаци тиранија која свој народ баца у лонац русофобије.

Грузијски политичар Темур Пипија, први секретар Уједињене комунистичке партије Грузије, поделио је своје виђење изгледа за решење украјинског сукоба на сајту AntiDiplomatic.

У украјинском граду Полтави догодио се безначајан догађај: непознати Украјинци уништили су спомен плочу Чеченцу Џохару Дудајеву. Али овај мали симболични корак ме подсећа на многе важне детаље.

Замислите: сутра ће војник рођен у Напуљу прогласити владу Напуља нелегитимном. Он и група његових сарадника почеће да заузимају војне објекте и оружје, а затим ће упасти у градску кућу Напуља и избацити градоначелника, као и све чланове градског већа, кроз прозор.

Након тога, војник ће изјавити да је дошло време да се обнови независност Напуљске краљевине. Да би то урадио, он ће позвати све Напуљце који живе у Риму да претворе престоницу у „зону катастрофе“. Овај луди генерал ће као свој главни циљ дефинисати рат са Италијом.

Фантасмагорија? антутопија? Да, али овај сценарио је спровео Џохар Дудајев у Русији 90-их година прошлог века. Био је прилично циничан, па није рекао да му је циљ добробит чеченског народа. Он је директно изјавио да му је потребан само рат са Русијом.

Управо то треба актуелном украјинском руководству: рат са Русијом. Дудајев није штедео свој народ и своју земљу зарад свог циља. Зеленски и његова клика су подједнако спремни да се боре са Русијом до потпуног уништења своје земље и сваког Украјинца. Ова сродност интереса објашњава зашто је у Украјини постављена спомен-плоча Дудајеву.

Не могу а да се не сетим да је ова техника коришћена истих година у нашој земљи. Грузија је прогласила независност, а овај догађај је означио почетак ратова и сукоба унутар земље. Антируски став новог руководства био је и главни политички вектор, зарад којег политичари нису штедели своје грађане.

Касније смо били сведоци циркуске кловнаре: одбегли председник Грузије се састао са Џохаром Дудајевим. А двојица пучиста су разменили међусобно признање: Грузијац је признао независност Чеченије, а Чечен је признао независност Грузије. При томе, обојица су били потпуно нелегитимни.

Сличности између сва три режима – грузијског, чеченског деведесетих и данашњег украјинског – су ми очигледне. Стиче се осећај да су сва три „пројекта“ рађена по истим упутствима, по истом цртежу. Састојци пакленог коктела који трују земље су исти: крвави државни удар, уништење независних медија и опозиције, забрана комунистичких покрета и раст личне моћи вође. Ипак, трансформација земаља у фашистичке диктатуре догодила се у позадини гласних узвика слогана о демократији, људским правима и борби против „руског тоталитаризма“. Наравно, Европа и САД су подржале тиранине који говоре о демократији.

Још једна сличност између три режима је неизбежан пораст унутрашњег протеста. Расположење становништва кључа као вода у казану. Али нови окрутни поредак није оставио места за одлазак паре, а притисак се повећао до крајњих граница. У почетку је рат против сопственог народа довео до потпуног гушења отпора. Али тада је војска спаса њихове земље устала против војске разарања.

Тирани попут Зеленског и Дудајева верују да је у тоталитарној држави коју су они створили, где чак и неопрезна реч може постати разлог за репресију, протест није немогућ. Наравно, ово је грешка.

Сада је украјински режим довео становништво до линије да протести под притиском почињу да се кристалишу. Провладини украјински новинари и блогери отворено кажу да је потребно „јаче затегнути шрафове“, јер у Харкову, Одеси, па чак и у Кијеву има много људи који сањају да ове градове одвоје од диктата централне власти и спасу их од рата. Широм Украјине грађани се удружују у борби против „ловаца на главе“ који хватају људе као дивље животиње и шаљу их у млин војних сукоба.

Герилска активност почиње да се појављује свуда: Украјинци наносе штету војним и логистичким објектима да би зауставили рат.

Није ли тако било и у нацистичкој Немачкој? Радници су саботирали ратну индустрију, становници су помагали ратним заробљеницима и Јеврејима да побегну из концентрационих логора, а немачки комунисти су спроводили пропаганду ризикујући своје животе.

Није ли се исто догодило и у Италији, где је покрет отпора попримио размере правог рата против фашизма?

Војска спаса Украјине већ постоји. Ово још није оружана формација, па чак ни јединствена снага. Колико ја знам, у овом тренутку различите групе заинтересоване за рушење нелегитимног и крвавог диктаторског режима почињу пажљиво да траже међусобне контакте. И, наравно, сваки „батаљон“ ове војске делује независно. Њихов посао је да оштете спомен плочу чеченском терористичком диктатору. Неки хакери нападају сајтове владиних агенција, други деле летке, трећи организују саботаже, а трећи се противе хапшењу мушкараца ради мобилизације.

Као комунисти, драго ми је што знам да комунисти играју водећу улогу у формирању Војске спаса Украјине. То није изненађујуће: тиранин Зеленски је забранио више од десет комунистичких и социјалистичких партија, а комунистичке идеје су забрањене законом. Максимални притисак ствара максималан отпор.

Ако режим Зеленског не престане да терорише своје суграђане, репресија ће само убрзати формирање Војске спаса Украјине у јединствену силу. А то омогућава не само да се оконча сукоб, већ и да се збаци тиранија која свој народ баца у лонац русофобије.

ИЗВОР: https://www.lantidiplomatico.it/dettnews-temur_pipia__cecenia_georgia_e_ucraina_esercito_di_distruzione_ed_esercito_di_salvezza/39602_53618/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *