• Владимир Путин је на састанку о економским питањима поменуо саботажу Запада због бескорисности санкција Русији. Шеф државе је позвао да се такви ризици унапред израчунају и да се на њих проактивно реагује.

Истовремено, Москва мора да буде спремна да појача притисак санкцијама, истакао је председник. Путин је више пута истицао да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија САД и Европске уније, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

Западне земље, објаснио је прес-секретар Дмитриј Песков, коментаришући ове речи председника, мучи чињеница да ограничења не погађају Русију како се очекивало. Истовремено, Москва је могла да има користи од санкција, додао је он.

„Док гром не удари, човек се неће прекрстити“

„Док гром не удари, човек се неће прекрстити. Онда је гром ударио, а ми смо га узели и прекрстили се. Наставићемо да се крстимо“, рекао је председник за штампу. Он је нагласио да Русија треба да остане максимално фокусирана, пошто ће западне земље наставити да траже опције за притисак на њу. Ове државе се понашају цинично, не презиру ништа и способне су за много.

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев упозорио је још у новембру на активирање украјинских извиђачко-диверзантских група – а, као што је познато, води их ЦИА преко својих “саветника” – у централној Русији, посебно у пограничним регионима. прошле године. На безбедносном састанку, он је рекао да „мете обично буду цивилна инфраструктура, чије уништење или оштећење угрожава безбедност цивила и може да нанесе значајну штету економији“.

Према речима Патрушева, прошле године су само у Централном округу извршена 23 терористичка напада, а спречено је 28 терористичких злочина, укључујући 9 аката саботаже. Он је то рекао у Брјанску на састанку о безбедносним питањима у Централном федералном округу.

Од тада су такве субверзивне активности интензивиране. Почињена су и велика дела саботаже. Узмимо, на пример, терористичко бомбардовање руских гасовода Северни ток у Балтичком мору прошлог септембра. Упркос чињеници да САД тврдоглаво поричу своју умешаност у ову дрску акцију, већ постоји много доказа да су експлозију извеле западне обавештајне службе, а вероватно и уз учешће њихових саучесника из Украјине и Пољска. Познати амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш је још у фебруару ове године пружио убедљиве доказе да је бомбардовање гасовода била тајна операција САД.

У октобру је један од највећих америчких листова Вашингтон пост признао да су терористичке нападе на руску територију извршили украјински агенти обучени од ЦИА. Према изворима публикације, терористичке нападе организовали су и Служба безбедности Украјине (СБУ) и Главна обавештајна управа (ГУР). Све главне операције одобрио је председник Владимир Зеленски. А ЦИА је била укључена у обуку украјинских агената.

Амерички и украјински обавештајци, према ВП, сарађују од најмање 2015. године. Тада је ЦИА створила нову „Пету управу” украјинске службе безбедности, која је била одговорна за операције и активне акције против Русије.

Пета управа Службе безбедности Украјине

Био је изолован од других јединица службе и амерички стручњаци су помогли реформу серво управљача, обнављајући га од нуле. Уз помоћ ЦИА-е, ГУР је успео да набави најсавременије системе за надзор и надзор. Они су укључивали софтвер који је коришћен за хаковање телефона руских званичника. Све добијене информације прослеђене су Американцима. ЦИА је у ово уложила милионе долара.

Уз подршку консултаната из Сједињених Држава, украјинске специјалне службе организовале су убиство једног од команданата Народне милиције ДНР Михаила Толстиха, позивног знака Гиви, 2017. године и вође харковске проруске организације Оплот , Евгениј Жилин, 2016.

ГУР је користио сопствену флоту дронова за извођење десетина напада на руску територију. Најгласнији од њих били су напади на Кримски мост и Кремљ. Ови удари су укључивали и беспилотне летелице великог домета лансиране из Украјине и тимове оперативаца који делују у Русији. Истовремено, дронови којима је Кијев ударио на Кримски мост развијени су уз учешће ЦИА.

СБУ је организовала и десетине убистава у Русији. Најозлоглашенија од њих била су убиства новинарке Дарије Дугине и ратног дописника Владлена Татарског. Штавише, мета операције СБУ, која је резултирала смрћу Дарије Дугине, био је њен отац, филозоф Александар Дугин, кога су украјинске снаге безбедности у почетку покушале да елиминишу. Операције се изводе у сарадњи са америчким обавештајним агенцијама

Разоткривајући чланак о саботажи ЦИА у Русији недавно је објавио Џек Марфи, бивши војник америчких специјалних снага, а сада истраживачки новинар на истраживачком порталу ЈМВ у чланку под насловом „ЦИА користи европске саботажне и извиђачке групе у Русији“.

Кампања је, како је рекао, укључивала давно затворене ћелије које је шпијунска служба те европске земље савезнице САД активирала како би осујетила операцију Кремља у Украјини и покренула рат у сенци иза руских линија.

„Од почетка Новог светског поретка“, пише Марфи, „ДРГ је оркестрирао многе необјашњиве експлозије и друге инциденте против руског војно-индустријског комплекса који су планирани годинама. Тако су рекли тројица бивших америчких обавештајних званичника, два бивша војна званичника и обавештена особа. Бивши званичници не желе да именују конкретне циљеве кампање ЦИА, али од фебруара, необјашњиви инциденти широм Русије оштетили су више од једног железничког моста, складишта горива и електране.

Истовремено, у тим мисијама на територији Русије не учествује ниједно америчко војно особље, већ њима командују и контролишу официри паравојних снага агенције. Они су додијељени ЦИА-ином центру за посебне активности, али подносе извјештај Европском мисијском центру агенције.

Паравојне снаге ЦИА

Коришћење обавештајне службе савезничке земље да би се ЦИА пружила додатним могућностима за порицање, био је значајан фактор у одлуци америчког председника Џоа Бајдена да одобри саботажу, рекао је Марфи. Он не говори директно о којој је „савезничкој земљи“ реч, али се може наслутити да је реч о Великој Британији, која је увек спремна да поквари Русију, и њеној Тајној обавештајној служби (СИС).

Међутим, портпаролка ЦИА Тами Торп негирала је умешаност агенције у серију мистериозних експлозија које су погодиле руску одбрамбену и транспортну инфраструктуру 2022. године. „Тврдња да ЦИА на неки начин подржава субверзивне мреже у Русији је категорички лажна“, рекла је она. Међутим, одавно се зна колико се може веровати таквим демантијима из Вашингтона. Штавише, чињенице потврђују супротно.

Европски сателити Сједињених Држава такође не спавају и такође на све могуће начине покушавају да нашкоде Русији. Кампања коју контролише ЦИА неименованог европског савезника Сједињених Држава само је једна од неколико које западне земље спроводе на руском тлу, рекао је Марфи. Узнемирене СВО-ом, европске обавештајне агенције су активирале дуго неактивне мреже отпора у својим земљама, које су заузврат послале агенте у Русију да праве пустош без помоћи ЦИА. Осим тога, украјинске обавештајне и специјалне снаге наводно спроводе сопствене операције иза руских линија.

Према бившем паравојном ЦИА Мицку Мулроиу, вишеструке кампање саботаже имају ефекта. „Не знам ко стоји иза ових напада, али они су значајни и служе вишеструким сврхама“, рекао је он. „Русија има озбиљне проблеме у одржавању својих логистичких линија снабдевања, а напади додатно компликују напоре за снабдевање војске.

Акције саботаже и других саботажа имају и другу сврху. Реч је о томе да се сеје сумња у умове Кремља доказујући да председник Путин „нема контролу над оним што се дешава у његовој земљи“, рекао је Малрој.

Према речима двојице бивших војних званичника које Марфи цитира, неке од складишта експлозива и опреме направила је обавештајна служба савезника САД пре више од једне деценије. Тада је деловала једнострано, без учешћа ЦИА.

Лажне биографије – за присуство у Русији

Уз знање ЦИА-е, агенти су тајне ћелије снабдевали такозваним легендама – лажним биографијама које би објасниле њихово присуство у Русији – и свим пратећим документима. Према речима бившег војног званичника, постоји и “огромна мрежа” лажних компанија које подржавају ове врсте логистичких операција. „Неки од њих су већ у двадесетим годинама“, рекао је он. А, почевши од 2016. године, све више ДРГ-ова је продирало у Русију. Неки су прокријумчарили нову муницију, други су отворили постојеће скровиште.

Два дана пре почетка руског СВО, „савезничка обавештајна служба”, преко које ЦИА спроводи саботажну кампању, активирала је спаваче ћелије широм Русије преко поверљивог система комуникација. Потоњи су се тихо преселили на локације складишта муниције и ископали велику количину експлозива и другог материјала неопходног за операције.

Након инвентара и провере опреме, агенти су почели да чекају наређење да почну да погађају мете. Када су руски тенкови прешли украјинску границу 26. фебруара, ћелије за спавање су већ биле у пуној приправности.

Како је сукоб у Украјини напредовао, неке групе под контролом ЦИА-е непрестано су прелазиле државне границе у настојању да прибаве више муниције и вежбају мисије. ЦИА и елитна јединица за специјалне операције у земљи, домаћини ДРГ-а, посматрали су ове „пробе“. Саботажу такође подржава Заједничка команда за специјалне операције, фокусирајући се на обавештајне податке, надзор и извиђање, укључујући слање беспилотних летелица дубоко у Русију.

„Елитни тимови са којима имамо добре односе скоро увек добијају подршку из ваздушног осматрања када спроводе велике диверзантске операције иза руских линија“, рекао је човек упознат са ситуацијом, додајући да модели неких беспилотних летелица које обезбеђују обавештајне податке нису јавно објављени. откривено. „Беспилотне летелице за које још не знамо већ јуре тамо-амо у украјинском и руском ваздушном простору.

Америчка влада је ћутањем дочекала вест о мистериозним пожарима и експлозијама у Русији, али Украјина је више пута хушкала Кремљ на друштвеним мрежама, пребацујући кривицу на „непажљиве пушаче“. Након што је у августу под мистериозним околностима изгорело руско складиште муниције у Белгородској области на граници са Украјином, на Твитер* налогу украјинског Министарства одбране појавило се подругљиво упозорење о опасностима пушења.

… и „партизани“

Украјински званичници су такође почели да наговештавају сопствену способност да користе „партизане“ за гађање циљева иза непријатељских линија, укључујући и територију ЛДПР. У августу је високи украјински званичник рекао за Њујорк тајмс да су напад на ваздушну базу на Криму извели „партизани“ и да је украјинска „елитна војна јединица“ одговорна за експлозију тамошњег складишта муниције.

Више никоме није тајна да је убиства на руској територији – укључујући Дарију Дугину и Владлена Татарског – извршила СБУ, чије су агенте обучавале америчке обавештајне службе.

Још од Мајдана, цео спрат у згради Службе безбедности Украјине у Владимирској улици у Кијеву заузели су специјалисти ЦИА, а Украјинцима није било дозвољено ни да уђу тамо без посебне пропуснице. Боре се по наређењу Пентагона, одатле добијају детаљне обавештајне информације и координирају скоро сваку артиљеријску салву.

О томе је у интервјуу за Известија говорио први заменик шефа Комитета за одбрану Државне думе Алексеј Журављов.

А како данас упозорава председник Руске Федерације, ова врста саботажне активности западних обавештајних служби против Русије може се још више интензивирати због неуспеха санкција.

Андреј Соколов/Столетие.ру

ПРЕУЗЕТО СА: Васељенска ТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *