„Тренутно је слика снажног, племенитог, храброг, ауторитативног и самоувереног човека одбачена и замењена сликом меких, осетљивих, често смешних, чак и гротескних мушкраца“

Почела сам да читам веома важну књигу: „Украдена мушкост“ Марије Калво.

Могла бих да поделим стотине цитата, али одабрала сам само један за сада, изабравши га скоро насумично јер су сви вредни:

„Тренутно је слика снажног, племенитог, храброг, ауторитативног и самоувереног мушкарца одбачена и замењена сликом меких, осетљивих, мајчинских мушкараца, често смешних, чак гротескних, који беже од сукоба (чак и ако је то оправдано), одговорности и посвећености.“

Пре само неколико година упозоравали смо на потребу да се оправда мужевност и то постаје све важније. Док читам књигу, дирнута сам што на тако мудар и тачан начин видим све оно што ми се тако дуго врти по глави и о чему сам се повремено усуђивала да пишем. Претерана промоција жена довела је до поништавања мушкараца. Данашње друштво бави се само женама. Да, истина је да се чини да светом и даље доминирају мушкарци, али им је то дозвољено само док прихватају примат жена, скривају своју мушкост и ограничавају се на прихватање квота, позитивну дискриминацију, законе и планове о равноправности који игноришу или дискриминишу мушкарце, ако пристају на сталну улогу жена и, штавише, на жалбе и улогу жртве. Неприхватљиво је говорити о дискриминацији жена када су њима дате све привилегије.

То је једноставно измакло контроли. А ми смо мушкост гурнули у остракизам и исмевање, ако не и у директну осуду мужевности.

Суочени смо са истинском кризом идентитета код мушкараца, подстакнутом од првих година школовања која се потом још више погоршава у школи. Наша деца већ болују од тога и сви ћемо то платити. Ко је крив? Криви су порицање људске природе, друштвени реинжењеринг и родна идеологија.

А шта ми можемо учинити? Па, бар ово, да потврдимо и славимо мушкост. И да не попуштамо.

Овом приликом желим да захвалим мушкарцу зато што је мушкарац и молим га да то и даље буде. Хвала ти што нас допуњујеш, хвала ти што бринеш о нама, хвала ти на ауторитету и снази, хвала ти на твојој понекад тихој нежности, хвала ти што си такав какав јеси. Не одустај. Женама је потребно да будете мушкарци, да будете мужевни, да будете своји.

Извор: ИФН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *