• Уколико реформу Светске здравствене организације (СЗО) спроведу, она ће постати образац за друге наднационалне агенције које чине свет

АУТОР: Валентин КАТАСОНОВ

Светска здравствена организација (СЗО) има посебну улогу у плановима за Велико ресетовање. У првој фази био јој је поверен задатак промовисања такозване пандемије, која је потребна да би се оправдало увођење „здравствене диктатуре“ у свету, коренито преструктурирање живота људи и успостављање новог светског поретка.  Све је ово јавно речено у књизи Клауса Шваба „КОВИД-19 и велико ресетовање“ (2020) и у неким говорима Жака Аталија, гласноговорника клана Ротшилд.

Ипак, организаторима Великог ресетовања није све ишло глатко. СЗО је почела да промовише „пандемију“, али је Доналд Трамп, када је био председник, оптужио СЗО за немар и ниску ефикасност. Кажу да је ова организација преспавала улазак у светску арену „вуханског вируса“. У априлу је Трамп почео да прети да ће повући Сједињене Државе из организације. Дао је, такође, својој влади команду да оштро смањи финансијске доприносе СЗО (дуги низ година, америчка влада је била највећи извор финансирања ове организације).

Након „смене страже“ у Белој кући, једна од првих изјава Џоа Бајдена била је уверавање да ће САД обновити добре односе са СЗО и ојачати ову организацију као бедем борбе човечанства против ковида. Убрзо су се појавили знаци да СЗО заиста повећава свој утицај у свету.

„Ова пандемија неће бити последња“

Рим је 21. маја 2021. био домаћин „Глобалног здравственог самита“, чији је домаћин била Италија као председавајућа Г20 за ову годину и Европска комисија (ЕК). На самиту је парадом командовала СЗО у лику њеног генералног директора Тедроса Адханома Гебрејезуса, који је још једном изјавио да је потребна потпуна вакцинација човечанства. И подсетио је на неопходне услове за то: прво, мобилизацију додатних финансијских средстава за вакцинацију и њихову прерасподелу у корист сиромашних земаља. Друго, о већој координацији деловања појединих држава у области вакцинације. Сви су обратили пажњу на речи шефа СЗО: „Ова пандемија неће бити последња“. Као резултат мајског самита усвојена је „Римска декларација“. Она артикулише 16 принципа који имају за циљ да „воде тренутну и будућу глобалну здравствену политику“. Између редова документа стоји: СЗО би од медицинске организације требало да се претвори у финансијску и медицинску организацију, у центар за „ефикасну” координацију деловања држава које ће морати да извршавају команде СЗО.

На мајском самиту у Риму, учесници су се такође сложили да успоставе Заједничку радну групу за финансије и здравство. Ово је споразум о координацији између министара финансија и здравља Г20.

Неколико дана касније, у Женеви је одржано 74. годишње заседање Светске здравствене скупштине (СЗС). Шеф СЗО је поново све уплашио чињеницом да се свету приближава нека веома страшна пандемија, у поређењу са којом ковид изгледа готово безопасно. Позвао је на мобилизацију пред надолазећим претњама и отворено рекао да СЗО не може да се носи са таквим изазовима без додатних финансијских средстава и додатних овлашћења. Кажу да поуке актуелне пандемије показују да неке земље, нажалост, понекад инструкције СЗО доживљавају као препоруке које нису обавезујуће. Они су на састанку позвали да се приступи припреми неке врсте међународног споразума који би предвиђао јачање СЗО тако што ће јој се нека од овлашћења пренети са национално-државног нивоа. И одлучено је да се крајем новембра – почетком децембра ове године одржи посебна седница СЗО на којој ће се посебно расправљати о нацрту таквог међународног споразума.

Долази вирус Марбург

Крајем октобра у Риму је одржан самит Г20. Њему је претходио састанак министара финансија и здравља Г20. На састанку се разговарало углавном о вакцинацији. Предложени су циљеви: до краја ове године најмање 40% светске популације треба да буде потпуно вакцинисано, а најмање 70% до средине 2021. године. Учесници састанка су јасно ставили до знања да је припрема нацрта мултилатералног споразума о светским здравственим питањима већ у току, да време истиче и да споразум мора бити потписан и ступити на снагу пре следећег самита Г-20 на Балију (Индонезија). У говору Гебрејезуса на овом скупу, сви су били импресионирани његовим речима да би на Земљи требало да се појави још један вирус, много гори од ковида. Шеф СЗО је чак неколико пута споменуо име страшне „звери”: вирус Марбург, који живи негде у Африци.

На самиту Г-20 у Риму 30-31. октобра говорили су и о потреби реформе СЗО и потписивања споразума о глобалним здравственим питањима. Шеф СЗО је два пута говорио на овом самиту.

Пет главних глобалних здравствених изазова

У свом првом говору изнео је пет главних глобалних здравствених изазова. Њихово спровођење претпоставља постојање два услова: 1) мобилизацију додатних финансијских средстава; 2) давање СЗО додатних овлашћења. На крају, шеф СЗО је рекао: „Прихватите нови међународни споразум или уговор и осигурајте да СЗО буде ојачана. У другом говору је поновио да је неопходно „усвојити међународни уговор или споразум о спремности и одговору на пандемију“.

Ако све назовемо правим именом, говоримо о томе да се СЗО коначно претвори у наднационално управљачко тело.

СЗО је створена као специјализовано тело Уједињених нација. Као и многа друга специјализована тела УН, њиме морају управљати државе чланице, које дају годишње доприносе за финансирање организације. Овако је финансирана СЗО до краја двадесетог века. У последње две деценије, други извори („други донатори“) су почели да играју све већу улогу у његовом финансирању.

Ево удела највећих „других донатора“ у буџету СЗО за 2020-2921. (%): Гејтс фондација – 10,47; ГАВИ Алијанса – 5,76; Светска банка – 2,57; Фонд солидарности КОВИД-19 – 1,67; Ротари Интернационал – 2.42. Има и „неких“ недржавних донатора. На пример, Bloomberg Family Foundation (0,38%), Rockefeller Foundation (0,10%), итд. Треба имати на уму да је GAVI алијанса дете Била Гејтса. Фондација Билл и Мелиндњ Гејтс и ГАВИ су један ентитет, који чине више од 16% готовинске инфузије СЗО, а њихов глас је одлучујући у одређивању приоритета за СЗО.

Такође је важно да неке државе финансирају СЗО у износима који знатно премашују званично утврђене доприносе. На пример, Сједињене Државе су давале доприносе који су били два, па чак и три пута већи од норме која је њима утврђена. А ко плаћа, тај наручује музику.

Зависност СЗО од „алтернативних донатора“ још више се повећала откако је такозвана пандемија ковида почела у пролеће 2020. и основана Фондација СЗО (WHO Foundation). Сврха СЗО фондације је прикупљање средстава широм света и њихово давање у облику грантова, било СЗО или другим организацијама које делују у оквиру приоритета СЗО и са СЗО.

Остао је само један корак – осигурати да СЗО почне у потпуности да контролише државе чланице, постајући коначно наднационална институција. То је смисао споразума који ће бити разматран на специјалној седници Светске здравствене скупштине, која се отвара крајем новембра. Ако се спроведе реформа СЗО, она ће постати модел за друге наднационалне агенције које чине светску владу.

 

П.С. Сенатор и председник привремене комисије Савета Федерације за информациону политику и сарадњу са медијима, Алексеј Пушков, написао је на свом Телеграм каналу: „Русија није обавезна и дужна да прати све одлуке и усваја све команде међународних организација из СЗО. Посебно због тога што делом њеног руководства манипулишу људи који нису пријатељи Русије. Пушков је напоменуо да је Путин на  Валдајском форуму говорио о водећој улози националних држава у савременом свету: „Оне су обавезне да доносе одлуке о развоју својих држава, а не међународне организације. Не препоручујемо Уједињеним нацијама да се баве нашом националном безбедношћу. Тачно је да ми сами морамо да определимо приоритете за наше здравље и за основни приступ томе“. Учешће у међународним организацијама „не значи слепу послушност њиховим прописима“.

С руског превео Зоран Милошевић

Превод посвећен В.Б:

ИЗВОР:  https://www.fondsk.ru/news/2021/11/09/voz-kak-nadnacionalnaja-struktura-upravlenia-54861.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *