• Пројект ЦИА о стварању виртуелне „Руске републике“ коју би водила влада у егзилу је сулуда идеја опасних људи, сматра политиколог Александар Павић.
АУТОР: Владимир Судар
Америчке власти желе да подрже формирање нове руске владе која би деловала ван земље, тврди Сергеј Наришкин, шеф руске Службе спољне безбедности. Он је поменуо овај план Централне обавештајне агенције (ЦИА) у четвртак у Минску, током састанка са колегама из бивших совјетских држава.

ЦИА прави виртуелну руску владу

„ЦИА разматра пројекат стварања виртуелне, наводно легитимне државе ван Руске Федерације, такозване ‘Руске републике‘, на чијем челу би се нашла такозвана привремена администрација“, објаснио је Наришкин.
Циљ САД је да дестабилизују ситуацију у Русији уочи председничких избора следеће године. Опозиционе снаге, које делују ван Русије, такође ће покушати да „створе мрежу антивладиних ћелија унутар Русије“, додао је шеф обавештајне службе.

Сулуда идеја – „руска влада у егзилу“

Дошли смо у фазу у којој нас више ништа што долази из Вашингтона и његових служби не може изненадити, каже за Спутњик политиколог Александар Павић.
Стање у Вашингтону све више личи на чувени филм Стенлија Кјубрика „Доктор Стрејнџлав“ где имамо људе који су спремни на све, а то с једне стране може деловати смешно, као пародија, али проблем је што ти људи то схватају озбиљно. А знамо како се филм „Доктор Стрејнџлав“ завршио – све је отишло у ваздух, додаје Павић.
„Људи који себе прецењују, потцењују друге и не могу да замисле свет у коме нису главни и не воде главну реч. То су веома опасни људи и зато некоме може да падне на памет сулуда идеја да прави руску владу у егзилу. Али ја уопште не сумњам да је некоме то пало на памет и да се разрађује и тај сценарио, да већ бирају људе, ако нису већ изабрани, који би били у тој влади. Зато што стварно постоје људи у Вашингтону који мисле да је то нешто што може да прође и да има неког ефекта“.

ЦИА живи у Дизнијевом свету фантазија

Међутим, пошто знамо да је захваљујући тим феноменалним проценама ЦИА, НСА и свих 17 обавештајних агенција да је амерички врх до скоро био убеђен да ће Украјина победити Русију и вратити Крим, онда је свака фантазија могућа.
„Њима више уопште не треба ‘Дизни’ који се ионако сам упропастио. Мислим да ЦИА може да покрене неку замену за ‘Дизнија’ и да би то далеко боље прошло него ово што ‘Дизни’ сада нуди. Они живе у свету фантазије.“

Без „плана б“ Американци иду главом кроз зид

Иако сличне скорашње акције Вашингтона попут подршке наводним „умереним побуњеницима“ у Сирији, као и Хуану Гваиду, самопроглашеном „председнику Венецуеле“ нису успеле, Американци се не одричу те губитничке стратегије.
Американци не одустају и ниједан неуспех им не пољуља самопоуздање, чак напротив, што су неуспешнији то делују самоувереније, оцењује Павић. Проблем је у томе што немају никакав „план б“ и не прихватају свет у коме државе и народи равноправно сарађују.
Њихов свет се руши пред њиховим очима али они то не прихватају зато што не могу да замисле такав свет, каже Павић и подсећа да је Бајден недавно поновио да је Америка незамењива земља.
„Они то стварно мисле и онда није немогућ ниједан сценарио који у њиховој глави храни ту фантазију. Нажалост, пошто немају ‘план б’ они ће буквално да иду главом у зид. То би било у реду и сјајно, ми бисмо могли да узмемо кокице и из далека гледамо нову пропаст новог римског царства кад они не би имали оружје за масовно уништење: нуклеарно и биолошко, тајне војске од 100.000 људи, базе у преко 80 земаља и специјалне јединице у 140 земаља света. Тај њихов потенцијал за деструкцију је и даље огроман и то је оно због чега не можемо само да седимо, да се смејемо, него морамо чак и овакве фантазије да схватамо озбиљно“, закључио је Павић.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20231216/suludi-plan-cia–ruska-vlada-u-egzilu-kao-iz-diznijevog-sveta-fantazija-1165152474.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *