„А страшљивима и невјернима и поганима и крвницима, и курварима, и врачарима,

и идолопоклоницима, и свима лажама,

њима је дијел у језеру што гори огњем и сумпором;

које је смрт друга“.

 (Откр. 21:8).

Како страх и паника доводе до веће смртности

Авицена је био персијски научник који је живео пре 1000 година. Предање каже да је у одвојене кавезе сместио два јагњета истог здравственог стања. Али само једно јагње је могло да види вука, који је био смештен у трећи кавез. Запажања су била невероватна.

Оба јагњета су добијала исту храну. Тежина је такође била потпуно иста на почетку експеримента. Међутим, после неколико месеци јагње је постало мрзовољно, немирно и слабо на поглед на вука, значајно је смршало и показало знаке слабог развоја.

Јагње, које је било под хроничним стресом јер је стално било у очигледној опасности, на крају је умрло. У ствари, вук није представљао никакву опасност, али јагње то није приметило. Овај феномен је сада познат као ноцебо ефекат.

Овај експеримент је показао да повишени нивои хормона стреса кортизола имају ужасан утицај на метаболизам сисара. И сада, 1000 година након овог експеримента, поново смо суочени са сличном ситуацијом, али с том разликом што сада знамо о ефектима стреса.

Страх као оружје за масовно уништење

Из сведочења Хермана Геринга на суђењу у Нирнбергу: „Једина ствар коју влада треба да уради да би претворила људе у робове је да посеје осећај страха. А ако можете да смислите нешто што их плаши, онда их можете натерати да раде шта год желите“ (business-gazeta.ru)).

Професор теологије, доктор психологије, свештеник Алексеј Мороз: „Управљање масама уз помоћ страха је заиста веома ефикасно. Када се појави страх, код појединца је блокиран централни нервни систем. Сви остали проблеми који су до сада постојали бледе у позадину, или чак потпуно нестају. Све жеље (глад, жеђ, полни однос, итд.) такође нестају. Свест појединца је окупирана искључиво тражењем начина заштите од страха. И зато, када се појави одређена сила која може да заштити, појединци подложни страху лако су спремни да прихвате било какве услове у замену за заштиту…

Страх је један од најмоћнијих блокатора нервног система. Са страхом, долазеће информације лако продиру и депонују се у подсвести. Страх је генерално универзално (и можда најефикасније) средство за контролу маса. Као што знате, страх је један од основних инстинката. То је нешто што се практично не може контролисати“ („Јутјуб“, „Психолошки алати и механизми за манипулацију свешћу. Страх“).

Свети Николај Српски (1880-1956) у једном свом писму пише да страх и бојажљивост изазивају демони, а када човек постигне љубав, она одагна сваки страх. Где је љубав, нема страха.

Дакле, кроз страх, непријатељ Божији увек контролише, јер, ако размислите, постаје јасно да се тек у нашој распаљеној свести јављају разне страшне претпоставке – а да ли ће то бити тако или не, није познато. Онај ко се пре времена плаши, он се мучи, тачније, дозвољава врагу да га мучи. Неопходно је разумети безбедну шему непријатеља – претеривање, приказивање слике, сви медији говоре о томе (надувавају), а човек се тера у страх, плаши се онога што је у виртуелној стварности, чега у стварности нема, а не зна се да ли ће уопште и бити, а људи са својим сликама у главама, скривају се у своја места, одлазе не зна где, троше последње паре и раде друге глупости које они не би урадили да су у спокојном стању. Не ради се само о војној регистрацији, о бекству из рата са његовим проблемима, овако уопште функционише шема страха. У таквим ситуацијама, као и у животу уопште (па, ко већ има такву навику), само се треба уздати у Господа – „како Господ да, тако ће и бити, зашто да се плашим ако је Бог са мном? ” И страх нестаје. Поготово ако покушате да потонете, да тако кажем, до самог дна свог страха – „чега се највише плашим, због чега у мојој души почиње паника?“ И почни да анализираш, па ћеш видети да ако све то прихватиш са смирењем, као из руке Божије (е, затвор, па затвор, ако је само са Богом, е, мука, па мука, ако је Бог да, то значи да ће им дати снагу да издрже, само да не издају Бога, иначе ће непријатељ заиста добити ако постанете кукавице и прихватите услове непријатеља, и то ће болети не само привремено, већ заувек), онда сви ти страхови нестају, човек престаје да се плаши свог страха, да се плаши смрти, муке, туге…

ИЗВОР: http://borbazaveru.info/content/view/17205/1/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *