О ономе што „израелски пријатељи Украјине“ не виде

АУТОР: Игор Логинов

Невероватност стварне, иако помало сметене подршке Израела и значајног дела јеврејства савременом Бандери је добро позната. Ово је разумљиво. С једне стране, по први пут Украјином (у великој мери антисемитска територија) влада Јеврејин. С друге стране, Јевреј Зеленски има стотине људиа са нацистичким симболима на телу и у глави. На тенковима Зеленског су насликани крстови, као на тенковима Вермахта, а линија између позива „убиј Руса“ и „убиј Јевреја“ је овде невероватно танка. И да, шта рећи на то: Израел одбија да Кијеву испоручи чак и елементе своје „гвоздене куполе“, али у исто време израелски инструктори обучавају Украјинце, а у Оружаним снагама Украјине има много Јевреја, чак и држављана Израела. Ипак, постоје ствари које су необјашњиве.

На пример, посета и шетња по Израелу делегације пука „Азов“ забрањеног у Русији, чији су се команданти у више наврата признавали као Хитлерови следбеници и позивали на „спаљивање Жидова“.

Прошле недеље је једно од најчитанијих израелских издања, „The Jerusalem Post“, објавило: „Украјински пук Азов посетио Израел: ’Мариупољ је наша Масада‘. Како се испоставило, група људи на челу са азовским официром Иљом Самојленком, који је учествовао у одбрани Мариупоља, ушла је у обећану земљу, херојски се предала и потом ослобођена. Делегацију су дочекали нека званична лица и резервисти ЦАХАЛ-а. (Армија одбране Израела).

Украјински нацисти – гости Израела

„Џерузалем пост“ описује шефа нацистичке делегације као хероја који се „забарикадирао испод челичане Азовстал током руске инвазије”.

Заједно са нацистима, делегацију је предводила Јулија Федосњук, заменица председника Удружења породица бранилаца Азовстал. Очигледно је да су породице онох који на својим телима носе свастике и есесовске симболе, дошли Јеврејима да им пруже помоћ.

При томе, потребно је разумети чија је ово била иницијатива: „азовских“ просјакаи или Израелца заинтересованих за одређену информативну операцију.

Бандера-клуб у Хајфеи

Делегацију је званично позвало Удружење израелских пријатеља Украјине, уз подршку амбасаде Украјине у Израелу и фондације „Надав“. Међу наведеним циљевима су заштита азовских плаћеника који се налазе у заточеништву и побијање руских наратива о рату. Поред тога, у Израелу је представљен документарни филм групе „Бигус“ „Неиспричана истина о Мариупољу”, који, како се наводи, „записује приче људи послатих у руске филтрационе логоре након блокаде и доживљених тортура, сурових испитивања, па чак и приче да су њихових деца киднапована.”

Такав је, вероватно, био и садржај посете. Рецимо, „азовите“ су одводили у светиње, укључујући и тврђаву „Масада“ – симбол јеврејског отпора Римљанима. Овде су говорници делегације, тврдили да су „украјински браниоци Мариупоља шокирали цео свет“, мирно повукли паралеле између бораца „Азовског пука“ и древних Јевреја који су бранили тврђаву.

„Када данас у Израелу говоримо о одбрани Мариупоља, Израелци, схватајући, пре свега, војне разлике у рату пре 2000 година и данас, стално понављају: „Мариупољ је ваша Масада. И сигурно ћемо се тамо вратити“, преносе бандеровци.

Израел је истина разнолик

Други смисао доласка украјинских нациста била је практична рехабилитација нациста из пука „Азов”. Оснивач друштва „Израелски пријатељи Украјине” Ана Жарова назвала је посету делегације „најважнијим пројектом организације од почетка рата”.

„Џерузалем пост“ наводи да се „пук Азов ограђује од крајње десничарске прошлости, указујући да су неонацизам и крајње десничарски симболи прошлост, данас се пук „у великој мери ослободио ових осећања”. Критеријуми за „значајан степен”, наравно, нису прецизирани.

Израелски новинари подсећају да је, када је Иљу Самојленка интервјуисао Бернар-Анри Леви, он рекао да су оптужбе пука о повезаности са неонацизмом „руска пропаганда“. А Самојленко је посебно скренуо пажњу не на антисемитизам „Азовита“, већ на чињеницу да су међу „борцима пука које је убила Русе“ били Јевреји.

„The Jerusalem Post“ цитира и неке ауторитете у „истраживању антисемитизма“. Вјачеслав Лихачов, говорећи испред ВААД Украјина (Асоцијација јеврејских општина Украјине), рекао је да је „до краја 2014. већина ултрадесничарских бораца напустила пук, а остали су демобилисани 2017. Дакле, данас нема апсолутно никаквог основа за оптужбе да неонацисти служе у пуку „Азов“.

Цитирају се речи главног рабина Украјине Јакова Блајха да он не види ни спрдњу над јеврејским сахранама: „Да није било руске пропаганде, не бих ни знао да у њему (пуку „Азов“) има неонациста.”

Александар Рицман је, у чланку на сајту „Euronews, приметио да многи извештаји о пуку „Азов“ пате од „потпуног недостатка нијанси“ јер тај пук није повезан са екстремно десним покретом „Азов“.

Ипк, ради се, дакле, о рехабилитацији.

Немојте се чудити да ће Јаков Блајх ускоро и Хитлеров фашизам и „Бабиј Јар“, заједно са Аушвицом назвати плодовима руске пропаганде, махнито доказујући да украјински нацисти, заправо, не постоје у природи, а нацистички симболи у „Азову“ и Оружаним снагама Украјине су измишљотина Руса.

Само што сада не можете да се сакријете ваничне фотографије са церемоније доделе награда „Бахмутским херојима“, којој је наводно присуствовао и јеврејски председник. На овим фотографијама заменица министра одбране Ана Маљар стоји са војником који на грудима има амблем СС дивизије „Мртва глава“.

Заменица министра и есесовац из Оружаних снага Украјине

Амблем је исте оне дивизије, чији је командант Теодор Ејке био командант Дахауа, где је, према израелским изворима, убијено од 20.000 до 40.000 Јевреја. „Мртва глава“ је она дивизија у чијем је саставу Ејке створио Ајнзецгрупе за истребљење Јевреја.

Ако амблем не види високи украјински званичник, не примећује ни Јевреј председник Украјине, шта онда очекивати од нациста из „Азова“. Нећемо дуго чекати – и видећемо Андреја Билецког у групи код Зида плача, који ће рећи да су скоро сви у његовом „Азову” били Јевреји.

С руског превео Цветин Глоговчанин

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/12/22/chto-delali-ukrainskie-nacisty-u-steny-placha-58031.html

One thought on “Шта су украјински нацисти радили код Зида плача?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *