Велика Албанија је политички покрет који има за циљ да уједини све етничке Албанце и територије на којима живе, или су наводно некад живели, у један ентитет. Може се рећи да је делимично призната независност Косова једна од фаза овог пројекта, којег Албанци углавном називају „Етничка Албанија“ (Shqipëria Etnike).

Фашистичка Велика Албанија

Између 1941. и 1945. године, за време фашистичке окупације, Италија је анектирала највећи део Косова и Метохије, западне делове Македоније и источне делове Црне Горе и прикључила их такозваној Великој Албанији, која је била италијански протекторат, краљевским указом од 12. августа 1941.
Од Албанаца су формиране јединице помоћне полиције, у градовима 20-30, а селима 10-15 људи. У већим местима су италијанске квестуре са 30-40 полицајаца. Од Албанаца Италијани и Немци формирају албански квислиншке формације: Бали Комбетар, дивизија СС Скандербег и Реджимент Косова.

После Другог светског рата

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Конузин је у јануару 2011. пројекат „Велика Албанија“ оценио као опасност по читаву област југоисточне Европе:
Екстремистички пројекат `етничке Албаније`, ко год да га развија, веома је опасан, посебно у тако осетљивом региону као што је Балкан, који је недавно преживео период тешких оружаних конфликата на националној основи. Због тога, што се пре пружи отпор великоалбанским и сличним опасним идејама, то боље.

Постоји снажан лоби у САД који промовише Велику Албанију. Лоби је формирао бивши амерички конгресмен Џозеф Диогарди, који је етнички Албанац.[1]

Области у којима живе етнички Албанци

• Грчка – јужни Епир. Грчка има строга правила о етничкој припадности и циља на асимилацију, тако да је врло тешко проценити тачан број албанске мањине.
• Република Македонија – Западни део државе
• Србија
o Косово и Метохија
o Прешевска долина на југу Централне Србије: општине Прешево, Бујановац и део Медвеђе.
• Црна Гора
o Јужни и источни делови Црне Горе са градовима Улцињем, Подгорицом и деловима општина Плав и Рожаје.

Прилог Јован Маркуш

ИЗВОР:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *