• 12 великих српских јунака на једном месту
  • 12 чувених српских битака на једном месту
  • Приче и слике пуне акције, прилагођене деци 21. века

Ова јединствена књига из едиције „Добро дете“ је времеплов у који када уђете постајете сведоци невероватних дела српских јунака који су стварно постојали у нашој богатој историји. На свакој станици тог путовања наћи ћете се у гротлу великих битака у којима су наши јунаци постали славни, а илустрације пуне акције помоћи ће вам да што боље упознате неустрашиве личности из српске историје: Милоша Обилића, Кнеза Лазара, Деспота Стефана, Карађорђа, Хајдук Вељка, Марка Миљанова, Војводу Вука, Милунку Савић, Мику Маџаревића, пилота Миленка Павловића, Бошка Перића-Пешу из Републике Српске, и Јагуара и Грубог, јунаке са Кошара

Књигу је илустровао један од најпознатијих илустратора и стрип цртача Србије Владимир Крстић – Лаци, аутор који је много пута награђиван у Србији, али и ван ње. Књига је великог формата тако да илустрације одају снажан утисак не само својим квалитетом већ и својом величином. Свих 12  јунака су описани кроз акционе приче из чувених битака и велике акционе илустрације, на начин прилагођен данашњој деци. На крају књиге сваки јунак је описан и као личност, са свим својим најпознатијим врлинама, уз навођење најбитнијих биографских података. Историјске податке о биткама и јунацима је истражио и на основу тих истраживања приче је написао млади историчар Милан Бојић.

Одломак из приче о Милунки Савић:

У кратким предасима између борби Милунка је одлазила у оближњу шуму како би у самоћи сањарила о повратку у своју лепу земљу. Тако је једном, док се замишљена враћала међу саборце, у близини чула бугарску реч батко. Срце је почело да јој удара као лудо. Бистра и интелигентна, одмах је схватила о чему се ради: залутала је на непријатељску страну и испред ње је ров с бугарским војницима. Била је сама с бомбом у руци и пушком на рамену, а испред ње су били бројни војници под пуном ратном опремом.

Иако узбуђена, мисли су јој биле беспрекорне. Знала је да има два пута. Да покуша немогуће и постане херој, или да бежи док има времена. Одједном као да је до ње допрла чежњива песма српских војника Тамо далеко. Помислила је како се у моменту предаха њени саборци моле Богу само за једно: да што пре стигну у родну Србију. Како силно желе да загрле своје жене, пољубе своју децу. Та чежња да ослободи своју земљу и види своју породицу дала јој је надљудску снагу и храброст.

Решила је да крене у муњевиту акцију. Активирала је бомбу и лукаво узвикнула: Предајте се! Опкољени сте! Одједном је настао мук. Затечени и упалашени, бугарски војници гледали су запањено у Милунку са активираном бомбом, очекујући да сваког тренутка зачују рафале из шуме. Милунка им није дала времена да се приберу већ је громогласно викнула: Последњи пут! Предајте се! И Бугари су сви до једног побацали оружје и у паничном страху кренули један преко другог да изађу из рова како би се предали.

Техничке карактеристике

Узраст:  за децу од 7-15 година
Аутор текста:  Милан Бојић

Аутор илустрација:  Владимир Крстић – Лаци
Издавач:  Удружење „Добродетељ“
Писмо:  Ћирилица
Повез:  тврд, шивено
Година издавања:  2020
Формат:  33×24 цм
Број страна:  36
Илустрације:  у боји


ИЗВОР: https://udruzenjedobrodetelj.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *