Садржај анкете о години владавине нове власти, коју је спровела агенција Дамар за потребе Центра за грађанско образовање, изазвао је прилично бурне реакције корпуса српских интелектуалаца у Црној Гори.У скоро свим понуђеним категоријама јасно се наиме наглашава диоба: Црногорци, Албанци, Бошњаци на једној, Срби на другој страни.
Занимљиво је како су Срби скоро свуда “усамљени”. Осим у једном случају када се каже “Срби и они нижег образовног нивоа”.

Зашто је анкета ЦГО узбуркала духове

Професор Саво Марковић, некада министар правде у Влади СРЈ, каже за Спутњик да га нимало не изненађују резултати анкете Центра за грађанско образовање, невладине организације које је, како додаје, стегоноша бившег режима.
„Тврдити у 21. вијеку да је читав један народ није отворен за прогрес, по мени је нацизам. Не само резултати, већ и творци те анкете само су достојни презира. Очигледно да су резултати анкете унапријед режирани, пројектовани. Милсим да ауторима анкете смета актуелна власт у Црној Гори, за коју су гласали људи који подржавају српске странке. Ова анкета је жал за прошлом влашћу у чије је вријеме вјероватно та НВО добијала више напојнице“, сматра Марковић.

Има елемената говора мржње

Он посебно негодује на покушај да се читав један народ у анкети прикаже као необразован.
„Ја бих им само препоручио да погледају Шангасјку листу – на њој је Универзитет у Београду у првих 500 у свијету, док је Универзиотет у Подгорици једно 20.000 мјеста иза. Ови који су аутори анкете немају идеје, нити идеологије, њихова једина светиња је новац. Мислим да се у овој анкети могу препознати и елементи говора мржње и да има простора да интервенишу и неки државни органи“, оцењује Марковић.
Анкета Центра за грађанско образовање (ЦГО) годину након парламентарних избора изазвала је бурне реакције у дијелу јавности у Црној Гори. У њој се, како је саопштила директорка ЦГО Далиборка Уљаревић, једно од важних питања односило на општу перцепцију грађана кад је реч о питању правца кретања Црне Горе.
„Оних који цијене да Црна Гора иде у добром правцу је нешто мање од трећине, при чему је прошле године то било више од трећине.Скоро дупло је пао број оних који цијене да идемо у веома добром правцу, мало је порастао број оних који мисле да идемо у добром правцу. А раст се биљежи у дијелу веома погрешног и погрешног правца.Најмање оних који тај правац виде као добар је међу млађом популацијом. Највише оних који цијене да идемо у добром правцу је међу оним грађанима основног образовања, а у националном смислу међу Србима. Изразито незадовољство се биљежи међу ониима који се изјашњавају као Црногорци, Муслимани Бошњаци, Албанци и Хрвати“, обајаснила је Уљаревић.

Ставови о увођењу веронауке

Што се тиче питања увођења вјеронаука, у том сегменту, каже Уљаревић, грађани су у озбиљној већини против, 58.9 одсто, док нешто мање од петине то подржава и нешто мање од петине немају став о томе:
„Натпросјечну подршку увођењу вјеронаука дају грађани преко 65 година, они без образовања и српске националности, али и хрватске мањине. А снажни противници су међу Црногорцима, Бошњацима, муслиманима и онима који имају високо образовање.“
Посебно је занимљива успоредба, како каже, тема коју на друштвено-политичку агенду постављају доносиоци одлука у односу на оно што грађани виде као теме којима треба да се бавимо у друшву.
„Грађани као најпрепознатљивије теме препознају СПЦ и темељни уговор Владе и СПЦ, затим идентитетска питања гдје смо укључили и врло активно питање пописа, па борбу против корупције и организованог криминала. И значајно ниже позиционирају наши политичари питање здравства, незапослености и правосуђа“, рекла је Уљаревић. Грађанима и грађанкама централна питања су незапосленост, затим борба против корупције, док их много мање интересује прича око Темељног уговора и СПЦ, додаје она.
Наводи да је врло изражена диспропорција онога што грађани виде као проблем и онога што политичари причају.
Оно што политичари причају, каже, дијели много више црногорско друштво, не одговарају на потребе грађана и тиме наглашавају врло опасну поларизацију друштва.

Зоговић: „Отровна мржња“

Милун Зоговић, посланик ДФ-а, на свом Фејсбук профилу коментарисао је ставове саопштене из анкете ЦГО.
„Главна промотерка „грађанизма“ госпођа Уљаревић као дама прегазила је све границе лијепог укуса а као јавни дјелатник све принципе, скрупуле и елементарну пристојност трујући медијско небо опасним приземностима. То што госпођа Уљаревић не може да прикрије и каналише мржњу према српском народу то је њен проблем. Да није јавни радник било би потпуно периферно.Србима је свеједно шта о њима мисли Далиборка Уљаревић и њој слични. Отровна мржња према једном народу и то према оном који је дао немјерљив допринос у стварању и опстанку Црне Горе је проблем оног ко мрзи а не тог народа чија су посебност, богаство духовне и културне баштине, култура и традиција посебно иритантни за ову и сличне појаве.“, каже Зоговић о анкети ЦГО.
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20211027/srbi-u-rangu-sa-neobrazovanima-anketa-o-godini-nove-vlasti-uzburkala-duhove-u-crnoj-gori-1131024231.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *