• Професор антропологије и културног наслеђа на Универзитету у Приштини Арсим Цаноли пише да је насиље у манастиру Бањска представљало покушај Срба да „нападну државу и суверенитет Косова“ преко „објекта културног наслеђа“

У шокантном тексту „Коха дитореа“ под насловом „Српски терористи нарушили културну баштину Косова“, лист уз помоћ „експерта“, по ко зна који пут, опширно објашњава како су српски средњевековни манастири у јужној покрајини заправо „културно добро и наслеђе Косова“.

Аутор текста, професор антропологије и културног наслеђа на Универзитету у Приштини Арсим Цаноли пише да је насиље у манастиру Бањска (који је иначе задужбинa српског краља Милутина) представљало покушај Срба да „нападну државу и суверенитет Косова“ преко „објекта културног наслеђа Косова„?!

Православни манастири и цркве су, наводи професор, „објекти културног наслеђа Косова заштићени законом од стране државе Косово. Већину њих полиција не чува, јер им није нарушен интегритет. Неке од њих и даље чува Косовска полиција, али у последњој деценији није било извештаја о инцидентима“.

Аутор даље наводи да само манастир Дечане, „из апсурдних разлога“, још увек чува мала јединица Кфора. Потом признаје да се то десило због чињенице да су 2004. године „испровоцирани“ Албанци уништили велики број цркава и манастира широм Косова и Метохије.

Према мишљењу албанског стручњака, „ово је био догађај без преседана и за осуду који је нарушио демократију и кредибилитет Косова“. Лист тврди да је после 2004. године „обновљено 70 одсто оштећених цркава и манастира.

„Косово је од 2015. до последњих неколико година издвојило посебна средства за рестаурацију 30 одсто оштећених објеката, али представници Српске православне цркве та средства нису прихватили из непознатих разлога“, наведено је у тексту.

 

„Коха“ у срамном тексту иде корак даље па чак и кривицу за мартовско насиље 2004. сваљује на Србе који су, како наводе, тада починили „једно од најтежих дела против културног наслеђа Косова, од рата 1998-1999. Срби и њихове снаге уништили стотине џамија, кућа, књижара и историјских објеката који су припадали Албанцима“, пише овај лист настављајући да брутално прекраја историју.

Цаноли се даље згражава над „чињеницом“ да су „српски терористи“ нарушили и потом искористили културно наслеђе „Косова“ као „уточиште“, док уништавање десетина српских цркава за два дана, укључујући бисер средњевековне уметности – Богородицу Љевишку – представља као „револт испровоцираних“.

„Православне цркве и манастири, у којима се моле локални Срби, културна су баштина Косова. То су култни и историјски објекти, већином под заштитом државе. Косово мора да заштити своје културно наслеђе од терора који спонзорише Србија“, закључује експерт у тексту.

ИЗВОР: https://rt.rs/srbija-i-balkan/52709-manastir-banjska-kosovo-i-metohija-kulturna-bastina/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *