• Упркос покушају демантија, шпанска државна метеоролошка агенција потврдила је да је запрашивање сребро-јодидом или натријум-хлоридом знатно распрострањеније но што се досад знало

На интернет страници шпанске Државне агенције за метеорологију (Agencia Estatal de Meteorología, AEMET) 10. априла 2023. објављен је чланак у ком се отворено и као нешто што се подразумијева признаје да се у бројним земљама ради на развоју и примјени техника промјене климе. Ово се, иначе, редовно назива теоријом завјере.

Због текста под насловом „Разматрања о вјештачкој промјени климе“ метеоролошка служба присиљена је да се убрзо поспе пепелом – већ 17. априла објављено је појашњење да сама Шпанија не учествује ни у каквим пројектима за вјештачку промјену климе, а потрудили су се и да се ограде од засипања облака (cloud seeding) посредством тзв. хемијских испуста (chemtrails).

Упркос покушају демантија, шпанска државна метеоролошка агенција тим текстом потврдила је да је запрашивање сребро-јодидом или натријум-хлоридом знатно распрострањеније но што се досад знало. У чланку се каже да се тзв. технике активирања облака примјењују у десетинама земаља – више од њих педесет.

„Сваке године се на располагање ставља све више ресурса за вјештачку промјену климе са циљем поспјешивања падавина у предјелима са највећим сушама или онима подложним пожарима, пошто бројне социоекономске дјелатности зависе од често нередовне или слабе кише. Измјене климатских циклуса природног или људског поријекла могу погоршати ситуацију у разним областима, узрокујући несташицу воде усљед суша или повећање учестаности разорних олуја.

Циљеви вјештачке промјене климе не ограничавају се, међутим, само на то. Поједини правци дјеловања и истраживања усмјерени су на супротну страну – спречавање штетних падавина, попут града или снијега.

Вјештачка промјена климе примјењује се и у борби против замрзавања и растурању магле. У знатно већим размјерама било је и покушаја борбе против тропских олуја. У посљедње вријеме ради се и на пројектима климатског инжињеринга (Climate Engineering).“

Тежиште текста је на „засијавању облака“ (cloud seeding) – „вакцинисању“ облака сребро-јодидом и натријум-хлоридом, којима се поспјешује киша. Према шпанској државној метеоролошкој агенцији примјењују се и друге наночестице. Ново је што се наведене технике не само истражују, већ и примјењују у „десетинама земаља“.

Текст „Вјештачка измјена климе“ на страници шпанске Државне агенције за метеорологију, у ком се каже да тренутно више од педесет земаља спроводи дјелатности на вјештачкој промјени климе

У другом тексту на својој интернет страници шпанска метеоролошка агенција наводи да се дјелатности на вјештачкој промјени климе спроводе у више од педесет земаља. Потраже ли се студије на тему, наилази се на најновије резултате, на примјер из Израела, гдје је експеримент са „засијавањем облака“ очито пропао, или  САД, гдје  су у најбољем случају израчунати минимални успјеси у поспјешивању падавина у области Вајоминга. Посљедице ових експеримената по животну околину (и жива бића у њој) изгледа да нису битне, позивајући се на то да су концентрације употребљених супстанци сигурно довољно ниске да се не може десити ништа лоше.

Извор: СТАЊЕ СТВАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *