Не прође дан без огромне количине реклама лекова, медицинских уређаја и магичних производа који помажу у лечењу дијабетеса, хемороида, болести црева и зглобова, а притиском на дугме мерите пулс, притисак, ниво кисеоника и шећера, поред будилника, камере, телефона и многих других функција! Облици и средства таквог оглашавања варирају од наивног и грубог до паметног и убедљивог. „Уморни сте од дијабетеса и инсулинских ињекција или прехладе и болова у зглобовима? Купите наш лек и пронађите мир“, каже стандардна таква реклама.

Од вас, драги купче, треба да дате само број телефона и адресу, а остало препустите компанији (и „нека стомак ужива у лету“, како кажу наша браћа Египћани). Лично ће вас контактирати проналазач магичног лека, који ће брзо телефоном утврдити ваше здравствене проблеме, уверити се у вашу финансијску способност да купите овај лек и мејлом (електронском поштом) вам послати сертификат о квалитету. Без бриге, на сва додатна питања ће бити одговорено на WhatsApp -у и ваш број телефона ће бити сакривен ако то затражите, а на званичној веб страници произвођача можете прочитати све информације о квалитету производа.

Које питање  сада треба да поставимо? Која је улога регулатора у заустављању овог дрског угрожавања живота Ирачана? Овај феномен је превише опасан да би се игнорисао. Здравствени проблеми изазвани таквом неправедном трговином су превише опасни и бројни.

Један од разлога за све већу популарност такве трговине је нечувена висока цена лекова, недоступност сертификованих лекова и висока цена медицинских прегледа. Поред тога, многи пацијенти нису довољно образовани да разумеју лажност рекламирања лекова на Интернету. Друштвене мреже постале су уточиште сајбер криминалаца који, заборављајући морална начела и тражећи само лично богаћење, продају лекове који могу да нашкоде здрављу, па чак и да убију. Ово опасно питање требало би да изазове узбуну у нашем друштву и да доведе до озбиљне истраге пре него што буде прекасно.

ИЗВОР: موت للبيع, annabaa.org, 03.01.2022.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *