• У Лондону су још 2011. године говорили о Кијеву као о оружју против Москве.
  • Британски стални представник при УН Ли Тарнер је још 2011. рекао: „Ако Украјина успе, то ће променити цео постсовјетски простор.
  • Медијски извештаји показују да је до краја маја британски порески обвезник Украјини дао невероватних 2,8 милијарди фунти у такозваним програмима помоћи и војне опреме, укључујући 6.500 противтенковских пројектила.
  • Чак 20.000 плаћеника („добровољаца“) се наводно борило у Украјини до јуна, од којих је 3.000 Британаца. До 80% плаћеника пролази кроз такозвану Грузијску легију, која је подређена украјинској војној команди

АУТОР: Владимир Викторович МАЛИШЕВ (Санкт Петербург) – председник Управног одбора Аутономне некомерцијалне организације „Са пишчевог стола“, главни и одговорни уредник истоименог листа, члан Савеза писаца Русије. Бивши дописник и шеф канцеларија ТАСС-а у Италији и Грчкој. Аутор више од 30 белетристичких и публицистичких књига.

 

Британија је одавно почела да користи Украјину као оружје против Москве. Италијански лист „Република“ објавио је 16. августа извештај свог дописника из Енглеске, Антонела Герере, „У тајној британској бази где украјински војници уче да се боре против Руса“. „Ово је извештај са места где Лондон обучава 10.000 Кијевљана“, пише Герера. „…Овде те уче како да се браниш и како да убијаш. Извештају је приложен видео снимак на коме се види како украјински војници у британским униформама увежбавају напад на село. Ситуација је што ближе реалној. Покварени аутомобили леже на улици, чује се пуцњава, дим се шири…

У Лондону су још 2011. године говорили о Кијеву као о оружју против Москве. О томе пише амерички новински сајт „Грејзон“ (Grayzone) у чланку Т. Колса „Како је Британија ојачала украјинску војну машину и изазвала директан сукоб са Русијом“. Данас Британија, напомиње аутор чланка, игра кључну улогу у размештању предњих делова НАТО-а и у извођењу вежби на границама Русије. Лондон шаље у Украјину оружје, специјалне снаге, оружје вредно милијарде фунти. Британија је од 2015. године обучила 22.000 украјинских војника у оквиру тзв. Иницијативе за поморску обуку (Maritime Training Initiative) и операције „Орбитал“ (Operation Orbital).

Т. Колс подсећа да је у својој књизи „Тајни ратови Британије“ (Britain’s Secret Wars)  написао како је Уједињено Краљевство годинама обучавало украјинско војно особље. Британски стални представник при УН Ли Тарнер је још 2011. рекао: „Ако Украјина успе, то ће променити цео постсовјетски простор.“ Тарнер је веровао да Британија треба да постане капија Украјине преко које ће се Украјина придружити НАТО-у. „Британија може много да уради тако што ће наставити да блиско сарађује са Украјином, помажући њеним оружаним снагама да се реформишу, сарађују са НАТО снагама и интегришу се у структуре блока“, нагласио је Тарнер пре више од 10 година (тада је председник Украјине био Јанукович) .

Између 2017. и 2020. године, британска влада је потрошила преко 30 милиона фунти на оно што је познато као Фонд за сукобе, стабилност и безбедност. Фондација је пружила помоћ Специјалној посматрачкој мисији ОЕБС-а у Украјини. У септембру 2021. званичници британског Министарства одбране одржали су посебан састанак са представницима Националне гарде Украјине. Информације о томе у Британији проглашене су поверљивим.

Годину дана касније, Украјина и Британија потписују меморандум о разумевању за наставак војне обуке и извоза оружја. У 2018. години, тимови за обуку који се састоје од представника Краљевске морнарице и Краљевског морнаричког корпуса били су распоређени за обуку украјинских морнара. Крајем 2020. године објављено је да се у Украјини налази 100 војних лица из 3. пешадијског батаљона и 4. батаљона Краљевског пука Шкотске, који обучавају Оружане снаге Украјине. У јуну 2021, компанија Бабкок (Babcock) – војни извођач радова потписала је тројни меморандум о разумевању са владама Британије и Украјине за обнову украјинских поморских база.

У августу 2021, магазин „Солдиер“ (Soldier) је известио да британске трупе „вежбају заједно са украјинским колегама у мултинационалном програму у који су укључене још и трупе из Канаде, САД и Шведске“. Ову борбену групу од 400 људи чинили су углавном припадници 4. батаљона Шкотског краљевског пука, који су распоређени у Украјину „ради развоја билатералних односа, заједничког планирања и извођења тактичких операција“. У чланку се описује како је особље ове групе изводило вежбе са бојевим гађањем, заједно са 54. механизованом бригадом Оружаних снага Украјине, која је „у више наврата била у турбулентном Донбасу“.

Ове године, 28. фебруара, четири дана након почетка Специјалне војне операције (СВО), у британској штампи се појавио извештај да група ветерана САС-а који су се борили у Авганистану и Ираку прима новац од неименоване приватне компаније преко неименоване европске земље. У ову групу спадају подофицири, као и снајперисти који ће убијати руске извиђаче и коректоре артиљеријске ватре. Поред тога, Група за специјалне операције САД и САС имају план да евакуишу високорангиране украјинске политичаре, укључујући Зеленског.

Парламентарни заменик министра одбране Џејмс Хипи рекао је у априлу да ће за Украјину бити произведено 120 оклопних возила и да ће украјинска војска бити обучена да их користи у Британији. Британски специјалци стигли су на Оболон код Кијева да обуче 112. украјински батаљон у употреби противтенковских ракета НЛАВ. Нешто касније, појавили су се извештаји да је око 20 специјалиста САС за диверзије стигло у Лавов. А једна ескадрила САС налази се у Пољској, где обучава Украјинце за вршење диверзија.

Медијски извештаји показују да је до краја маја британски порески обвезник Украјини дао невероватних 2,8 милијарди фунти у такозваним програмима помоћи и војне опреме, укључујући 6.500 противтенковских пројектила. У јуну су резервисти британског 4. батаљона Мерсијског пука извели заједничку борбену обуку са Бригадом „Челични вук“ литванске војске, уз учешће 3.500 војника из 14 земаља, укључујући Украјину. Чак 20.000 плаћеника („добровољаца“) се наводно борило у Украјини до јуна, од којих је 3.000 Британаца. До 80% плаћеника пролази кроз такозвану Грузијску легију, која је подређена украјинској војној команди.

Британија и Централни Запад, примећује аутор чланка на порталу Grayzone, цинично су одбацили предлог Русије о гаранцијама њене безбедности. „Комбинација ароганције, тврдоглавости и милитаризма, којима су пренатрпани британски документи“, пише „Грезон“, „показују како су се стварали услови за френетичну конфронтацију између нуклеарних држава.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/08/18/dolgij-britanskij-sled-na-ukraine-56976.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *