Спиритуалистичке сеансе и самоуверени марш антихришћанства

  • Сваки шести грађанин земље победничкогог индивидуализма верује, како пише познати редитељ, сценариста и писац Курт Андерсон у својој књизи „Земља фантазија: како је Америка полудела – 500-годишња историја“, да „медији или влада додају тајну технологије у телевизијске сигнале ради контроле контролу ума.“ Штавише, још 15% верује да је то сасвим могуће. Четвртина Американаца чврсто, верује у постојање Сатане, вештица и других злих духова.

АУТОР: Владимир МИХЕЕВ

Данас, на интуитивном нивоу потрошача, почињете да прихватате „криву удвостручавања знања“, која каже да се сваких 12 сати количина информација о свету око нас удвостручује. Међутим, упркос овом незаустављивом порасту интелектуалног потенцијала, значајан део „неуких“ грађана преферира мистицизам. У Америци изгледа да њихов удео расте.

Познати доктор у једној од најпрестижнијих америчких универзитетских болница промовише… „чудотворне лекове“ у својој свакодневној телевизијској емисији. Амерички кабловски ТВ канали приказују документарне филмове у којима су сирене и духови, анђели и чудовишта представљени као саставни и стварни елементи света око нас.

Паралела се нехотице јавља са несветим 90-им годинама, када је кијевски психотерапеут Анатолиј Кашпировски обећао излечење након његове сакраменталне фразе „Дајем упутства“, а новинар Алан Чумак, који је, према његовим речима, открио екстрасензорне способности, седећи пред телевизијском камером, наводно „набија“ позитивном и лековитом енергијом воду, правећи једноставне покрете рукама.

Зашто је Америка обузета махнитом потражњом за мистицизмом? Објашњење које нуди Курт Андерсон је да су се „Американци предали свим врстама магијског размишљања, релативизму, веровању у маштовита објашњења – малим и великим фантазијама које нас теше, узбуђују или плаше“. И даље: „Фантазија је основни производ Сједињених Држава. Од очева луталица па надаље, Америка је била место где су долазили одметници и наказе тражећи слободу да креирају сопствену замишљену стварност.”

СПИРИТИСТИЧКЕ СЕАНСЕ У БЕЛОЈ КУЋИ

На листи првих дама које су биле повезане са мистичним учењима и окултним праксама налази се Џулија Тајлер, супруга председника Џона Тајлера. Веровала је у своје паранормалне способности, можда под утицајем своје мајке, која се бавила астрологијом и спиритуализмом.

Мери Тод Линколн је такође наставила да тражи утеху у спиритуализму након убиства њеног мужа – председника.

Илузиониста Хари Худини, који се сматра мађионичарем и чаробњаком, водио је рат против племена гатара, захтевајући да се они као такви забране. Током саслушања у америчком Конгресу 1926. године, Худини је цитирао признање једног вашингтонског медијума: „Знам поуздано да су се сеансе одржавале у Белој кући са председником (Келвином) Кулиџом и његовом породицом. Истина, помоћници председника и прва дама Грејс Кулиџ су то оштро демантовали.

Еленор Рузвелт, супруга председника Френклина Д. Рузвелта, консултовала је медијуме и гатаре као што је хироманткиња Нели Симонс Мајер, која је постала толико позната да су је понекад називали хироматском звездом (Palmist to the Stars). Када је прочитала судбину са длана председника Рузвелта, он ју је назвао „најзанимљивијом женом која је посетила Белу кућу последњих година“. А Еленор Рузвелт је рекла да је осетила присуство у Белој кући… духа Абрахама Линколна.

Идемо даље. Жаклин Кенеди, прва дама током председниковања Џона Ф. Кенедија, веровала је у паранормално и практиковала прорицање судбине користећи руне и И Цинг, древну кинеску „Књигу промена“.

Ненси Реган, супруга председника Роналда Регана, изазвала је поприличан скандал због својих редовних консултација са астрологом Џоан Квигли, која је одредила повољне датуме за њене догађаје и путовања, посебно након покушаја атентата на њеног мужа 1981. године. Астролог је чак навела најповољније дане и сате за полазак председничког лета (Air Force One), за који је од прве даме добила месечни чек у износу од 3.000 долара.

У својим мемоарима под насловом „Шта Џоан каже?“ Астролог тврди да је управо она убедила Ненси да ће Совјетски Савез бити отворен за преговоре и да председник Реган треба директно да контактира Михаила Горбачова…

ОДМЕТНИЦИ, НАКАЗЕ И СОРОШ

Постоји популарна теорија завере америчких аутора да Сједињеним Државама и Западом у целини влада транснационална организована криминална заједница (ОКЗ) педофилских сатаниста. Вође ове тајне светске владе, између осталог, киднапују децу, извлаче им из крви супстанцу адренохром, која служи као аналог еликсира вечне младости, и продужавају живот старијима.

На челу ове „дубоке државе“, према истој верзији, стоје познате личности, међу којима се обично помињу Барак Обама, Хилари Клинтон, Џорџ Сорош и ТВ водитељка Опра Винфри.

Филозоф Карл Попер је сковао термин „теорија завере“ у својој књизи „Отворено друштво и његови непријатељи“ из 1945. године. Његов изглед је објаснио чињеницом да су многи склони да иза конкретних и великих догађаја виде спровођење „директних планова неких утицајних појединаца и група“.

Без обзира на то да ли су КАнон (QAnon) теорија и друге сличне њој оправдане и способне да прођу проверу чињеница, ово „колективно несвесно“, према Карлу Јунгу, у великој мери одређује тип размишљања и понашања значајног дела грађана васпитаних на Холивудским хорор филмовима, филмовима катастрофа, стриповима са суперхеројима и суперзликовцима, који су незамисливи у нашем сублунарном материјалном свету.

Раније је, према истраживачима овог не чисто америчког феномена, постојала „динамичка равнотежа између фантазије и стварности, опсесије и умерености, лаковерности и скептицизма“.

Данас, када смо приморани да живимо, укључујући и виртуелни простор, међу милијарду интернет сајтова, сви „одметници и наказе“, по Андерсону, лако могу да нађу истомишљенике или лаковерне потрошаче својих фантазија. А онда повратне информације које добијају додатно пуне светску мрежу измишљеним теоријама, наводно лажним чињеницама и несигурним саветима како даље живети.

Основни закључак Курта Андерсона је: „Комбинујте епски индивидуализам са екстремном религијом. Помешајте шоу бизнис са свим осталим. Пустите да све то траје неколико векова, а затим прескочите шездесете и доба интернета. Резултат свега тога била је Америка у којој данас живимо, где су стварност и фантазија чудно и опасно замућене и помешане.”

САТАНА ТАМО ПРАВИ БАЛ

Ако као полазну основу узмемо концепт „екстремне религије“, онда нам на памет пада „Сатанин храм“, који је обезбедио да 2015. године, одлуком Врховног суда Оклахоме, да се споменик Десет заповести на територији Капитола, а који је подигнут донацијама грађана, сруши.

„Сатанистички храм“ је званично признат као црква и стога је 2019. године америчка пореска служба ослободила храмовнике од пореза, јер су верска организација. Број присталица сатанистичке идеологије, према британском Гардијану, достигао је 700 000, они имају огранке у 24 државе и шест земаља, укључујући Велику Британију, Немачку и Финску.

Поклоници Бафомета, крилате фигуре са главом јарца која се сматра симболом сатанизма, воде пропагандну кампању за укидање свих празника црквеног порекла, забрану читања молитава у школама и искорењивање Библије као такве.

Може се претпоставити да сатанисти имају много покровитеља у „дубокој држави“, будући да у потпуности деле једну од пратећих теза животне, односно антиживотне филозофије неолиберала и изборног програма Демократске странке. Сатанисти сматрају да је абортус обавезан у било којој фази трудноће.

Сатанисти су 12. фебруара 2023. објавили отварање бесплатне клинике за абортус у Новом Мексику. Сатанисти чак користе свој посебан ритуал у овом случају.

Иначе, амерички председник Џо Бајден једном је изрекао неочекивану фразу: „Није ме брига ако мислите да сам инкарнација ђавола“. Како тачно примећује политиколог Јуриј Баранчик, „ово је кључно питање: да ли је човек дете Божије или животиња, хомункулус слепљен из животињских нагона и потреба“.

То је потпуна агресија на традиционална веровања и традиционалне вредности, према речима познатог аналитичара, „гора је од фашизма. И опаснија је, јер је умотана у прелепи омот некакве слободе, вечног празника, карневала итд. Претходна ера нам је украла АНТИчност –цивилизацију Анта, од Рима до Санкт Петербурга, доказ о постојању које је било забележено са документарном тачношћу у ремек делима уметника катастрофе 17-18. века, а данас већ покушавају да нам украду хришћанство“.

ОЧАЈ ПОДСТИЧЕ ОКУЛТИЗАМ

Фасцинација окултним митовима и ритуалима постоји већ дуже време. У Сједињеним Државама, окултизам је доживео своје прво златно доба између краја грађанског рата и бурних двадесетих година прошлог века. Овако Џон Мајкл Грир, амерички писац, тумачи овај феномен када се осврће на велику и малу политику.

Током 1920-их, „барони-пљачкаши са Волстрита су на савезну владу гледали као на своју подружницу, а већина становништва је на тежи начин научила да ће њихове бриге остати нерешени, а њихове потребе незадовољене. То је допринело широком интересовању за различите врсте магијских радњи, од чаролија за лични просперитет до иницијација у магичним ложама које имају за циљ постизање виших стања свести.”

Сто година касније, према наводном друиду Џону Мајклу Гриру, појавили су се снажни нови подстицаји да се људи окрену мистицизму и окултизму. Не тако давно, седамдесетих година прошлог века, америчка четворочлана породица са једним плавим оковратником, односно представником радничке класе, могла је себи да приушти куповину сопственог дома уз хипотеку, да једе три оброка дневно – квалитетна и разнолика, па чак и да штеде за разне луксузе, не често, али понекад. Данас, Џон Мајкл Грир брине, „четворочлана породица из радничке класе у Сједињеним Државама ће вероватно живети на улици“.

Даље, аутор аргументује као политички економиста, набрајајући факторе који су довели до овог тужног краја. Међу њима: „Премештање америчке производње у друге земље, прећутно подстицање масовне илегалне имиграције ради смањења плата и погоршање услова рада, метастатистички раст владине регулативе која потискује мала предузећа у интересу огромних мултинационалних корпорација и тако даље.“

Дошло је, између осталог, до монументалне промене у квалитету, стандарду и начину живота десетина милиона Американаца који су „сада уроњени у сиромаштво и беду“. А ово је „директан резултат политике коју је са ентузијазмом усвојила и промовисала америчка политичка класа“.

Као последица тога, резимира проницљиви друид, „међу угроженом већином, магија (окултно) постаје популарна јер нуди начин да се побољша живот када су све друге опције затворене“.

Када би било могуће користити времеплов, онда би било могуће телепортовати Кашпировског, Чумака и, у исто време, главног антидепресива тог доба, Михаила Задорнова, из наших 90-их.

Да, збуњени Американци налазе спас у окултним ритуалима. С једне стране, то подрива њихову уџбеничку слику о крајње рационалним, па чак и циничним крекерима, а с друге стране потврђује дугогодишњу сумњу да је вишедеценијско формирање конформистичке нације, која је размишљала новинским насловима и цртаним филмовима, није било узалуд.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2024/06/26/zamorochennye-amerikancy-nakhodyat-spasenie-v-okkultnykh-ritualakh.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *