У окробру 2021. забележено је да се број Срба у дијаспори умањио за 92.000 држављана у односу на исти период претходне године, а позитиван тренд повратка наших људи из иностранства посебно је видљив у узрасту младих и високообразованих, чији повратак је убрзала епидемија.

Александар Јаковљевић из Програма за циркуларне миграције „Тачка повратка“, основаног уочи пандемије ковида 19, рекао је за Танјуг да се људи највише враћају из Немачке, Аустрије, Швајцарске, а бележи се тренд земаља попут Аустралије, Канаде, САД.

– Тако да из тих земаља у последње време имамо повећано интересовање људи који се свакодневно јављају да виде како могу да се врате у Србију – нагласио је Јаковљевић.

Он је истакао да је епидемија корона вируса донела највеће промене у области миграције у задњих десет година.

– Пандемија је убрзала повратак у Србију.

Тачка повратка комуницира са више хиљада младих, путем програма директне подршке, као и са пензионерима који желе да се након завршетка радног стажа у иностранству, врате у Србију.

– За њих имамо и програм менторства како бисмо им помогли приликом повратка – додао је Јаковљевић.

Иако мејнстрим медији у Србији покушавају да прикажу да је разлог њиховог повратка у Србију добра пословна клима и лако запошљавање, истина је мало другачија. Србија нажалост има велики број високообразованих на бироу за незапослене и велики број младих је одлазио из Србије претежно због запослења и боље зараде у иностранству.

Можемо да видимо драконске мере у Аустралији и Канади током претходне две године, закључавања, забране кретања, обавезну вакцинацију…укидање људских права, то је довело до тога да велики број људи жели да оде из тих земаља. Слобода је ипак најважнија.

ИЗВОР: https://srbin.info/drustvo/sloboda-nema-cenu-sve-vise-povratnika-iz-kanade-amerike-i-australije/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *