• Дева је био један од оснивача велике Албаније и сурове СС дивизије Скендербег, која је ликвидирала Србе, Јевреје и Роме у Другом светском рату

Агенција Уједињених нација задужена за развој држава и територија (УНДП) у Косовској Митровици реконструише кућу Џафера Деве (1904-1978), озлоглашеног нацисте кога су због суровости звали и косметски Хитлер. Дева је био један од оснивача велике Албаније и сурове СС дивизије Скендербег, која је ликвидирала Србе, Јевреје и Роме у Другом светском рату.

Кућа Џафера Деве, оснивача СС дивизије Скендербег. Фото: Фејсбук УНДП

Скандалозна обнова се одвија у оквиру пројекта Европске уније који доприноси стабилности и миру (ИцСП). После обнове, Девина кућа у јужном делу Косовске Митровице ће, како је најављено, постати регионални центар за културне активности, што многи тумаче као покушај његове рехабилитације.

– Уколико се нешто чини из незнања, то није оправдање. Донекле бих разумео да кућу Џафера Деве реконструишу Албанци, али срамота је што је обнављају Уједињене нације. Дева је био убица и злочинац – каже нам историчар проф. др Љубодраг Димић. – У сваком случају морамо се запитати какве вредности негују и подстичу УН и колико је то супротстављено постулатима који чине темељ организације. Уједињене нације су настале на крају Другог светског рата са циљем да се никада не понове злочини и идеологија која је поражена у том рату.

За време немачке окупације Дева је био квислиншки градоначелник Косовске Митровице и министар унутрашњих послова Албаније. У обелодањеној архиви америчке Централне обавештајне агенције насловљеној Нази Wар Цриме Дисцлосуре Ацт наводи се да је Дева у Београду, у лето 1943, добио инструкције Немачке врховне команде за Балкан да оформи владу која ће водити рачуна да циљеви Немачке не буду ометени, а већ октобра исте године постао је министар унутрашњих послова у Тирани. Исти извори наводе и да га је Хитлер одликовао 1944. године.

– За нас је реконструкција куће Џафера Деве спорна, али за УНДП очигледно није. Они су део окупационог апарата на КиМ. Кад Уједињене нације реконструишу кућу Џафера Деве и планирају да се тај простор користи за промоцију културе, као да афирмишу идеологију којој је он припадао – каже историчар Александар Раковић за „Новости“.

– УНДП обнавља кућу, а Албанци ће јој дати великоалбански карактер који је Дева као личност носио. Оно што је Аћиф Хаџиахметовић Бљута био у Новом Пазару, Дева је био у Косовској Митровици. Откад је подигнут луксузан маузолеј Адему Јашарију, ништа ме не изненађује. Албански терористи су постали уважени део тог друштва.

Генерал Ханс Густав Фелбер описао је Деву као основну покретачку снагу на КиМ.

Џафер Дева

Дева се повезао са немачком обавештајном службом још пре почетка рата, а током окупације успео је да се наметне као најмоћнија фигура на простору косовскомитровачког округа – каже историчар др Игор Вукадиновић из Балканолошког института САНУ. – После капитулације Италије, преузео је водећу улогу у Другој призренској лиги која је управљала целом „великом Албанијом“. Искористио је окупацију за подстицање погрома над Србима, а умешан је и у Холокауст. Наиме, 1942. организовао је акцију одузимања јеврејске имовине у Митровици и депортацију Јевреја у логор Старо сајмиште. Успео је да се повуче са немачким трупама са Балкана, док је своје сараднике оставио на КиМ и дао им упутства како да наставе борбу иза линија непријатељског фронта. Боравио је у Турској и у Италији до 1956, када се пребацио у САД. Дева је спокојно окончао живот. Није одговарао за злочине које је починио.

Породични музеј?

Кућа Џафера Деве је проглашена за споменик културе, и описује се као грађевина велике историјске, културне и архитектонске вредности, коју су 1930. године саградиле аустријске архитекте и радници. Раније је писано да ће у обнову бити уложено 150.000 евра, „како би постала музеј Џафера Деве и његове породице“.

ЗАЈЕДНИЧКИ ОДГОВОР ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, УНДП И ПРИШТИНСКОг МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ

ФОКУС НА ОЧУВАЊУ КУЛТУРНОГ И ВЕРСКОГ НАСЛЕЂА

Са забринутошћу узимамо у обзир контроверзу која повезује прошлост зграде и тренутно раде на алтернативама за добробит локалне заједнице и дијалога међу заједницама – наведено је у заједничном одговору ЕУ на Косову – ЕУСР, УНДП и приштинског Министарства културе „Новостима“.

– Очување и обнова културног и верског наслеђа је вођено потребом да се сачува за нове генерације. Фокус је на архитектонским вредностима – наводи се у њиховом саопштењу. – Кућу, која се налази у центру Митровице, подигли су 1930. аустријске архитекте и радници. После Другог светског рата, 1945, СР Југославија је конфисковала сву имовину Џафера Деве, а имовина је прешла у друштвену својину. Након конфискације, кућа је коришћена као дом здравља, склониште за бескућнике, сиротиште, а једно време и као зграда Општине. Зграда припада модерном западноевропском стилу и прва је такве врсте у Митровици, са бројним спољним украсима, карактеристичним за њен стил.

У одговору још пише да се Девина кућа налази на привременој листи заштићених споменика културног наслеђа на Косову:

– Иако је због своје архитектонске вредности проглашена спомеником културе, кућа је пропала. Планирана рестаурација ће обезбедити да се њене архитектонске вредности врате. Културни центар служиће као центар за окупљање локалних заједница, истраживање идеја, промовисање интеркултурализма, толеранције и повезаности.

ИЗВОР: Вечерње новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *