Cut map of Ukraine. Concept of disintegration of the country

Члан Савета за међунационалне односе при председнику Русије Богдан Безпалко рекао је у интервјуу за портал Украина.ру да се оружани сукоб у Донбасу може окончати ликвидацијом украјинске државе.

„Најбољи начин би био ликвидирање саме Украјине као државе. Било би боље не само за Русију и становнике Донбаса, већ и за грађане саме Украјине, за оне који тамо живе „, рекао је Безпалко.

Он је напоменуо да је Украјина лишена субјективитета – земљом управља Запад кроз утицајне националисте, те додао да се у таквим условима споразум из Минска неће спровести.

Према његовом мишљењу, украјинске власти чине све да униште јавне институције, инфраструктуру, индустрију и медицину, чиме компликују живот Украјинаца.

На питање да ли је могућ рат између Русије и Украјине  експерт је одговорио на следећи начин: „Могуће је ако Русија и њени глобални противници уђу у непремостиве противречности. Хипотетички, рат је могућ, али овде ће се Украјина понашати не толико као субјект, већ као објект овог рата, инструмент, торпедо. То је могуће само ако дође до непремостивих противуречности између Русије и њених геополитичких конкурената, противника, што ће довести до војне конфронтације “.

Међутим, према његовом мишљењу, сукоб у директнијем, непосредном контакту за сада је мало вероватан, због „самоубилачке природе употребе нуклеарног оружја чак и на локалном нивоу, тада ће, највероватније, то бити посреднички рат уз помоћ других држава и сила “.

Друга варијанта, према Безпалку, јесте ако одлуче да тестирају Русију на њену војну и другу одрживост, да ли ће руска елита моћи да донесе довољно радикалне одлуке ради заштите националних и државних интереса. „Ово донекле подсећа на сукоб са Грузијом 2008. године. Тај рат је очигледно био пробне природе, једноставно смо тестирани – хоћемо ли прогутати апсорпцију Јужне Осетије и геноцид над Осетима или не? Нисмо га прогутали, узели смо то у обзир „, рекао је он.

С руског превео Цветин Глоговчанин

ИЗВОР: http://www.stoletie.ru/lenta/v_sovete_pri_prezidente_rf_predlozhili_likvidirovat_ukrainu_423.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *