Босна је стара средњовјековна србска држава, а Херцеговину је Вукчић оформио касније и од тада су то су два сасвим одвојена ентитета, прво окупирана од стране Османлија, а онда од стране Аустро-Угара, тј. више од Аустријанаца, него од Угара. Како смо ми Срби, непокорни народ, увијек водили борбу за ослобођење од сваког окупатора, у нека доба су Османлије, када више нису могле да задрже ту територију, продале БиХ скупа са становништвом. Продали су уз земљу и нас Србе свих вјера и невјера, Аустро-Угарској монархији, у смислу, дајте нам коју пару за ову земљу, па се ви бакчите са Србима, ми више не можемо.

Вјероватно су Аустијанци тражили само земљу без оригиналних, непревјерених Срба, па како Османлије нису могле да изпоштују тај захтјев, морале су да спусте цијену. Рекли су Аустријанци да не може бити иста цијена за земљу са кротким становништвом као и са бунтовним који стално прави проблем. Тражили су попуст због тога што су уз БиХ долазили и Срби у пакету. Тако да су Османлије биле презадовољне са било каквом цијеном коју су им Аустријанци нудили, јер какво је вријеме долазило остали би и без новца и без земље.

Од тада је Босна и Херцеговина један ентитет у одвиру АУ монархије, који се састојао од два ентитета, што му само име говори. Дакле, становници Босне и Херцеговине нису Босанци, него Босанци и Херцеговци, док су њени конститутивни народи нешто друго.

Изгледа да смо и ми данас, цијела Босна и Херцеговина, продати опет истом царству, пошто преовладававају  владари Германи као представници ОХР-а, врховног владара БиХ-ом. Овај потоњи, ћелави цвикераш је чак и нелегално на власти, није уопште поштована процедура избора Високог представника, а сви се понашају као да је легално на власти.

Оно што сваког родољуба боли, је ментални склоп неких људи по Босни и Херцеговини који су избили на површину, а то је њихов поданички дух, најбоље уочљив и као симптом лијепо видљив на интрнет страници „требевиц.ба“. У опису тврђава за које се каже да су аустроугарске слиједи објашњење да оне служе за заштиту Сарајева (од кога?), да су за одбрану (од кога?), да су за заштиту пруге (од кога?).

Испада да је Аустро-Угарска овдје у својој кући и на своме, а имају неки злочести агресори од кога се они штите и бране. Да видимо који су ти неки злочести, Османлије нису гарант, они нису имали снаге ни тада, као што немају ни сада, да нападају БиХ. Осим тога добили су новац за њу, немају морално право да је поново отимају.

Нема теорије да су то икоји други до Срби.  Иако смо одвајкадашњи народ на овим просторима, ми смо, по њима, ти агресори на БиХ и на несрећне Аустро-Угаре који су се морали бранити од нас у нашој кући у коју су они непозвано упали.

Тражим да се у духу родољубља на овом сајту Аустро-Угари представе као оно што и јесу – окупатори, а да се ријечи заштита и одбрана прошири тако да се односи на заштиту и одбрану њихове окупације, а не Сарајева, пруге и земље. Они су првенствено штитили себе и свој агресорски пројекат који је почивао на пљачки наших ресурса.

Душко Бошковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *