• Само у фебруару Кантонални МУП издао је готово три пута више одобрења за набавку ватреног оружја од мјесечног просјека претходних година

Из сарајевског МУП-а наводе да је током фебруара физичким лицима издато 200 одобрења за набавку ватреног оружја и 158 оружаних листова.

Полиција је слично забиљежила и мјесец раније. У јануару су исписали 131 одобрење и 96 оружаних листова.

Тенденција константног повећања запримљених захтјева за располагање ватреним оружјем забиљежена је од средине прошле године.

Ријетки захтјеви су негативно ријешени, мада у полицији тврде да сарајевски „заљубљеници“ у ватрено оружје пролазе ригорозне контроле.

Уз константно повећање броја нелегалног оружја, а стране агенције процјењују тренутно око 820.000 комада на бх. тлу, Координациони одбор за контролу малог и лаког наоружања БиХ, у прошлој години збројио је више од 320.000 легално регистрованог.

Од тога, скоро 200.000 у Федерацији БиХ, а остатак у Српској и дистрикту Брчко. Новорегистрованих у Федерацији је око 13.000. Углавном у кантонима са бошњачком већином. Само у Срајеву издато је 1.300 одобрења у прошлој години.

У овој, ако полиција настави да исписује одобрења, биће и дупло више. И вишегодишња статистика је неумољива. Од 2016. када су два ентитета имала готово идентичан број регистрованих власника оружја, око 160.000, у Српској се биљежи перманентан пад, а у Федерацији БиХ непрестани раст.

Уз арсенале нерегистрованог наоружања, које полиција проналази након почињеног кривичног дјела, поставља се питање – чему је сарајевско оружје, легално и нелегално, намијењено?

ИЗВОР: https://www.in4s.net/sarajevo-se-masovno-naoruzava/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *