• Још у мају 2017. године кантонална Скупштина усвојила је нове законе и формирала комисију која је сачинила наставни материјал са четири тематске целине од војно-политичког аспекта и свакодневног живота града у ратним условима до ратних злочина и судских пресуда

У Кантону Сарајево у току је ревизија наставног материјала за основно и средње образовање који се односи на ратни период града од 1992-1995. године и судске пресуде Међународног суда за ратне злочине и судова БиХ.

Министарство за образовање, науку и младе допуну наставног штива не базира на историјским чињеницама, него на сугестијама политичара попут министарке Наиде Хоте Муминовић, пише портал РТРС наводећи оцену академске заједнице у Републици Српској „да се очито ради о злоупотреби историје у политичке и идеолошке сврхе“.

Министарство за одгој и образовање Кантона Сарајево је посебну пажњу, додају, усмерило на додатно образовање ученика основних и средњих школа о ратном периоду града и судским пресудама Хашког трибунала и домаћих судова.

Наметање ових тема почело је у мају 2017. године када је кантонална Скупштина усвојила нове законе и формирала комисију која је сачинила наставни материјал са четири тематске целине од војно-политичког аспекта и свакодневног живота града у ратним условима до ратних злочина и судских пресуда.

Ресорно министарство са министарком Наидом Хота Муминовић најавило је овогодишњу ревизију, односно допуну новим судским пресудама и предратним говорима тадашњих представника српског народа.

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић подсећа на препоруку Савета Европе из 2000. године да се у наставним програмима на свим нивоима период 1992-1995. не изучава. Међутим, поједини кантони у ФБиХ нису се обазирали на ту препоруку него су почели са блаћењем и оптуживањем српског народа која не престају. Због тих чињеница, пре десетак година, ратне године нашле су своје место и у образовном систему Српске, каже Дамјановић.

„Држимо се принципа, да у тим нашим плановима и програмима апсолутно не вређамо ни један народ. Ми желимо да ученике или генерације ученика које сад похађају школе упознамо са чињеницама, са догађајима из 1992. до 1995. године, а да ли ће то бити историјска чињеница, то нека доказују историчари у наредних 50 година“, каже Дамјановић.

За професора бањалучког Филозофског факултета Драгишу Васића није изненађење додатно образовање ученика које намећу политичари и поменута министарка, пренео је Танјуг. За Васића је недопустива злоупотреба историје у политичке и идеолошке сврхе.

„Прочитао сам да је њихова министарка образовања указала конкретно шта треба да буде у тим садржајима, а то не би требало да буде посао једног министра образовања. Дакле, наставне програме, садржаје уџбеника, треба да пишу историчари“, јасан је Васић.

Једнострани приступ образовања младих нараштаја на неистинама у будућности може довести до нежељених дешавања, закључује посалник СНСД-а у ПД ПС БиХ Милорад Којић.

„Праве класичан вид индоктринације будућих генерација, а та индоктринација је превасходно заснована на неистинитим тврдњама. Те нове генерације могу бити проблематичне за будућност свих народа и могу произвести неке негативне последице у блиској будућности“, истиче Којић.

Сарајевска власт и кроз образовни систем и креирање сопствене историје диктира затирање мултиетничког града у којем је живело 170.000 Срба, од којих је остало још неколико хиљада.

ИЗВОР: https://rt.rs/srbija-i-balkan/44789-revizija-udzbenici-istorija-skole-sarajevo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *