PAKISTAN RAMADAN TARAVEEH PRAYER

ОДГОВОР НА ДЕКЛАРАЦИЈУ СВЕСРПСКОГ САБОРА

  • Бошњачки интелектуалци скинули маску и јавно рекли оно што 30 година мисле – да је БиХ само бошњачка, каже Милорад Додик

АУТОР: Младен Кременовић

Од нашег сталног дописника
Бањалука – Народна скупштина Републике Српске ће наредне седмице, то јест на седници 2. јула, расправљати, и највероватније усвојити Декларацију усвојену на Свесрпском сабору. Овај документ у основи превасходно истиче културно јединство српског народа и апелује на поштовање међународног права, то јест Резолуције 1244 и Дејтонског мировног споразума. У Декларацији се наводи да дејтонски Устав БиХ није тесан за Републику Српску и да аутономија стечена тим уговором одговара српском народу у Босни и Херцеговини. Ипак, овај документ отпочетка изазива негативне реакције у појединим круговима на Западу, као и у Сарајеву.

У одговору на Декларацију, сарајевски „Круг 99” је за 4. јули најавио конвенцију под називом „Босна је наша – босанска”. Након ове конвенције организатори најављују скупове и у другим градовима БиХ. Како наводе, планирано је да се на сарајевској конвенцији, коју представљају као „патриотски одговор”, постигне државотворно јединство „о доктринама подела и хегемоније над БиХ”. У документу Свесрпског сабора који је усвојен недавно у Београду скреће се пажња на то да је Дејтонски мировни споразум битно нарушен и исказује противљење интервенционизму, али професор Енвер Халиловић у томе чита „синтезу свих историјских облика великосрпских политичких пројеката од Начертанија до Меморандума САНУ-а”.

У стварности, Декларација Свесрпског сабора позива на тешњу сарадњу Србије и Српске, затим указује на неподношљиве услове за живот Срба на КиМ, те наводи да територија Републике Српске не може бити отуђена мимо Устава и закона РС. Тај део је, чини се, највише засметао делу западних представника у Сарајеву, који су одмах почели да доводе у питање суверенитет Републике Српске, истовремено понављајући неосноване тезе које нису поткрепљене Дејтонским споразумом да „државна имовина припада БиХ”. Свесрпска Декларација, која чланство у ЕУ одређује као стратешки циљ уз очување свих пријатељстава и стварања нових, и у којој се исказује пијетет према свим жртвама из деведесетих и на неколико места наглашава неопходност поштовања „Дејтона”, за професора Халиловића је посебно спорна јер „представља политички документ и има државно-обавезујућу употребну вредност”. Он је, како преносе сарајевски медији, на сесији Асоцијације независних интелектуалаца „Круг 99” навео да Декларација представља „агресију на БиХ и сецесионистички атак РС на интегритет и суверенитет БиХ”.

Председник РС Милорад Додик је коментаришући најављену конвенцију под називом „Босна је босанска” иронично навео да „само лонац може бити босански”, додавши да је БиХ по Дејтонском споразуму дефинисана као заједничка земља Срба, Хрвата и Бошњака. Додик је навео да је „добро да су скинули маску и јавно рекли оно што 30 година мисле – да је БиХ само бошњачка и да су Срби и Хрвати за њих страно тело”. „Добро је да сви виде ко разваљује БиХ. Дуго вам је требало, али никада није касно”, написао је Додик на мрежи „Икс”.

Заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац рекао је да „босанска” БиХ не постоји, јер је то илузија и великобошњачки пусти сан који, како је навео, произлази из „Исламске декларације”, а не из дејтонског Устава и реалности. Он закључује да постоји само дејтонска БиХ, састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

ИЗВОР: Политика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *