• У ствари, Американци шаљу главнокомандујућег рата у Украјину.
  • Задаци овог генерала ће укључивати директно руковођење оружаним снагама Украјине, координацију акција НАТО савезника и контролу над деловањем власти у Кијеву

 АУТОР: Аљона Задорожаја/Дарја Волкова

Мисија америчке помоћи оружаним снагама Украјине може добити званично име и команду. Штавише, ову мисију, како преносе медији, предводиће високорангирани генерал. Зашто се Вашингтон одлучио на такав корак, којим задацима ће се бавити нова структура и како ће сличне акције САД утицати на даљи ток борбених дејстава?

Наизади је постало познато да администрација председника САД намерава да у блиској будућности да име својој мисији помоћи Украјини, као и да именује генерала за њеног шефа. Ово пише The Wall Street Journal, позивајући се на америчке званичнике.

Како напомиње The Wall Street Journal, амерички генерал ће предводити напоре администрације Џоа Бајдена да обучи украјинску војску и пружи помоћ Оружаним снагама Украјине. Истовремено, одлука о давању имена мисији пружиће могућност да се војном особљу које учествује у њој додељују награде и посебни новчани додаци, а такође ће подићи статус мисије на ниво оних које је Пентагон већ спроводио у Ираку и Авганистану („Ирачка слобода“, „Трајна слобода“ и други).

Како наводи лист, генерал који ће предводити мисију биће са две или три звездице, што је еквивалентно чину генерал-мајора или генерал-потпуковника у Русији. Поред тога, именовање такве особе подразумева стварање тима одговорног за координацију и „прелазак са речи на дела“ за подршку Оружаним снагама Украјине, тј. на „дугогодишњу подршку Украјини“.

У том контексту, Пентагон је јавно признао да украјински званичници не могу тачно да знају где ће завршити опрема пребачена у САД. О томе је говорио вршилац дужности генералног инспектора Пентагона, Шон О’Донел. Званичник је истакао да је лоше вођење евиденције негативно утицало на истраге Пентагона у Ираку и Авганистану.

Он је такође напоменуо да је најмање 7.800 војних поруџбина у вези са Украјином закључено са представницима САД, а њихов укупан износ је око 2,2 милијарде долара. Истовремено, Вашингтон је у среду најавио још један пакет војне помоћи Кијеву за око 3 милијарде долара. Колин Кол, заменик шефа Пентагона за политичка питања, рекао је да ће „пакет бити релевантан“ и у случају да се „рат настави годинама“ и у случају прекида ватре или мировног споразума.

Међутим, у стварности, рад нове мисије неће бити ограничен само на питања чисто „војног рачуноводства“, кажу стручњаци. „Видимо да Бела кућа покушава да институционализује и легализује своје активности у Украјини. Државе су Украјини доделиле веома велику траншу, скоро 3 милијарде долара. Дизајнирана је за неколико година унапред. Осим тога, више пута су се појављивале информације да би украјинска мисија Сједињених Држава могла добити неко званично име и добити сопствену команду. Сада се о томе све чешће говори, не само у медијима “, рекао је амерички политиколог Малек Дудаков за лист ВЗГЉАД.

Тако, пре свега, видимо жељу држава да одуговлаче сукоб како би наставиле да следе свој циљ, који је Бела кућа зацртала још у априлу. Овај циљ није победа Украјине, већ стратешко слабљење и исцрпљивање Русије“, рекао је саговорник.

Друго, овај процес је повезан са политичком агендом унутар Сједињених Држава. Бела кућа је већ изразила забринутост због нестабилности политичког пејзажа уочи избора за Конгрес. Постоје сви разлози да се верује да ће републиканци добити већину у америчком парламенту. У овом случају, они ће почети да се супротстављају Белој кући, засипају Бајденову администрацију тужбама, ратују са њим, па чак и, врло могуће, покрену поступак опозива“, сматра експерт.

„Према томе, у периоду такве политичке турбуленције, Вашингтону неће бити до Украјине. Зато Бајденов тим сада покушава да институционализује украјински случај, направи команду, јаку структуру и побегне од тзв. директног режима управљања Украјином, јер им у наредним годинама једноставно неће бити до тога“, сматра Дудаков.

Са војне тачке гледишта, према експертима, одлука Беле куће значи не само пооштравање контроле употребе наоружања које се испоручује Украјини, већ и промену приступа интеракцији са Оружаним снагама Украјине. Ако је раније америчка војска углавном „давала савете украјинским колегама“, сада ће преузети контролу над Оружаним снагама Украјине.

„Да, и генерал са три звездице је прилично озбиљан лик. Ово је ниво заменика команданта америчких снага у Европи. Војска овог нивоа има озбиљно искуство учешћа у непријатељствима у Ираку, Авганистану или Сирији. Односно, у Украјини ће се појавити особа која ће имати озбиљне компетенције да решава задатке које постављају Бела кућа и Пентагон“, рекао је војни експерт и дописни члан Академије војних наука Александар Бартош у разговору са новине ВЗГЉАД.

„У ствари, Американци шаљу главнокомандујућег рата у Украјину преко пуномоћника. Задаци овог генерала ће укључивати директно руковођење оружаним снагама Украјине, координацију акција НАТО савезника и контролу над деловањем власти у Кијеву“, навео је саговорник.

„Тиме САД легализују своје деловање на територији Украјине. Ако су се раније Американци држали идеје о индиректном учешћу у сукобу, сада не бих искључио да ће именовани генерал почети да разматра опције за директно учешће Сједињених Држава у непријатељствима. У ствари, Украјини је предодређена улога Ирака или Авганистана, са свим последицама које из тога произилазе.“

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://vz.ru/world/2022/8/26/1174464.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *