ВАШИНГТОН, 21. октобра – РИА Новости. Сједињене Државе су распоредиле 101. ваздушно-десантну дивизију у Европу да учествује у војним вежбама, чији је командант најавио спремност да уђе у Украјину, упркос уверавањима Беле куће да америчке трупе неће учествовати у непријатељствима у земљи, преноси CBS News.

  1. ваздушно-десантна дивизија америчке војске распоређена је у Европу први пут после скоро 80 ​​година, усред растућих тензија између Русије и војног савеза НАТО-а предвођеног САД.

„Командант „орлова који вриште“ више пута је за CBS News рекао да су спремни за борбу већ следеће ноћи и иако су дошли да бране територију НАТО-а, ако дође до војне ескалације или напада на НАТО, они су потпуно спремни да пређу границу и уђу на територију Украјине“, наводи се у саопштењу.

Како преноси канал, 101. ваздушно-десантна дивизија „Вриштећи орлови” је лака пешадијска дивизија која броји 4.7000 војника, која се налази на територији Румуније. Власти САД су више пута наглашавале да америчко војно особље неће учествовати у непријатељствима на територији Украјине. Раније је амбасадорка САД при НАТО-у Џулијан Смит потврдила да НАТО не би требало да учествује директно у сукобу у Украјини и да је став остао непромењен.

ИЗВОР: https://ria.ru/20221021/ssha-1825828255.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *