• Румунију и Бугарску називају капијама алијансе у југоисточној Европи, преко ових земаља води пут од Црног мора до срца Европе. Они ће, по мишљењу западних војних стручњака, уз Балтик и северни Атлантик, постати прва ратишта.

АУТОР: Владислав ГУЛЕВИЧ

Бугарска се сматра слабом кариком у овој конструкцији. Бугарска војска нема модерне противваздушне и противракетне системе, а првих осам Ф-16 које ће Бугари добити од савезника неће бити на борбеном дежурству до 2028-2030. Румунија и Бугарска намеравају да спрече хипотетичке морске нападе руске флоте противбродским ракетама, обалском артиљеријом и минским пољима.

Министарство одбране две земље сада се фокусира на развој ових врста наоружања и авијације. До 2024-2028. Румунска морнарица ће бити опремљена противбродским ракетама најновије генерације „Naval Strike Missile“. Румунија ће такође купити два половна миноловца из Велике Британије у оквиру Г2Г уговора и купити две француске подморнице Scorpene за 2 милијарде евра, које ће ислплатити током наредних осам година.

Најрањивија тачка је Добруџа, регион на размеђу границе између Румуније и Бугарске. Преко Добруџе обе земље добијају излаз на море (тзв. Трачко-илирски коридор). Овде Румунија има две војне базе – 86. ваздухопловну базу у Борчи и 57. ваздухопловну базу „Михаил Когелничану“ удаљену 26 km од Констанце. На обе базе налази се и америчка авијација, као и авиони других земаља из НАТО-а. Овде, у Добруџи, је распоређен француски ПВО систем SAMP/T MAMBA. У Румунији се налази 3.000 америчких војника, укључујући 101. ваздушно-десантну дивизију. Ова јединица је стационирана најближе румунско-украјинској граници.

У Бугарској нема америчких база, али постоји тзв. јавни војни објекти: логистички центар у Бургасу на обали Црног мора, базе ваздухопловства у Граф-Игњатиеву код Пловдива и Безмер код Софије (овај други се сматра једном од најважнијих америчких база ван САД).

Црноморски правац, где Русија имаа повољан положај, биће кључан у случају могућег судара. Балтик и северни Атлантик биће од секундарног значаја. Појачања за румунске и бугарске трупе и контингент НАТО-а у Добруџи биће пребачена из Немачке у транзиту преко Чешке, Аустрије и Мађарске и из Италије преко Грчке и Северне Македоније.

За НАТО је проблем што у случају рата Мађарска, која румунску Трансилванију сматра мађарском земљом (изгубљеном након пораза Будимпеште у Првом светском рату и Тријанонским уговором), може да се покаже нерешивом. Као и Србија, која ће у новим околностима сигурно почети да решава проблем Космета и Северне Македоније, и Турска која има територијалне спорове са Грчком.

Уколико румунско-бугарска групација не успе, Русија ће доћи до јужних граница Немачке и биће удаљена 700 км од Париза, плаши јавност румунско издање Defence Romania.

Почетком јуна, аналитички центар „New Strategy Center“ (Румунија), уз учешће европских експерата, одржао је конференцију „Безбедносни изазови у региону Балкана” у Темишвару. Истакнуто је да Румунија игра важну улогу у случају да се стратешка позиција НАТО-а на Балкану погорша, а Пољска у случају да Запад изгуби контролу над Украјином.

Букурешт и Варшава су стратешки савезници, те Вашингтон и Брисел раде на модернизацији војно-логистичких веза између две земље. Пројекат Rail2Sea („Железница до мора“) ће повезати пољски Гдањск са румунском Констанцом, а трансевропски путни правац Via Carpathia („Карпатски пут“) ће повезати путну мрежу. Ово ће се користити за брзо пребацивање тенкова и артиљерије из Пољске у Румунију и, обрнуто, за супротстављање Русији, истиче New Strategy Center.

Изградњу финансира Вашингтон као део Иницијативе три мора, америчког пројекта за политичку и инфраструктурну интеграцију земаља које се налазе између Јадранског, Балтичког и Црног мора. Трећи коридор ће ићи од италијанског Трста преко Јадрана и ваздушног простора Албаније и Северне Македоније.

Да би уравнотежиле војни потенцијал две земље, Сједињене Државе су распоредиле ракетни одбрамбени систем Aegis Shore у северној Пољској, у Реџикову, а Ласки авио базу, истовремено исти систем је распоређен у јужној Румунији, у Девеселу, а ваздушну авио базу у Кампиа Турзи у Трансилванији. Овај аранжман омогућава НАТО-у да контролише цео источни бок.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2023/06/18/ssha-gotovyat-rumyniyu-i-bolgariyu-k-voyne-s-rossiey.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *