***

Овог, 24. у месецу децембру десили су се  (планирани) протести испред Скупштине Београда а у органиозацији  коалиције “Србија против насиља”.

Али десило се и  насиље!

Организатори протеста саопштили су да је „Власт  применила насиље да би мирне протесте представила насилничким”, навела је СПН,и додала да је “слање хулигана” да изазову инциденте на протесту власт искористила да се обрачуна са мирним демонстрантима који траже понављање избора одржаних 17. децембра“ (види да будеш боље информисан: https://www. slobodnaevropa. org/a/huligani-poslala-vlast-protest-beograd-srbija-nasilјe-policija/ 32746238.html  .

Из Странке слободе и правде (ССП) која је у коалицији „Србија против насиља“,са самог врха стигла је изјава да су два повређена полицајца током протеста 24. децембра испред Скупштине Београда пребијена од стране Жандармерије и нагласио да је нереде извела група хулигана која је послата међу грађане на протесту.“

Посланик Демократске странке (ДС) и један  од лидера коалиције „Србија против насиља“такође је изјавио да је „Власт убацила хулигане на протест“и објаснио: „Нереде су изазвали хулигани из регрутног центра Владе Србије…“

Поред тога поменути лидер је за агенцију „Бета“  детаљно објаснио да су насилници „нападали и учеснике протеста који су их спречавали да ломе полицијска возила и бацају камење на зграду Старог двора”.

“Интервенција је била невиђено брутална, полиција је тукла и случајне пролазнике. Полиција је претукла и свог колегу који је на протесту био у цивилу”, изјавио је горе цитирани  лидер коалиције Србија против насиља“.(види исто)

Полиција је после насиља на Скупштину Београда привела 38 протестаната и насилника.

Дан касније  како пише https:// www.euronews. rs/srbija/politika/ 109203 /zavrsen-osmi-protest-u-beogradu-okuplјeni-ispred-policijske-stanice-trazili-oslobadanje-uhapsenih/vest : већином млади грађани и студенти су после блокаде раскрснице Немањине и Кнеза Милоша  „прошетали до Полицијске управе за Град Београд где су затражили пуштање на слободу ухапшених са синоћних протеста,“да не буде забуне оних за које организатори протеста кажу да нису њихови!

Додатну несвакидашњу логику која  би народу требала да „отвори очи“  и укаже на све неправилности постојеће власти показали су млади људи и студенти који подржавају коалицију “Србија без насиља“ тражећи  ослобађање ухапшених без обзира што организатори тврде да су  ухапшени хулигани власти. Српским језиком речено и логиком здравог разума, народ је давно  овакве нелогичности  описао као стање где се не зна ко пије а ко плаћа, већ је ово она лако препознатљива   проблематична скупина скупљена с конца (с ) конопца.

И то би било подношљиво да није изјаве још једног од вођа овог протеста, заправо првог на листи „Србија против насља“,којом он демантује претходнике и своје коалиционе саборце  „потврдивши да су хулигани који су јуришали на Стари двор–њихови, а не некакви „убачени елементи“ (ако не верујете читајте на: https:// 24sedam. rs/politika/vesti/269008/lazovic-ogolio-dragana-dilasa-priznao-da-su-huligani-njihovi/vest ),па сада све ово више није ништа од горе наведеног већ је то у народу веома препознатљиво као стање у коме је  „Ј..о луд збуњеног“.

Обзиром да нам је осми дан протеста донео студенте(на улице где им није место) из унутрашњости који су здушно протестовали  тако што су на улицама града играли одбојку, коло,блокирали саобрађај и  „организовали нову блокаду, али блокаду  писарнице мејлова и телефона Министарства државне управе, као и министра Александра Мартиновића из Српске напредне странке, чији су број упорно почели да зову“,утисак је да је уважавана академска припадност студената унижена, искаљана и доведена у питање. Наравно,ствар је избора. Али истина је да је недостајало  мало више виспрености и креативности достојних  студијама на којима се спремају да постану академски грађани него што је блокада саобраћаја.

Зато предлог им је:Уздајте се у „се и у своје кљусе“,па уместо што долазите у Београд да колегама искажете подршку, а у ствари пласирате неке вашарске садржаје и блокирате саобраћај,организујте ту подршку заједно са својим професорима у својим срединама на својим факултетима једнонедељне или свакодневне дебате(а имате капацетата за тако нешто ) и тако покажите сњвоју академску опредељеност. На тај начин ,са таквог места и у том формату ваш прогресивни глас чућете се и видети више. На крају крајева странице многих портала биће вам отворене . Објављујте своја размишљања , ставове, предлоге…подржите своје колеге на достојанствен начин  који доликује академским грађанима.

Исто то можете  организовати и на неком од факултета у Београду. Верујем да би Вам и они које подржавате то омогућили. Па кад су организатори протеста плаћали 150 евра за изазвано насиље,вама би за Ваше интелектуално размишљање и академске поруке,похвале и критике платили више.И истински више ваша реч  вреди од насиља и разбијених прозора.

Зар вам се не чини да сте у доброј намери да помогнете изабрали начин који није у складу са вашим вредностима? ! Блокада саобраћаја је превазиђена творевина,њу спроводе они којима недостају адекватне речи и конструктивне поруке.Играли сте коло као да сте на свадби и тако  постали део колача  у коме је још ништа није доказано ни лаж ни истина.

То вам је као да сте на испиту из психологије одговарали на питања из физичког васпитања, па вам професор рекао,колегинице/колега  знате ли ви где се налазите.

Наравно,сасвим друга прича је ако имате бољи аранжман од оног  због кога је у Београд дошао онај младић из Јагодине.

Треба ло би да знате да је град Београд, град за који сте,убеђен сам говорили да је широког срца,отворен за све,па зашто му ломите срце?! Зашто сами себи скачете у уста као горе поменути предводници поменутих коалиција. Тако се не гради академска каријера. Тако се не изговара хвала Београду за  Битеф, Фест, утакмице! И? Како после, свега да се осећате кад се сетите да сте овде својом приземном подршком обуставом саобраћаја овај град покушали да у очима света представите као дно дна (а не онако како сте говорили кад вам је то одговарало  да је широког срца отворена за све…)само зато што ви тако мислите или можда имате бољи разлог и објашњење. Ако га имате,онда предлог да га изнесете на, у то име организованој трибини   факултета.

Да  вас подсетим на још нешто.Ви сте овде дошли да подржите политичке лидере и њихова убеђења.Они се боре свим силама. Једни да остану на власти други да дођу на власт. У доказивањима ко је у праву  једни  приговарају да   одређени број људи није имао право да гласа на изборима у Београду.А ови други кажу да они то право  имају по основу двојног држављанства.

Питам вас : по ком то закону  ви имате право да становницима Београда реметите нормалне дневне токове живота који подразумевају исто што подразумевају ваши животи у вашим срединама?!

Да не помињем  суштину:по ком праву ви полажете право да захтевате понављање избора? Како ви то без икаквог документа, пребивалишта и боравишта у Београду имате право да утичете на расположење грађана, да реметите њихова расположења,да ограничавате слободу кретања. А на факултетима учите да баш то нису вредности демократски оријентисаног, академски цивилизованог света.

Али ако су ваши апетити да тиме покажете да и ви припадате грађанима Београда из круга двојке,одмах да вам кажем,круг двоје више не постоји.Постоји Београд као космополитски(ви академци употребљавате тај израз) круг Србије , а мени,лепше звучи чињеница да у њему живе они који „себе сматрају грађанином света, који је за опше светско заједништво и слогу свих народа и етничких група.“

Осим ако су вам  идоли они „с коца и (с)конопца“.

***

ИЗВОР: https://sedmasila.rs/s-koca-i-skonopca-ali-zna-zna-se-ko-placa-da-se-razbija/?_rstr_nocache=rstr690658dbe704b335

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *