ФОТО: свештеници са натписом „Подржавам Украјинску православну цркву – Московска патријаршија. Спремни за позив Службе безбедности Украјине“

 

  • Средином јула на веб страници руског Министарства спољних послова објављен је извештај „О ситуацији са људским правима у Украјини“. Извештај садржи одељак „Дискриминација верника и службеника канонске Украјинске православне цркве“. Све почиње овако: „Украјинске власти не престају са прогонима канонске Украјинске православне цркве, потајно подстичући десничарске радикале да то раде. Током 2016-2019. године забележени су бројни случајеви насилног одузимања цркава, подметања пожара, оштећења црквене имовине, физичког насиља и застрашивања свештенства и верника.“

 

ПИШЕ: Лариса ФЕДОТОВА

Невелик одељак по обиму приказује невиђени, незаконити, неуставни притисак власти на Украјинску православну цркву-Московски патријархат током председниковања Порошенка. Дискриминација цркве у Украјини није се окончала избором Зеленског. Злочини паравојних снага и десничарских екстремиста, који туку људе, заузимају цркве и фалсификују документацију нису ислеђена, нити су  починиоци кажњени. Сведочанства о прогону цркве у Украјини проглашавају се једноставно „руском пропагандом“.

У извештају Министарства спољних послова Руске Федерације говори се и о закону који је Врховна Рада усвојила 20. децембра 2018. године, а који је и обавезао да се промени назив Украјинске православне цркве у „Руска православна црква у Украјини“. Разлог – центар управљања Украјинском православном црквом – МП налази се у „земљи агресора“. Међутим, правни одсек Украјинске православне цркве-МП доказао је на судовима свих инстанци незаконитост такве одлуке, као и незаконитост преименовања. Ипак, украјински званичници демонстративно за Украјинску православну цркву – МП користе израз “ Руска православна црква у Украјини „.

Извештај спомиње још један антицрквени закон, који је Рада усвојила 17. јануара 2019. године: о промени државне регистрације верских организација са статусом правног лица, поједностављивању и легализације прерасподеле црквене имовине. Примена овог закона резултирала је одузимањем православних цркава од стране присталица новостворене тзв. Православне цркве Украјине уз учешће полиције, Службе безбедности Украјине и уз директно учешће локалних власти. Главна улога у отимању цркава додељена је активистима десничарских, неонацистичких организација (забрањеног у Русији „десног сектора“*, С14*, такође забрањене у Руској Федерацији), који су понижавали, вређали, премлаћивали вернике и свештенике да би истерали из храмова.

Опсег безакоња постао је невероватан. Како би скренули пажњу на оно што се догађа, Одељене спољних црквених веза УПЦ-МП је започео са издавањем посебних билтена у којима су објављивали чињенице кршења права парохијана и свештеника Украјинске православне цркве-МП. У документима су по тачкама набројани злочини учињени цркви: одузимање цркава, незаконита пререгистрација парохија и покретање кривичних случајева против свештеника.

Руско министарство спољних послова скреће пажњу само на неке најгрозније чињенице, попут пребијања свештеника и парохијана од стране активиста тзв. Православне цркве Украјине, уз учешће председника градског већа током заплене саборне цркве у граду Берестечко у Волињској области, затим у селу Гнездично у Тернопиљској области. Нападачи су у овим случајевима користили моторне тестере и жице, разбијајући отворена врата и избијајући браве.

На религиозној карти Украјине појавиле су се „Вруће тачке“ – храмови у којима су верници више од годину дана држали непрекидне молитве, супротстављајући се лоповима из тзв. Православне цркве Украјине. На пример, у селу Лука-Мелешковскаја, Виницка област у селу Михаљча, Чернивицки регион. Верници су више пута тражили заштиту председника Зеленског, али он се о захтеве оглушио.

Руско министарство спољних послова скреће пажњу на прогон свештенства и јерархије Украјинске православне цркве-МП, а све због одбијања да подрже расколничку Православну цркву Украјине. Ово безакоње почело је позивом  од стране полиције и Службе безбедности Украјине на „сабор за уједињење“, 18. децембра 2018. године у Кијеву. Архијереје Украјинске православне цркве су задржали приликом покушаја да пређу границу, претресали их и испитивали. На аеродрому Бориспољ око сат времена био је задржан шеф информативног и образовног одељења Украјинске православне цркве-МП, архиепископ Клемент. Исто су учинили и са Запорожским и Мелитопољским митрополитом Луком. Горливски и Славјански митрополит Митрофан приведен је на једном од контролних пунктова Донбаса и уз пратњу војног конвоја, приведен у полицију. Одговор на терор су били молитвени скупови верника који су се окупљали у местима у којима су боравили епископи. Када су дела застрашивања имала супротан ефекат, смањивана су.

Молитвени скуп поред манастира Десјатиново, 3 фебруара 2018. године

Посебно је занимљива ситуација око настојатеља манастира Кијевског манастира Десјатиново, владике Гидеона, који је присилно депортован у Сједињене Државе. Манастир Десјатиново је више пута нападан, неколико пута је покушано са подметањем пожара, као и са другим провокацијама од стране десничарских екстремиста. Важно је напоменути да су управо монаси манастира Десјатиново стали пред паравојне снаге на Мајдану, фебруара 2014. године, током највеће ескалације уличних борби, молећи се стајали су скоро 24 сата …

Монаси манастира Десјатиново на Мајдану (обојена револуција)

Прогон свештеника Украјинске православне цркве – МП на терену достигао је невероватне размере, а на шта скреће пажњу руско Министарство спољних послова. Најтежи случај догодио се у региону Ровенској области, где су локални сарадници Службе безбедности Украјине више пута позивали «на разговор» свештенике локалне епархије Украјинске православне цркве – МП.

Свештеници Равенске епархије који су позвани на разговор у локалну Службу безбедности Украјине

Посебно огорчење изазвао је покушај да се покрене кривично дело и ухапси протојереј Владимир Земљанов, који се активно противио нападачима тзв. Православне цркве Украјине, а и није се плашио да даје интервјуе руским медијима.

Протојереј Владимир Землянов – лево

Одговор на терор нису били само молитвени сабори верника, већ и флешмоб који су на друштвеним мрежама покренули свештеници и који су запратили бројни верници. Ту су постављане фотографије свештеника са листом папира у рукама на којем је било написано: «Подржавам Украјинску православну цркву. Спреман сам да ме позовете у Службу безбедности Украјине»…

Талас репресије не слаби. Почеле су посете храмовима и кућама свештеника. Полиција и Служба безбедности Украјине се не устручава да претресају школске торбе деце свештеника, да им заплене телефоне и таблете. Само у Житомирској области извршено је осам таквих претрага са налозима тужилаштва. Претраживане су и познате лавре, укључујући келије духовника. Посећивањем настојатеља Кијевско-пеларске лавре, митрополита Павла, бави се Управа «Т» Службе безбедности Украјине (ради „заштите друштвеног поретка“).

Овоме се додају и саопштења о томе како су у подрумима цркава Украјинске православне цркве-МП наводно нађени сандуци са муницијом (у ствари, то су биле кутије за свеће, које се морају одлагати на посебан начин и зато се складиште). На крају, у бази терористичког портала украјинских екстремиста „Миротворац“ налазе се подаци скоро свих архијереја Украјинске православне цркве-МП, почевши од блаженејшево митрополита Онуфрија …

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2020/08/03/mid-rossii-o-gonenijah-na-ukrainskuju-pravoslavnuju-cerkov-51536.html

ПРЕУЗЕТО СА https://balkanskageopolitika.com/2020/08/04/rusko-ministarstvo-spoljnih-poslova-o-progonu-pravoslavnih-u-ukrajini/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *